Lubisz jajka? Oto co się stanie z twoimi oczami, gdy będziesz je jadł
Jajka w najnowszej piramidzie zdrowego odżywiania znajdują się na równi z rybami, a WHO zaleca, aby jeść od jednego do dwóch jaj dziennie. Warto trzymać się tych wytycznych, bowiem regularne ich spożywanie dostarczy organizmowi nie tylko cennych składników odżywczych, ale może pozytywnie wpłynąć również na zdrowie oczu.
19.06.2023 15:15
Jajka są cennym źródłem pełnowartościowego białka, kwasu foliowego, fosforu, selenu oraz witamin z grupy B (witaminy B2, B5, B12) i tych rozpuszczalnych w tłuszczach. Ponadto, jajka zawierają kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i 6. Warto dodać, że mają też istotny wpływ na proces widzenia oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Zobaczcie, dlaczego warto sięgać po jajka.
Dlaczego warto jeść jajka? Poprawiają wzrok
Jajka, zwłaszcza żółtka, są dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny - przeciwutleniaczy, które są szczególnie ważne dla zdrowia plamki żółtej wewnątrz oka. Ta jest odpowiedzialna za ostre widzenie i chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania świetlnego. Luteina i zeaksantyna pomagają w ochronie plamki żółtej przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
Jajka zawierają witaminę A w formie retinolu, która jest niezbędna dla zdrowia oczu. Witamina A odgrywa rolę w produkcji rodopsyny, substancji występującej w siatkówce oka, która jest kluczowa dla widzenia w słabym świetle. Pomaga również w utrzymaniu błon śluzowych oka w dobrej kondycji. Jajka są również źródłem witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Chroni ona komórki oka przed uszkodzeniem oksydacyjnym, które może powodować starzenie się oczu i związane z tym problemy.
Warto też wspomnieć o pozytywnym wpływie omega-3 na zdrowie oczu. Chociaż jaja nie są najbogatszym źródłem tychże kwasów tłuszczowych, dostarczają pewną ich ilość. Kwasy omega-3 mają działanie przeciwzapalne i pomagają w utrzymaniu zdrowych naczyń krwionośnych w oczach. Ponadto, wykazują działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej i suchego oka.
Zobacz także
Jak dbać o zdrowie oczu?
Wśród czynników, wpływających na zdrowie oczu, jest - jak wyżej wspomniano - dieta. Nie tylko jajka wykazują właściwości pozytywnie oddziałujące na wzrok. Dla zachowania zdrowych oczu ważne jest spożywanie pokarmów bogatych w antyoksydanty, np. witaminę C, E i beta-karoten. Produkty spożywcze zawierające te składniki to np. pomarańcze, jagody, szpinak, marchewki i ryby bogate w omega-3.
Nieodzownym jest też regularne sprawdzanie stanu swojego wzroku. Zaleca się, by dorosłe osoby odwiedzały okulistę co najmniej raz na dwa lata, a osoby powyżej 40. roku życia lub z pewnymi schorzeniami (np. cukrzyca), powinny się badać częściej. Do uszkodzeń oczu - zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej - prowadzić może długotrwałe narażenie ich na promieniowanie UV. Dlatego noszenie okularów przeciwsłonecznych o odpowiednich filtrach UV jest ważne, szczególnie w słoneczne dni.
Długotrwałe patrzenie w ekran komputera, tabletu, telefonu może powodować zmęczenie oczu i suchość. Skorzystaj z techniki "20-20-20": co 20 minut spędzonych na ekranie, skieruj wzrok na odległość 20 stóp (około 6 metrów) na około 20 sekund. Negatywny wpływ na zdrowie oczu ma również palenie tytoniu. Nałóg ten może przyczyniać się do występowania chorób oczu, np. zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Ważne jest również odpowiednie oświetlenie pomieszczeń, w jakich wykonujemy zadania, wymagające skupienia wzroku. Niewłaściwe oświetlenie może obciążać oczy i prowadzić do zmęczenia wzroku.