Leśny Mech z piankami. Viralowy przepis na kultowy deser

Ciasto Leśny Mech skradło serca wielu miłośników słodkości. Swoją nazwę zawdzięcza zielonemu biszkoptowi, który barwić można szpinakiem lub barwnikiem do żywności. W tym przepisie na cieście pojawiły się również kolorowe pianki, które dodatkowo wzbogacają cały deser. Wygląda uroczo, a i smakuje naprawdę pysznie.

Leśny Mech z piankamiLeśny Mech z piankami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ten przepis to jednak coś innego niż tradycyjny Leśny Mech. Biszkopt ma tutaj bowiem aż trzy kolory, a wierzch ciasta zdobią słodkie pianki. Marmurkowe ciasto jest słodkie i miękkie, a słodka dekoracja cieszy oko i zachęca do jedzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leśny mech w jeszcze lepszym wydaniu. Zaskocz wszystkich viralowym przepisem

Leśny Mech z piankami

Pozornie może się wydawać, że to przepis trudny, skomplikowany i pracochłonny, ale tak naprawdę to jeden z prostszych patentów na efektowny deser. Słodkie pianki zamieniają się w grzybki, zielony biszkopt w leśny mech, a czekoladowe ciasto i pokruszone ciasteczka w ziemię. To prostu i efektowny przepis na deser, którym zachwycisz gości.

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła,
  • 7 g cukru wanilinowego,
  • 250 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 150 ml mleka. 

Dodatki do biszkoptu:

  • 100 g posiekanej mlecznej czekolady, 
  • 2 łyżeczki kakao,
  • zielony barwnik spożywczy.

Krem czekoladowy: 

  • 150 ml śmietanki 36 proc., 
  • 200 g gorzkiej czekolady. 

Dodatkowo: 

  • 5 ciastek lotus,
  • różowe pianki marshmallow, 
  • białe pianki marshmallow. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od kremu czekoladowego. Śmietankę przelej do rondelka i podgrzej. Dodaj posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.

Roztopiona czekolada
Roztopiona czekolada © Pyszności

Krok 2. Do miski przełóż miękkie masło i utrzyj je wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawaj jajka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mleko. Powstałą masę podziel na 3 części. Do jednej dodaj posiekaną czekoladę oraz kakao, do drugiej zielony barwnik spożywczy, a trzecią pozostaw bez dodatków.

Kolorowy biszkopt
Kolorowy biszkopt © Pyszności

Krok 3. Dno tortownicy o średnicy ok. 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do środka wykładaj na zmianę po łyżce przygotowanej masy czekoladowej oraz tej bez dodatku. Delikatnie przemieszaj je patyczkiem do szaszłyków. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 50 minut. Zieloną masę upiecz osobno, w takiej samej temperaturze.

Spód ciasta
Spód ciasta © Pyszności

Krok 4. Wystudzoną śmietankę z czekoladą zmiksuj na puszystą masę i rozprowadź po upieczonym cieście marmurkowym.

Krem czekoladowy
Krem czekoladowy © Pyszności

Krok 5. Upieczony biszkopt z zielonym barwnikiem oraz ciasteczka lotus pokrusz i posyp nimi ciasto. Rozgrzej patelnię bez dodatku żadnego tłuszczu i o gorącą powierzchnię roztop nieco pianki. Tak przygotowanymi pianki udekoruj biszkopt. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

Leśny Mech z piankami
Leśny Mech z piankami © Pyszności

Krok 6. Po tym czasie ciasto jest już gotowe do zajadania się i zachwycania. Smacznego!

Leśny Mech z piankami
Leśny Mech z piankami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba