PrzepisNajlepsze ciasto pod słońcem. Gdy zrobisz z tego przepisu, wszystkie ciotki będą o niego błagać

Najlepsze ciasto pod słońcem. Gdy zrobisz z tego przepisu, wszystkie ciotki będą o niego błagać

Malinowa chmurka - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube smacznie_na_talerzu
Malinowa chmurka - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube smacznie_na_talerzu
25.06.2023 18:13, aktualizacja: 15.09.2023 10:55

W opinii wielu osób, jest to najlepsze ciasto pod słońcem. Wykorzystanie sezonowych owoców, jakim są maliny, czyni je w pełni wyjątkowym. Jako, że sezon na maliny nabiera tempa, warto poznać tę recepturę już teraz. Niezależnie od tego, czy masz w planach rodzinne spotkanie, wizytę znajomych, czy po prostu chcesz zjeść coś słodkiego z sezonowymi owocami, to ciasto malinowa chmurka będzie świetnym wyborem. Poznaj przepis i wszystkie tajemnice z nim związane.

Nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda. Przygotowuje się je głównie w czasie, gdy trwa sezon na maliny, ale również na różnorodne okazje, takie jak rodzinne spotkania. Jest to ciasto, które składa się z 4 warstw i łączy w sobie słodycz, odrobinę kwasowości, niezwykły smak śmietanki i niepowtarzalny smak bezy. Sezon na maliny to właściwy czas, by poznać przepis na ciasto malinowa chmurka. Twoi goście, jak i cała rodzina, będą zachwyceni.

Malinowa chmurka - kultowy deser, nie tylko na lato

Na samym wstępie, dobrze jest poznać wszystkie najważniejsze atuty tego ciasta. Przepis na malinową chmurkę to niezbyt skomplikowana opcja przygotowania deseru, w chwili, gdy trwa sezon na maliny. Swoim wyglądem przypomina ciasto Pani Walewska, ale jest nieco inne i niepowtarzalne. Ten deser jest ulubiony przez wielu, ponieważ maliny dodają mu wyjątkowej świeżości i słodko-kwaśnego charakteru. Bez względu na okazję, malinowa chmurka zawsze wzbudza zachwyt i rozpieszcza podniebienia swoim niepowtarzalnym smakiem. Atutem jest fakt, że ciasto malinowa chmurka możesz piec przez cały rok, nie tylko latem. A jest to możliwe dzięki temu, że z powodzeniem możesz tu wykorzystać mrożone maliny.

Ciasto Malinowa Chmurka tuż przed wstawieniem do piekarnika - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Magdy
Ciasto Malinowa Chmurka tuż przed wstawieniem do piekarnika - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Magdy

Opisując malinową chmurkę jako letni deser, można określić ją jako ciasto o wielu warstwach smakowych. Zaczynając od kruchego spodu, który stanowi solidną bazę dla tego wyjątkowego deseru. Następnie, malinowa galaretka pełna soczystych malin dodaje świeżości i intensywnego smaku owocowego. Połączenie to jest uzupełniane przez kremową masę śmietankową, która nadaje ciastu aksamitną fakturę i delikatność. Na samym szczycie malinowej chmurki znajduje się chrupiąca beza z migdałami, dodająca nie tylko kontrastu w teksturze, ale także dodatkowego smaku. Połączenie warstw sprawia, że malinowa chmurka to niezwykle złożony deser, który jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Malinowa chmurka przepis - jak przygotować to popularne ciasto?

Pomimo tego, że nie jest to skomplikowane w przygotowaniu ciasto, to sam proces jest nieco złożony, bo konieczne jest przygotowanie czterech warstw. Dla efektu końcowego, warto się jednak poświęcić. Możesz być pewny tego, że ciasto zniknie z talerzy gości do ostatniego okruszka.

Składniki na kruche ciasto:

  • 40 g cukru pudru,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 110 g masła,
  • 3 żółtka,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka cukru waniliowego.

Składniki na galaretkę z malinami:

  • 4 szklanki wrzącej wody,
  • 3 galaretki o smaku malinowym,
  • 500 g świeżych lub mrożonych malin.

Składniki na śmietankową masę:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • laska wanilii,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku,
  • 50-70 ml wrzącej wody.

Składniki na blat bezowy z malinami:

  • 150 g drobnego cukru,
  • 3 białka,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżka soli,
  • 50 g płatków migdałowych.
Przygotowanie ciasta malinowa chmurka - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Magdy
Przygotowanie ciasta malinowa chmurka - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Magdy

Malinowa Chmurka - sposób przygotowania:

  1. W jednej misce dokładnie połącz składniki na ciasto kruche, aż uzyskasz gładką masę. Uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i chłódź w lodówce przez 60 minut. Następnie ciasto pokrój na cienkie plasterki i ułóż na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem i piecz w nagrzanym do 185 stopni piekarniku przez 15-18 minut. Po upieczeniu wystudź.
  2. Rozpuść malinowe galaretki w czterech szklankach wrzątku. Po przestudzeniu dodaj maliny do galaretki. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyłóż ją na wystudzone ciasto. Wyłóż boki formy paskami papieru do pieczenia. Wstaw formę z dwiema warstwami ciasta do lodówki.
  3. Ubij wszystkie składniki na masę śmietankową (z wyjątkiem żelatyny i wrzątku) na sztywno. Żelatynę rozpuść we wrzątku, a po przestudzeniu dodaj do ubitej masy i delikatnie wymieszaj. Na zastygłą galaretkę wyłóż równomiernie masę śmietankową. Ponownie odłóż ciasto do lodówki.
  4. Białka ubij z odrobiną soli, stopniowo dodając cukier, aż masa będzie puszysta i błyszcząca. Dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Na arkuszu papieru do pieczenia odtwórz kształt dna formy. Na papierze rozłóż bezę, posypując ją płatkami migdałowymi. Piecz blat bezowy w nagrzanym piekarniku (130 stopni) przez około 70 minut. Po upieczeniu wystudź.
  5. Przenieś wystudzony blat bezowy na warstwę z masy śmietankowej, która już się stężyła. Jeśli bezę trudno oddzielić od pergaminu, delikatnie ją podważ. Umieść formę z ciastem ponownie w lodówce lub podawaj od razu, jeśli galaretka i masa śmietankowa schłodziły się przez co najmniej cztery godziny. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także