Lubisz ostrą kuchnię? Zobacz, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz pikantne potrawy
Ostre jedzenie wzbudza wiele kontrowersji. Dla niektórych to idealny sposób na spalenie sobie języka. Ile razy słyszeliśmy, że po zjedzeniu ostrego sosu będziemy ziać ogniem? Czy jednak zastanawialiście się nad tym, co dzieje się z waszym ciałem, gdy zjecie coś pikantnego?
27.07.2023 19:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co się z nami dzieje, gdy sięgamy po ostre jedzenie?
#1 Ostry sos może cię ochłodzić
Brzmi to dziwnie, prawda? Pikantne potrawy to ostatnia rzecz, na jaką mamy ochotę podczas gorących dni. Tak naprawdę ostry sos... może pomóc ci się ochłodzić. Niektóre molekuły w potrawie lub sosie aktywują receptory czuciowe na języku, dzięki czemu oszukują mózg, który myśli, że zjadłeś coś bardzo gorącego.
#2 Ostre jedzenie poprawia krążenie krwi
Kolejny dowód na to, że pikantne potrawy są idealnym wyborem na lato. Zwiększają poziom krążenia krwi, dzięki czemu szybciej się pocimy. To sprawi, że (oczywiście po kąpieli) poczujesz się odświeżony.
#3 Kapsaicyna może wydłużyć życie
Za tym przemawiają badania. W jednym z nich podzielono próbę badawczą na dwie grupy. Jedna z nich jadła ostre potrawy. Okazało się, że ryzyko zgonu zmniejszało się o 14 proc. w stosunku do osób, które wolały sięgać po łagodne jedzenie.
#4 Dzięki niemu schudniesz
Nie od dziś wiadomo, że ostre jedzenie ma pozytywny wpływ na utratę kilogramów. Kapsaicyna spowalnia trawienie w górnej części układu pokarmowego, dzięki czemu szybciej staniesz się pełny i zjesz o wiele mniej kalorii.
#5 Mogą być też związane z otyłością
Pikantne potrawy mogą faktycznie przyspieszyć metabolizm, za to ostre sosy nie są zbyt dobrym wyborem. Osoby, które regularnie jadły coś z tym składnikiem, były bardziej narażone na wystąpienie otyłości niż ci, którzy rzadko po niego sięgały. Jednak jest ogromna różnica między dodawaniem chilli do wszystkiego a objadaniem się pikantnymi skrzydełkami bez opamiętania.
#6 Ostre przyprawy mogą poprawić stan serca
Dodanie odrobiny pikantnego sosu lub przyprawy obniża poziom złego cholesterolu. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia.
#7 Eliminują ochotę na słodycze
Po sięgnięciu po ostre jedzenie możemy mieć mniejszą ochotę na słodkie przekąski. To wszystko "zasługa" tego, iż po pikantnych potrawach jesteśmy mniej głodni.
#8 Mrowi ci język
Związki z potrawy przyczepiają się do receptorów na języku i aktywują się w odpowiedzi na ciepło.
#9 Możesz mieć katar
#10 Możesz mieć zgagę
Kapsaicyna podrażnia przewód pokarmowy i rozluźnia przełyk. Jeśli masz problemy żołądkowe, lepiej po ostre potrawy nie sięgaj.
#11 Możesz mieć problemy ze snem
Pikantne jedzenie podrażnia wrażliwe tkanki.
#12 Poprawi ci się nastrój
Kapsaicyna wspomaga uwalnianie endorfin i dopaminy.
#13 Możesz spalić sobie przełyk
To efekt wyzwań typu "One chip challenge", w których jesz przekąskę, która ma ponad 1 000 000 SHU (Scoville'a — to taka skala, która określa pikantność potraw). Zbyt ostre jedzenie dosłownie spali ci język i przełyk, nie mówiąc już o innych objawach...