Lubisz ostrą kuchnię? Zobacz, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz pikantne potrawy

Ostre jedzenie wzbudza wiele kontrowersji. Dla niektórych to idealny sposób na spalenie sobie języka. Ile razy słyszeliśmy, że po zjedzeniu ostrego sosu będziemy ziać ogniem? Czy jednak zastanawialiście się nad tym, co dzieje się z waszym ciałem, gdy zjecie coś pikantnego?

ObrazekOstre jedzenie (Adobe)
Paulina Hermann

Co się z nami dzieje, gdy sięgamy po ostre jedzenie?

#1 Ostry sos może cię ochłodzić

Brzmi to dziwnie, prawda? Pikantne potrawy to ostatnia rzecz, na jaką mamy ochotę podczas gorących dni. Tak naprawdę ostry sos... może pomóc ci się ochłodzić. Niektóre molekuły w potrawie lub sosie aktywują receptory czuciowe na języku, dzięki czemu oszukują mózg, który myśli, że zjadłeś coś bardzo gorącego.

#2 Ostre jedzenie poprawia krążenie krwi

Kolejny dowód na to, że pikantne potrawy są idealnym wyborem na lato. Zwiększają poziom krążenia krwi, dzięki czemu szybciej się pocimy. To sprawi, że (oczywiście po kąpieli) poczujesz się odświeżony.

#3 Kapsaicyna może wydłużyć życie

Za tym przemawiają badania. W jednym z nich podzielono próbę badawczą na dwie grupy. Jedna z nich jadła ostre potrawy. Okazało się, że ryzyko zgonu zmniejszało się o 14 proc. w stosunku do osób, które wolały sięgać po łagodne jedzenie.

#4 Dzięki niemu schudniesz

Nie od dziś wiadomo, że ostre jedzenie ma pozytywny wpływ na utratę kilogramów. Kapsaicyna spowalnia trawienie w górnej części układu pokarmowego, dzięki czemu szybciej staniesz się pełny i zjesz o wiele mniej kalorii.

Obrazek
Ostre jedzenie (Pixabay)

#5 Mogą być też związane z otyłością

Pikantne potrawy mogą faktycznie przyspieszyć metabolizm, za to ostre sosy nie są zbyt dobrym wyborem. Osoby, które regularnie jadły coś z tym składnikiem, były bardziej narażone na wystąpienie otyłości niż ci, którzy rzadko po niego sięgały. Jednak jest ogromna różnica między dodawaniem chilli do wszystkiego a objadaniem się pikantnymi skrzydełkami bez opamiętania.

#6 Ostre przyprawy mogą poprawić stan serca

Dodanie odrobiny pikantnego sosu lub przyprawy obniża poziom złego cholesterolu. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia.

#7 Eliminują ochotę na słodycze

Po sięgnięciu po ostre jedzenie możemy mieć mniejszą ochotę na słodkie przekąski. To wszystko "zasługa" tego, iż po pikantnych potrawach jesteśmy mniej głodni.

#8 Mrowi ci język

Związki z potrawy przyczepiają się do receptorów na języku i aktywują się w odpowiedzi na ciepło.

#9 Możesz mieć katar

#10 Możesz mieć zgagę

Kapsaicyna podrażnia przewód pokarmowy i rozluźnia przełyk. Jeśli masz problemy żołądkowe, lepiej po ostre potrawy nie sięgaj.

#11 Możesz mieć problemy ze snem

Pikantne jedzenie podrażnia wrażliwe tkanki.

#12 Poprawi ci się nastrój

Kapsaicyna wspomaga uwalnianie endorfin i dopaminy.

#13 Możesz spalić sobie przełyk

To efekt wyzwań typu "One chip challenge", w których jesz przekąskę, która ma ponad 1 000 000 SHU (Scoville'a — to taka skala, która określa pikantność potraw). Zbyt ostre jedzenie dosłownie spali ci język i przełyk, nie mówiąc już o innych objawach...

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej