Małgorzata Rozenek-Majdan robi tak rosół. Dla wielu Polaków to nie do pomyślenia

W weekendy rosół króluje na naszych stołach. Każda gospodyni ma swoje ulubione dodatki, ale Małgorzata Rozenek-Majdan stawia na połączenie, które u niejednej babci spowodowałoby pełne dezaprobaty kręcenie głową.

Gwiazda stawia na nietypowy rosółGwiazda stawia na nietypowy rosół
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Na rosół chętnych nigdy nie brakuje. Wie o tym Małgorzata Rozenek-Majdan, która postanowiła pokazać, jak w swojej kuchni przygotowuje kultową, polską zupę. Gwiazda od lat promuje zdrowy styl życia, skupiając się na diecie opartej na warzywach. Rosół ugotowała więc w wersji wegańskiej, bez dodatku mięsa. Dla tradycjonalistów to niemal jak zbrodnia, ale warto dać szansę tej zupie, bo można pozytywnie się zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Rosół bez mięsa

Przyzwyczailiśmy się, że mięso to baza tej zupy. Jedni stawiają na miks wołowiny i drobiu, inni mówią, że jak rosół, to tylko na wiejskiej kurze. Tymczasem nie mniej ważną rolę odgrywają w nim warzywa. W połączeniu z odpowiednimi przyprawami zamienią się w aromatyczny bulion, który przekona do siebie nawet tradycjonalistów.

Małgorzata Rozenek-Majdan podzieliła się swoim przepisem na wegański rosół, który bazuje na dużej ilości warzyw. To doskonała propozycja dla każdego, kto szuka lżejszej i zdrowszej opcji na zupę. Sekret smaku tkwi w połączeniu różnorodnych składników: od dużej ilości warzyw korzeniowych, przez opaloną cebulę, aż po dodatek suszonych grzybów, które nadają wywarowi głęboki, bogaty aromat umami. Dzięki temu nawet bez mięsa, rosół zyskuje intensywny, wyrazisty smak.

Składniki

  • 2 l wody,
  • 3 marchewki
  • 1 cebula,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • por,
  • ćwiartka kapusty włoskiej,
  • natka pietruszki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 suszone grzyby,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie umyj. Seler, marchew i pietruszkę obierz.
  2. Cebulę opal nad płomieniem. Jeśli masz kuchenkę indukcyjną, możesz ją mocno opiec na patelni.
  3. Wszystkie warzywa przełóż do garnka, dodaj suszone grzyby, czosnek, liście laurowe, pieprz oraz sól.
  4. Zalej wodą, zagotuj.
  5. Gotuj na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Im dłużej rosół będzie pyrkał, tym więcej smaku wydobędziesz.

Gotowy wywar podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład makaronem, naleśnikami czy ziemniakami. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w talarki marchewki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę