Jak zrobić rosół jak u mamy? Kluczową rolę odgrywa tu makaron

Rosół to najbardziej popularna zupa w Polsce, która kojarzy się nam ze szczęśliwymi latami dzieciństwa. W każdą niedzielę nasze mamy i babcie gotowały pyszną zupę z makaronem, którą zachwycała się cała rodzina. I dziś zdradzimy Ci, jak odtworzyć idealny smak domowego rosołu we własnej kuchni.

Obrazek
Pyszności

Są przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Do tego grona z pewnością należy tradycyjny rosół, który serwowany jest w każdym polskim domu. Pełnię smaku gwarantuje sprawdzony makaron jajeczny, który jak Lubella 5 jaj wałkowany jest trzy razy, tak jak to robiły nasze mamy i babcie. Rosół to wręcz symbol polskiej tradycji kulinarnej i prawdziwa klasyka wśród zup. Dlatego każdy z nas powinien mieć w swoim domu sprawdzony przepis.

Co zrobić, aby rosół wyszedł jak u mamy?

gotowanie rosołu

Przygotowanie najbardzej popularnej zupy w Polsce wiąże się z przestrzeganiem istotnych szczegółów. Jeśli będziesz o nich pamiętać, już dziś możesz przygotować dla swoich bliskich prawdziwą ucztę dla podniebienia. Przy pracy nad rosołem  należy pamiętać o:

  • mięsie dobrej jakości
  • bogatej w smaku włoszczyźnie (opalona na żywym ogniu lub na suchej patelni cebula nada zupie klarowność)
  • odpowiednich przyprawach (przed dodaniem ziela angielskiego, delikatnie je rozgnieć; aby nadać zupie złocistego koloru, dodaj szczyptę kurkumy; nie możesz zapomnieć również o ziarnistym pieprzu. Dzięki takiej kombinacji nie tylko uzyskasz idealną mieszankę smakową, ale też wspomożesz układ odpornościowy)
  • liściach białej kapusty (opcjonalnie, dzięki nim zupa będzie miała słodszy smak i charakterystyczny zapach)

Makaron to podstawa

I na koniec najważniejsze - odpowiedni makaron. Jeśli chcesz odtworzyć tradycyjny smak kultowej zupy z zeszytu mamy lub babci, postaw na dobrej jakości makaron jajeczny. I w tym miejscu polecamy makaron jajeczny Lubella 5 jaj , który jest wałkowany 3 razy - tak jak robiły to kiedyś nasze mamy i babcie.

Smakuje jak w dzieciństwie! I jest kluczem do sukcesu, aby rosół wyszedł idealny!

Obrazek
Lubella

Teraz już wiesz, o czym warto pamiętać przy pracy nad rosołem. Czas więc podzielić się sprawdzoną recepturą na pyszny rosół  Jakuba Kuronia.

Składniki:

  • makaron Lubella 5 jaj (krajanka)
  • 2 udka z kaczki
  • cebula
  • kawałek pora
  • 4 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego lub ćwiartka selera korzeniowego
  • 2 pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz ziarnisty
jak zrobić rosół jak u mamy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rosół w 5-litrowym garnku. Na początek wlej do niego 3 litry zimnej wody. Następnie dodaj udka z kaczki i gotuj na wolnym ogniu 60 minut.
  2. Jako kolejne składniki dodaj opaloną cebulę oraz pora. Nie zapomnij także o pozostałych warzywach, natce pietruszki, liściach laurowych, ziarenkach ziela angielskiego, pieprzu ziarnistym oraz łyżeczce soli.
  3. Podczas gotowania zbieraj z powierzchni rosołu powstałe szumowiny. Dzięki temu rosół będzie klarowny.
  4. Gotuj rosołu przez kolejne 2 godziny. Na koniec spróbuj i w razie potrzeby dopraw przy pomocy soli i pieprzu.
  5. Pod koniec gotowania, przygotuj makaron.
  6. Gotowy rosół podawaj z makaronem, pokrojoną włoszczyzną, kawałkami mięsa oraz natką pietruszki. Smacznego!

Więcej przepisów z wykorzystaniem makaronu Lubella znajdziesz na www.uwielbiam.pl

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese