Łączę włoski serek z mąką i jajkami. W kwadrans mam cały talerz puszystych placuszków

Są lekkie, puszyste i delikatne jak chmurka. Placuszki z ricottą to włoski pomysł na śniadanie lub deser, który w Polsce zdobywa coraz większą popularność. Wystarczy połączyć miękki serek ricotta z mąką, jajkami i odrobiną cukru, by w kilkanaście minut wyczarować talerz złocistych placuszków, które znikają równie szybko, jak się je smaży. To świetna alternatywa dla naleśników czy racuchów – zdrowsza, lżejsza i pełna smaku.

Puszyste placuszki z sera włoskiego - ricottyPuszyste placuszki z sera włoskiego - ricotty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ricotta to tradycyjny włoski serek, który powstaje w procesie podgrzewania serwatki pozostałej po produkcji serów takich jak mozzarella czy provolone. Sama nazwa pochodzi od włoskiego słowa ri-cotta, czyli "ponownie gotowana". Dzięki temu procesowi ricotta ma wyjątkową, kremową konsystencję i delikatny, lekko mleczny smak.


W odróżnieniu od twarogu, który znamy z polskiej kuchni, ricotta jest znacznie łagodniejsza i bardziej puszysta. Zawiera sporo białka, niewiele tłuszczu i świetnie sprawdza się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. W kuchni włoskiej używa się jej do nadziewania ravioli i cannelloni, do ciast, deserów, a także jako dodatek do pieczywa czy sałatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gnudi serowo-szpinakowe - włoskie kluseczki w pysznym sosie

Przepis na placuszki z ricottą

Placuszki z ricottą to pomysł na szybkie i lekkie danie, które zawsze się udaje. Wystarczy kilka prostych składników, by w kwadrans przygotować talerz złocistych, puszystych placuszków – idealnych na śniadanie, deser albo słodką przekąskę w ciągu dnia.

Składniki:

  • 250 g serka ricotta,
  • 125 ml mleka,
  • 2 duże jajka (osobno białka i żółtka),
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • opcjonalnie 2 łyżeczki cukru do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Ricottę odsączam z nadmiaru serwatki. Rozdzielam jajka: białka do jednej miski, żółtka do drugiej.
  2. Do żółtek dodaję ricottę, mleko, olej i – jeśli używam – cukier. Miksuję krótko, aż masa będzie gładka.
  3. Do miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszam łyżką tylko do połączenia (ciasto ma być gęste, ale lejące).
  4. Białka ubijam na sztywną, lśniącą pianę i delikatnie przekładam do ciasta w 2–3 turach, mieszając szpatułką od dołu do góry – to da puszystość.
  5. Patelnię rozgrzewam na średnim ogniu i smaruję cienko olejem. Łyżką nakładam niewielkie porcje ciasta.
  6. Smażę 2–3 minuty, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki, a spód będzie złoty. Przewracam i dosmażam 1–2 minuty.
  7. Gotowe placuszki odkładam na ręcznik papierowy. Podaję od razu – z jogurtem, miodem, syropem klonowym lub świeżymi owocami.

Wskazówki: nie mieszaj ciasta zbyt długo po dodaniu mąki; jeśli jest za gęste – dolej 1-2 łyżki mleka, jeśli za rzadkie – dosyp odrobinę mąki. Z podanych składników wychodzi ok. 12-14 małych, puszystych placuszków.

Z czym podawać placuszki z ricottą?

Placuszki z ricottą są tak delikatne i neutralne w smaku, że można je podawać na dziesiątki sposobów – zarówno na słodko, jak i wytrawnie.

  • Na słodko: z miodem, syropem klonowym, cukrem pudrem, świeżymi owocami (truskawki, borówki, maliny, banan), dżemem lub konfiturą.
  • Na bardziej sycąco: z jogurtem naturalnym, kremem czekoladowym albo masłem orzechowym.
  • Na elegancki deser: z gorzką czekoladą, karmelizowanymi owocami albo bitą śmietaną.
  • W wersji wytrawnej: z wędzonym łososiem i koperkiem, ziołowym twarożkiem, szpinakiem czy podsmażonymi pieczarkami.

Dzięki włoskiemu serkowi placuszki są tak lekkie, że świetnie komponują się zarówno z owocami i słodkimi dodatkami, jak i z bardziej wyrazistymi smakami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Słodkie przetwory, które będą hitem na zimę. Przerabiam kilka kilogramów
Słodkie przetwory, które będą hitem na zimę. Przerabiam kilka kilogramów