Żaden łasuch się nie oprze. Najlepszy deser, jaki możesz zrobić latem

Grillowanie kojarzy się głównie z kiełbaskami, stekami, rybami czy warzywami. Jednak na ruszcie można również z powodzeniem przygotować wyjątkowe desery, które dodadzą letnim przyjęciom unikalnego charakteru. Jakie słodkości wyczarujemy na grillu?

S'moresS'mores
Źródło zdjęć: © Getty Images | honig

Grillowany ananas z sosem karmelowym

Ten słodki i soczysty owoc uwielbia obróbkę termiczną, podczas której nabiera jeszcze więcej smaku oraz aromatu.

Przed ułożeniem na ruszcie ananasa obieramy i kroimy w niezbyt grube plastry, które następnie smarujemy sosem karmelowym (w małym rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 3 łyżki brązowego cukru, łyżeczkę cynamonu, opcjonalnie także 50 ml rumu, mieszając, aż do powstania gładkiej masy). Grillujemy przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż owoc zyska złocisty kolor i skarmelizowaną skórkę. Podajemy na ciepło z resztą sosu oraz gałką lodów waniliowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowa miska szczęścia to mój niezawodny patent na genialny deser bez pieczenia

S’mores

To skrót od angielskiego określenia "something more", czyli "coś więcej". Kryje się za nim uwielbiany przez Amerykanów deser, którego głównym składnikiem są słodkie pianki marshmallows. Bez trudu kupimy je także w polskich sklepach, w rozmaitych smakach i kształtach.

Tradycyjnie s’mores przypieka się nad ogniskiem, ale z powodzeniem możemy przyrządzić je również na grillu. Zadanie jest banalne: na krakersie umieszczamy piankę i kostkę czekolady, przykrywamy drugim ciastkiem, wszystko zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy przez kilka minut. Pianki powinny nabrać półpłynnej konsystencji, zaś czekolada musi się rozpuścić.

Grillowane brzoskwinie z miodem i ricottą

Jak wszystkie owoce, również i brzoskwinie najlepiej jeść w postaci świeżej, bo wtedy mają najwięcej smaku i aromatu. Bardzo ciekawe efekty uzyskamy także po ich zgrillowaniu.

Brzoskwinie (4-5) kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Miód (2 łyżki) mieszamy z ekstraktem waniliowym (łyżeczka), po czym smarujemy nim połówki owoców, które następni grillujemy przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się miękkie i lekko skarmelizowane. Na każdą połówkę nakładamy trochę delikatnego serka ricotta, całość dekorujemy listkami mięty i natychmiast podajemy.

Grillowane banany z czekoladą i orzechami

To drugi, po jabłku, najpopularniejszy owoc w Polsce. Banan słynie z imponujących właściwości odżywczych, ale również możliwości wszechstronnego wykorzystania z kuchni – świetnie znosi choćby grillowanie.

Banany (4) kroimy wzdłuż, na połówki, nie usuwając skórki. Każdą połówkę posypujemy posiekaną czekoladą (najlepiej gorzką) oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Grillujemy, skórką do dołu, przez 3-4 minuty, aż czekolada się rozpuści, a banany staną się miękkie. Serwujemy je gorące, przed podaniem skrapiając syropem klonowym.

Owoce na grillu
Owoce na grillu © Adobe Stock | Shaiith Nowak Jacek

Grillowane mango z chili i limonką

Owoc drzewa pochodzącego z tropikalnych regionów Azji Południowej zachwyca kremowym, soczystym miąższem o orzeźwiającym smaku i bogatym aromacie. Mango można wykorzystać na wiele sposobów, świetnie znosi także grillowanie.

Ciekawym pomysłem na deser jest owoc w wersji pikantnej: pokrojone w plastry mango oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem czarnym i pieprzem cayenne, a następnie opiekamy z obu stron przez kilka minut. Serwujemy skropione sokiem z limonki i posiekaną kolendrą.

Grillowany arbuz z fetą i miętą

Doceniamy go zwłaszcza w upalny dzień, bo nic nie orzeźwia tak skutecznie, jak plaster soczystego arbuza. Ten pyszny owoc możemy też wykorzystać na wiele innych smakowitych sposobów, choćby… grillując.

Kwadrans wcześniej kroimy owoc w plastry o grubości około centymetra, po czym smarujemy emulsją z płynnego miodu (3 łyżki) i soku z pomarańczy, cytryny lub limonki (2 łyżki). Tak przygotowanego arbuza umieszczamy na mocno rozgrzanym grillu. Opiekamy z obu stron, po około 2 minuty z każdej. Serwujemy na ciepło, z pokruszoną fetą oraz listkami świeżej mięty.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba