Dziś przychodzimy z pomysłem na ciasto ze szpinaku, które nie tylko świetnie smakuje, ale i genialnie się prezentuje! czego chcieć więcej? ?
Pyszności
18.01.2019 | aktual.: 31.10.2019 13:30
Składniki:
Ciasto
420 g szpinak mrożony
3/4 szkl. cukier
2/3 szkl. olej
2 szkl. mąka
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
3 szt. jajka
Masa
granat do dekoracji
500 ml śmietanka 30%
1 opakowanie galaretka cytrynowa
1/3 szkl. gorąca woda
borówki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. W mikserze połącz ze sobą stopniowo jajka i cukier. Jako kolejny składnik dodaj olej.
2. Następnie dodaj szpinak (wcześniej go podgrzej na patelni i zblenduj w blenderze) oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Powstałą mieszankę przełóż do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
4. Ostudzone ciasto podziel na pół. Górną część podziel na mniejsze kawałki.
5. W mikserze przygotuj masę, łącząc ze sobą śmietankę i ostudzoną galaretkę cytrynową (rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody). Rozprowadź masę na cieście, po czym na wierzchu rozsyp kawałki ciasta, borówki i granat.