Leśny Mech z piankami. Viralowy przepis na kultowy deser
Ciasto Leśny Mech skradło serca wielu miłośników słodkości. Swoją nazwę zawdzięcza zielonemu biszkoptowi, który barwić można szpinakiem lub barwnikiem do żywności. W tym przepisie na cieście pojawiły się również kolorowe pianki, które dodatkowo wzbogacają cały deser. Wygląda uroczo, a i smakuje naprawdę pysznie.
26.11.2024 13:50
Ten przepis to jednak coś innego niż tradycyjny Leśny Mech. Biszkopt ma tutaj bowiem aż trzy kolory, a wierzch ciasta zdobią słodkie pianki. Marmurkowe ciasto jest słodkie i miękkie, a słodka dekoracja cieszy oko i zachęca do jedzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Leśny Mech z piankami
Pozornie może się wydawać, że to przepis trudny, skomplikowany i pracochłonny, ale tak naprawdę to jeden z prostszych patentów na efektowny deser. Słodkie pianki zamieniają się w grzybki, zielony biszkopt w leśny mech, a czekoladowe ciasto i pokruszone ciasteczka w ziemię. To prostu i efektowny przepis na deser, którym zachwycisz gości.
Składniki:
- 250 g miękkiego masła,
- 7 g cukru wanilinowego,
- 250 g cukru,
- 4 jajka,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 ml mleka.
Dodatki do biszkoptu:
- 100 g posiekanej mlecznej czekolady,
- 2 łyżeczki kakao,
- zielony barwnik spożywczy.
Krem czekoladowy:
- 150 ml śmietanki 36 proc.,
- 200 g gorzkiej czekolady.
Dodatkowo:
- 5 ciastek lotus,
- różowe pianki marshmallow,
- białe pianki marshmallow.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od kremu czekoladowego. Śmietankę przelej do rondelka i podgrzej. Dodaj posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
Krok 2. Do miski przełóż miękkie masło i utrzyj je wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawaj jajka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mleko. Powstałą masę podziel na 3 części. Do jednej dodaj posiekaną czekoladę oraz kakao, do drugiej zielony barwnik spożywczy, a trzecią pozostaw bez dodatków.
Krok 3. Dno tortownicy o średnicy ok. 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do środka wykładaj na zmianę po łyżce przygotowanej masy czekoladowej oraz tej bez dodatku. Delikatnie przemieszaj je patyczkiem do szaszłyków. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 50 minut. Zieloną masę upiecz osobno, w takiej samej temperaturze.
Krok 4. Wystudzoną śmietankę z czekoladą zmiksuj na puszystą masę i rozprowadź po upieczonym cieście marmurkowym.
Krok 5. Upieczony biszkopt z zielonym barwnikiem oraz ciasteczka lotus pokrusz i posyp nimi ciasto. Rozgrzej patelnię bez dodatku żadnego tłuszczu i o gorącą powierzchnię roztop nieco pianki. Tak przygotowanymi pianki udekoruj biszkopt. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Krok 6. Po tym czasie ciasto jest już gotowe do zajadania się i zachwycania. Smacznego!