Małgorzata Rozenek-Majdan robi tak rosół. Dla wielu Polaków to nie do pomyślenia
W weekendy rosół króluje na naszych stołach. Każda gospodyni ma swoje ulubione dodatki, ale Małgorzata Rozenek-Majdan stawia na połączenie, które u niejednej babci spowodowałoby pełne dezaprobaty kręcenie głową.
Na rosół chętnych nigdy nie brakuje. Wie o tym Małgorzata Rozenek-Majdan, która postanowiła pokazać, jak w swojej kuchni przygotowuje kultową, polską zupę. Gwiazda od lat promuje zdrowy styl życia, skupiając się na diecie opartej na warzywach. Rosół ugotowała więc w wersji wegańskiej, bez dodatku mięsa. Dla tradycjonalistów to niemal jak zbrodnia, ale warto dać szansę tej zupie, bo można pozytywnie się zaskoczyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato
Rosół bez mięsa
Przyzwyczailiśmy się, że mięso to baza tej zupy. Jedni stawiają na miks wołowiny i drobiu, inni mówią, że jak rosół, to tylko na wiejskiej kurze. Tymczasem nie mniej ważną rolę odgrywają w nim warzywa. W połączeniu z odpowiednimi przyprawami zamienią się w aromatyczny bulion, który przekona do siebie nawet tradycjonalistów.
Małgorzata Rozenek-Majdan podzieliła się swoim przepisem na wegański rosół, który bazuje na dużej ilości warzyw. To doskonała propozycja dla każdego, kto szuka lżejszej i zdrowszej opcji na zupę. Sekret smaku tkwi w połączeniu różnorodnych składników: od dużej ilości warzyw korzeniowych, przez opaloną cebulę, aż po dodatek suszonych grzybów, które nadają wywarowi głęboki, bogaty aromat umami. Dzięki temu nawet bez mięsa, rosół zyskuje intensywny, wyrazisty smak.
Składniki
- 2 l wody,
- 3 marchewki
- 1 cebula,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- por,
- ćwiartka kapusty włoskiej,
- natka pietruszki,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 2 suszone grzyby,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
- 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
- Warzywa dokładnie umyj. Seler, marchew i pietruszkę obierz.
- Cebulę opal nad płomieniem. Jeśli masz kuchenkę indukcyjną, możesz ją mocno opiec na patelni.
- Wszystkie warzywa przełóż do garnka, dodaj suszone grzyby, czosnek, liście laurowe, pieprz oraz sól.
- Zalej wodą, zagotuj.
- Gotuj na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Im dłużej rosół będzie pyrkał, tym więcej smaku wydobędziesz.
Gotowy wywar podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład makaronem, naleśnikami czy ziemniakami. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w talarki marchewki. Smacznego!