Mało kto ma świadomość. Przez ten głupi błąd awokado zamienia się w truciznę

Moda na awokado nadal trwa. Uwielbiamy dodawać je do past, guacamole, sałatek i wielu innych dań. Jednak przez jedno drobne niedopatrzenie ten owoc może ci poważnie zaszkodzić.

AwokadoAwokado jest bogate w składniki odżywcze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Awokado to prawdziwy superfood. Owoc ten jest bogaty w zdrowe tłuszcze, błonnik, witaminy i minerały. Wspiera pracę serca, obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi dzięki zawartości kwasu oleinowego i potasu. Jest też świetny dla mózgu i koncentracji, pomaga w trawieniu, syci na długo i może wspierać kontrolę wagi. Dzięki witaminie E oraz przeciwutleniaczom (luteinie i zeaksantynie) wpływa korzystnie na skórę i wzrok, a jego działanie przeciwzapalne wspiera organizm w walce z codziennym stresem i zmęczeniem. Żeby jednak w pełni skorzystać z jego dobroczynnych właściwości, trzeba wiedzieć, jak prawidłowo je przygotować – a wiele osób popełnia tutaj zaskakujący błąd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Większość z nas robi to źle

Skórka awokado może wyglądać na czystą, ale w rzeczywistości zbiera mnóstwo brudu – od kurzu, przez pestycydy, aż po groźne bakterie. Gdy kroisz nieumyte awokado, wszystko, co było na zewnątrz, trafia prosto do miąższu, czyli do tego, co jesz. Badania FDA potwierdziły, że na powierzchni awokado można znaleźć bakterie, takie jak Listeria czy Salmonella, które mogą wywoływać poważne zatrucia. Szczególnie narażone są osoby z osłabioną odpornością, kobiety w ciąży i dzieci.

Jak myć awokado?

W związku z tym warto dokładnie umyć skórkę przed krojeniem owocu. Bez obaw, jest to szybki i prosty proces:

  1. opłucz awokado pod bieżącą wodą (najlepiej ciepłą),
  2. przetrzyj skórkę szczoteczką lub gąbką,
  3. możesz też użyć wody z sodą albo odrobiną octu jabłkowego,
  4. osusz owoc i dopiero wtedy krój.

Całość zajmie ci dosłownie minutę, a będziesz mieć pewność, że jesz naprawdę zdrowo i bez niechcianych dodatków, mogących poskutkować bólem brzucha.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku