PrzepisGrillŻaden łasuch się nie oprze. Najlepszy deser, jaki możesz zrobić latem

Żaden łasuch się nie oprze. Najlepszy deser, jaki możesz zrobić latem

S'mores
S'mores
Źródło zdjęć: © Getty Images | honig

28.06.2024 15:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Grillowanie kojarzy się głównie z kiełbaskami, stekami, rybami czy warzywami. Jednak na ruszcie można również z powodzeniem przygotować wyjątkowe desery, które dodadzą letnim przyjęciom unikalnego charakteru. Jakie słodkości wyczarujemy na grillu?

Grillowany ananas z sosem karmelowym

Ten słodki i soczysty owoc uwielbia obróbkę termiczną, podczas której nabiera jeszcze więcej smaku oraz aromatu.

Przed ułożeniem na ruszcie ananasa obieramy i kroimy w niezbyt grube plastry, które następnie smarujemy sosem karmelowym (w małym rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 3 łyżki brązowego cukru, łyżeczkę cynamonu, opcjonalnie także 50 ml rumu, mieszając, aż do powstania gładkiej masy). Grillujemy przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż owoc zyska złocisty kolor i skarmelizowaną skórkę. Podajemy na ciepło z resztą sosu oraz gałką lodów waniliowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

S’mores

To skrót od angielskiego określenia "something more", czyli "coś więcej". Kryje się za nim uwielbiany przez Amerykanów deser, którego głównym składnikiem są słodkie pianki marshmallows. Bez trudu kupimy je także w polskich sklepach, w rozmaitych smakach i kształtach.

Tradycyjnie s’mores przypieka się nad ogniskiem, ale z powodzeniem możemy przyrządzić je również na grillu. Zadanie jest banalne: na krakersie umieszczamy piankę i kostkę czekolady, przykrywamy drugim ciastkiem, wszystko zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy przez kilka minut. Pianki powinny nabrać półpłynnej konsystencji, zaś czekolada musi się rozpuścić.

Grillowane brzoskwinie z miodem i ricottą

Jak wszystkie owoce, również i brzoskwinie najlepiej jeść w postaci świeżej, bo wtedy mają najwięcej smaku i aromatu. Bardzo ciekawe efekty uzyskamy także po ich zgrillowaniu.

Brzoskwinie (4-5) kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Miód (2 łyżki) mieszamy z ekstraktem waniliowym (łyżeczka), po czym smarujemy nim połówki owoców, które następni grillujemy przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się miękkie i lekko skarmelizowane. Na każdą połówkę nakładamy trochę delikatnego serka ricotta, całość dekorujemy listkami mięty i natychmiast podajemy.

Grillowane banany z czekoladą i orzechami

To drugi, po jabłku, najpopularniejszy owoc w Polsce. Banan słynie z imponujących właściwości odżywczych, ale również możliwości wszechstronnego wykorzystania z kuchni – świetnie znosi choćby grillowanie.

Banany (4) kroimy wzdłuż, na połówki, nie usuwając skórki. Każdą połówkę posypujemy posiekaną czekoladą (najlepiej gorzką) oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Grillujemy, skórką do dołu, przez 3-4 minuty, aż czekolada się rozpuści, a banany staną się miękkie. Serwujemy je gorące, przed podaniem skrapiając syropem klonowym.

Owoce na grillu
Owoce na grillu© Adobe Stock | Shaiith Nowak Jacek

Grillowane mango z chili i limonką

Owoc drzewa pochodzącego z tropikalnych regionów Azji Południowej zachwyca kremowym, soczystym miąższem o orzeźwiającym smaku i bogatym aromacie. Mango można wykorzystać na wiele sposobów, świetnie znosi także grillowanie.

Ciekawym pomysłem na deser jest owoc w wersji pikantnej: pokrojone w plastry mango oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem czarnym i pieprzem cayenne, a następnie opiekamy z obu stron przez kilka minut. Serwujemy skropione sokiem z limonki i posiekaną kolendrą.

Grillowany arbuz z fetą i miętą

Doceniamy go zwłaszcza w upalny dzień, bo nic nie orzeźwia tak skutecznie, jak plaster soczystego arbuza. Ten pyszny owoc możemy też wykorzystać na wiele innych smakowitych sposobów, choćby… grillując.

Kwadrans wcześniej kroimy owoc w plastry o grubości około centymetra, po czym smarujemy emulsją z płynnego miodu (3 łyżki) i soku z pomarańczy, cytryny lub limonki (2 łyżki). Tak przygotowanego arbuza umieszczamy na mocno rozgrzanym grillu. Opiekamy z obu stron, po około 2 minuty z każdej. Serwujemy na ciepło, z pokruszoną fetą oraz listkami świeżej mięty.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także