Lody, po których nie przytyjesz. Smakują lepiej niż sklepowe a robi się je z prostych składników
31.05.2023 06:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pogoda na zewnątrz sprawia, że po długiej, zimowej przerwie, spożywane na świeżym powietrzu lody znowu smakują wybornie. Ich ceny potrafią jednak przyprawić o zawrót głowy; o jakości też się zresztą od sprzedawcy nie dowiesz. Dlatego dzisiaj serwujemy ci rozwiązanie idealne: przepis na domowe lody bez mleka krowiego, za to z pyszną, zdrową recepturą.
Ceny lodów w 2023 roku potrafią podnieść ciśnienie nawet najbardziej wyrozumiałym dla inflacyjnych podwyżek konsumentom. Lodziarnie zlokalizowane w turystycznych miejscowościach traktują wzrost cen wyjątkowo poważnie. Dało się to odczuć podczas majówki, a przed nami jeszcze całe lato. Uwierz nam — łatwiej ci je będzie przeżyć z poniższym przepisem.
Przygotowane w domu lody to doskonały pomysł z kilku względów. Po pierwsze, twój portfel odetchnie z ulgą. Po drugie, masz absolutną pewność co do ich zawartości. Te sprzedawane w lodziarniach to jedno, ale receptura niektórych lodów ze sklepu pełna jest ciekawostek rodem z tablicy Mendelejewa. Jeśli nie masz ochoty na powtórkę z zaawansowanej chemii, to po prostu udaj się do najbliższego marketu, kup tylko kilka potrzebnych produktów i wciel poniższą recepturę w życie. Warto — przez wielkie "W"!
Domowe lody bez mleka
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 duże banany (pamiętaj, że te bardziej dojrzałe są też słodsze)
- 1 łyżka płynnego miodu
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane przesyp do kielicha blendera i zalej je zimną, przegotowaną wodą. Zmiksuj na jednolitą masę.
- Teraz przy pomocy gazy odciśnij zmiksowane płatki, tak, żeby cały płyn spłynął do miski.
- Banany pokrój i przełóż do oczyszczonego już kielicha blendera. Dodaj do nich pół szklanki powstałego z płatków owsianych płynu, masło orzechowe i słodzik — w tym przypadku miód, ale możesz też posłużyć się na przykład erytrytolem bądź ksylitolem.
- Wszystkie składniki blenduj, aż powstanie z nich gładka masa. Następnie przełóż ją do zamykanego opakowania i wstaw do zamrażarki na co najmniej 8 godzin. Żeby smak lodów idealnie rozszedł się po całej masie, co jakiś czas możesz ją wymieszać. Smacznego!