Najlepszy makaron do rosołu. Niejedna babcia uważa, że "jedyny słuszny"

Rosół już nastawiony, więc czas zdecydować, jak zostanie podany. Najczęstszy wybór to makaron, ale rodzaj nie jest tutaj bez znaczenia. Kluski muszą się dobrze nabierać na łyżkę i przede wszystkim dobrze smakować. Jak nie robisz go samodzielnie, wybierz ten produkt ze sklepowej półki.

Odpowiedni wybór makaronu wpływa na smak rosołuOdpowiedni wybór makaronu wpływa na smak rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rafal Kot
Magdalena Pomorska

Rodzaj, który najczęściej wymienia niejedna babcia to krajanka jajeczna. Dokonały wybór dla tych, którzy cenią sobie tradycyjny smak rosołu. Dzięki swojej konsystencji i naturalnym składnikom ten makaron idealnie komponuje się z aromatycznym bulionem. Na co zwrócić uwagę czytając etykietę? I ile go ugotować, żeby nie skończyć jak bohater filmu "Poszukiwany, Poszukiwana" Barei z garnkami pełnymi makaronu? Szczegóły poniżej.

Makaron jajeczny krajanka - na to uważaj

Wybierając dobry makaron jajeczny typu krajanka, przede wszystkim zwróć uwagę na skład – powinien zawierać jedynie mąkę i jajka (najlepiej świeże lub żółtka), bez dodatku wody, barwników (np. kurkumy, beta-karotenu) czy innych ulepszaczy. Im wyższa zawartość jaj (np. 4-6 jaj na 1 kg mąki lub minimum 20-30 proc.), tym lepiej, a ich obecność powinna znajdować się wysoko w kolejności składników.

Unikaj makaronów o nienaturalnie intensywnie żółtym kolorze, który może sugerować sztuczne barwienie. Dobry makaron ma prosty skład i naturalny odcień, dlatego warto sięgać po produkty rzemieślnicze lub lokalne, które często oferują lepszą jakość niż wyroby masowe. Masowo nie ma go co też gotować, a konkretne proporcje wymieniam poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Ile makaronu ugotować do rosołu?

Makaron jako sypki produkt dość szybko chłodnie wodę, więc nie ma co przesadzać z ilością, którą ugotujesz do podania zupy. W końcu ma to być rosół z makaronem, a nie odwrotnie. Dla dwójki dorosłych i dwojga dzieci wystarczy ugotować około 150-200 g suchego makaronu jajecznego typu krajanka – przy czym dorośli zjedzą zwykle po 50-70 g, a dzieci po 25-40 g w zależności od wieku i apetytu.

Makaron jajeczny dobrze pęcznieje i syci, więc 150 g spokojnie wystarczy na cztery porcje, a jeśli planujesz dokładki lub masz w domu większych łasuchów, lepiej ugotować 200 g. Nadmiar można bez problemu przechować lub podsmażyć na maśle.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese