Lody, po których nie przytyjesz. Smakują lepiej niż sklepowe a robi się je z prostych składników
Pogoda na zewnątrz sprawia, że po długiej, zimowej przerwie, spożywane na świeżym powietrzu lody znowu smakują wybornie. Ich ceny potrafią jednak przyprawić o zawrót głowy; o jakości też się zresztą od sprzedawcy nie dowiesz. Dlatego dzisiaj serwujemy ci rozwiązanie idealne: przepis na domowe lody bez mleka krowiego, za to z pyszną, zdrową recepturą.
31.05.2023 06:45
Ceny lodów w 2023 roku potrafią podnieść ciśnienie nawet najbardziej wyrozumiałym dla inflacyjnych podwyżek konsumentom. Lodziarnie zlokalizowane w turystycznych miejscowościach traktują wzrost cen wyjątkowo poważnie. Dało się to odczuć podczas majówki, a przed nami jeszcze całe lato. Uwierz nam — łatwiej ci je będzie przeżyć z poniższym przepisem.
Przygotowane w domu lody to doskonały pomysł z kilku względów. Po pierwsze, twój portfel odetchnie z ulgą. Po drugie, masz absolutną pewność co do ich zawartości. Te sprzedawane w lodziarniach to jedno, ale receptura niektórych lodów ze sklepu pełna jest ciekawostek rodem z tablicy Mendelejewa. Jeśli nie masz ochoty na powtórkę z zaawansowanej chemii, to po prostu udaj się do najbliższego marketu, kup tylko kilka potrzebnych produktów i wciel poniższą recepturę w życie. Warto — przez wielkie "W"!
Domowe lody bez mleka
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 duże banany (pamiętaj, że te bardziej dojrzałe są też słodsze)
- 1 łyżka płynnego miodu
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane przesyp do kielicha blendera i zalej je zimną, przegotowaną wodą. Zmiksuj na jednolitą masę.
- Teraz przy pomocy gazy odciśnij zmiksowane płatki, tak, żeby cały płyn spłynął do miski.
- Banany pokrój i przełóż do oczyszczonego już kielicha blendera. Dodaj do nich pół szklanki powstałego z płatków owsianych płynu, masło orzechowe i słodzik — w tym przypadku miód, ale możesz też posłużyć się na przykład erytrytolem bądź ksylitolem.
- Wszystkie składniki blenduj, aż powstanie z nich gładka masa. Następnie przełóż ją do zamykanego opakowania i wstaw do zamrażarki na co najmniej 8 godzin. Żeby smak lodów idealnie rozszedł się po całej masie, co jakiś czas możesz ją wymieszać. Smacznego!