Małgorzata Rozenek-Majdan robi tak rosół. Dla wielu Polaków to nie do pomyślenia

W weekendy rosół króluje na naszych stołach. Każda gospodyni ma swoje ulubione dodatki, ale Małgorzata Rozenek-Majdan stawia na połączenie, które u niejednej babci spowodowałoby pełne dezaprobaty kręcenie głową.

Gwiazda stawia na nietypowy rosółGwiazda stawia na nietypowy rosół
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Na rosół chętnych nigdy nie brakuje. Wie o tym Małgorzata Rozenek-Majdan, która postanowiła pokazać, jak w swojej kuchni przygotowuje kultową, polską zupę. Gwiazda od lat promuje zdrowy styl życia, skupiając się na diecie opartej na warzywach. Rosół ugotowała więc w wersji wegańskiej, bez dodatku mięsa. Dla tradycjonalistów to niemal jak zbrodnia, ale warto dać szansę tej zupie, bo można pozytywnie się zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Rosół bez mięsa

Przyzwyczailiśmy się, że mięso to baza tej zupy. Jedni stawiają na miks wołowiny i drobiu, inni mówią, że jak rosół, to tylko na wiejskiej kurze. Tymczasem nie mniej ważną rolę odgrywają w nim warzywa. W połączeniu z odpowiednimi przyprawami zamienią się w aromatyczny bulion, który przekona do siebie nawet tradycjonalistów.

Małgorzata Rozenek-Majdan podzieliła się swoim przepisem na wegański rosół, który bazuje na dużej ilości warzyw. To doskonała propozycja dla każdego, kto szuka lżejszej i zdrowszej opcji na zupę. Sekret smaku tkwi w połączeniu różnorodnych składników: od dużej ilości warzyw korzeniowych, przez opaloną cebulę, aż po dodatek suszonych grzybów, które nadają wywarowi głęboki, bogaty aromat umami. Dzięki temu nawet bez mięsa, rosół zyskuje intensywny, wyrazisty smak.

Składniki

  • 2 l wody,
  • 3 marchewki
  • 1 cebula,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • por,
  • ćwiartka kapusty włoskiej,
  • natka pietruszki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 suszone grzyby,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie umyj. Seler, marchew i pietruszkę obierz.
  2. Cebulę opal nad płomieniem. Jeśli masz kuchenkę indukcyjną, możesz ją mocno opiec na patelni.
  3. Wszystkie warzywa przełóż do garnka, dodaj suszone grzyby, czosnek, liście laurowe, pieprz oraz sól.
  4. Zalej wodą, zagotuj.
  5. Gotuj na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Im dłużej rosół będzie pyrkał, tym więcej smaku wydobędziesz.

Gotowy wywar podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład makaronem, naleśnikami czy ziemniakami. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w talarki marchewki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇