Zamiast grillować karkówkę, robię z niej francuski specjał. Po prostu palce lizać

Kiedy mam ochotę na coś naprawdę sycącego, sięgam po sprawdzony przepis na francuskie ragoût. Jak je przygotować? Cóż, jeśli chociaż raz gotowałeś gulasz, na pewno bez problemu sobie z tym poradzisz. A więc: zakasaj rękawy i do dzieła!

Francuskie ragout - pokochasz je!Francuskie ragout - pokochasz je!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sławomir Fajer

Ragout, strogonow, gulasz. Te łudząco podobne potrawy co jakiś czas "odwiedzają" moją kuchnię, zwłaszcza wtedy, gdy z racji chęci lub potrzeby chcę nagotować czegoś smacznego na zapas. Dzisiaj skupmy się na pierwszym z wymienionych dań. A na początku nauczmy się odróżniać pochodzące z Francji ragoût (według niektórych źródeł historia tej potrawy sięga XVII wieku) od włoskiego ragù.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrobiłam deserowe różyczki dla mamy. Stwierdziła, że to najlepszy prezent, jaki dostała

Co różni te dwa kulinarne pojęcia? Przede wszystkim to, że ragù to sos — przygotowany z mięsa mielonego i warzyw, bardzo często pomidorów. Pewnie już coś ci to przypomina. Tak bardzo popularne i uwielbiane w Polsce bolognese to właśnie nic innego jak ragù i w porządnych włoskich knajpach jest ono tak nazywane. Tymczasem ragoût to wspomniany wcześniej gulasz — w stylu francuskim, wolno gotowany, czasem bez mięsa, a czasem z. Ten drugi możesz jeść sam lub z dodatkiem skrobiowym. I nie zapomnij o dodaniu do niego czerwonego wina.

To właściwie tyle z teorii. Chociaż istnieje multum różnych przepisów na ragoût — drobiowe, wieprzowe, grzybowe, z królika — ja najbardziej gustuję w tym z karkówki wieprzowej. Poniżej prezentuję sprawdzony przepis. Powodzenia!

Ragoût z karkówki

Składniki:

  • 800 g karkówki wieprzowej,
  • 100 g boczku,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 100 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • zioła prowansalskie,
  • kminek,
  • słodka papryka,
  • sól, pieprz,
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • olej do smażenia.
Francuskie ragout przypomina doskonale nam znany gulasz
Francuskie ragout przypomina doskonale nam znany gulasz © Canva | Servet photograph

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokrój w średnią kostkę. Oprósz ją słodką papryką, solą oraz pieprzem. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w drobną kostkę, pieczarki w półplasterki, paprykę na małe kawałki.
  2. W garnku zacznij od podsmażenia boczku. Następnie dodaj karkówkę, a po kilku minutach także warzywa i grzyby. Nie przykrywaj, smaż około 10 minut.
  3. Po tym czasie dolej do mięsa wino, bulion, przecier pomidorowy. Dopraw pozostały przyprawami, również liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj mniej więcej przez 50 minut.
  4. Podawaj z kaszą pęczek, ziemniakami, kuskusem lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze