Mało kto sięga po ten produkt. Ma znacznie więcej wartości niż miód

Wszyscy zachwycają się nad właściwościami prozdrowotnymi miodu, a ten produkt jest jeszcze lepszy od niego. Pyłek kwiatowy — czym jest? Gdzie go można dostać? I przede wszystkim: jak działa na organizm? Wszystko po kolei wyjaśniamy. 

ObrazekCzym jest pyłek kwiatowy? - Pyszności; foto: Canva
SKOMENTUJ

O niezwykle dobroczynnym działaniu miodu można by pisać książki. To jeden z najciekawszych, najzdrowszych i jednocześnie najsmaczniejszych produktów na świecie. Zawdzięczamy go oczywiście pszczołom, ale nie jest on ich jedynym dziełem. Od tych zmyślnych owadów możemy — a nawet powinniśmy — czerpać o wiele więcej. I tu właśnie pojawia się pyłek kwiatowy.

Obrazek
Pyłek kwiatowy, niezwykły produkt pszczół - Pyszności; foto: Canva

Jak powstaje pyłek kwiatowy?

O procesie wytwarzania miodu mówi się sporo. Zebrane przez owady substancje są mieszane z enzymami i śliną, skutkiem czego powstaje właśnie płynne złoto. Tymczasem pyłek kwiatowy to mikroziarna zebrane przez pszczoły z kwiatów i uformowane w małe, kolorowe kuleczki. Jeśli to właśnie na tym etapie wkroczymy w skomplikowany mechanizm odbywającej się w ulu produkcji, uzyskamy ultrazdrowy — i niezwykle piękny — produkt spożywczy.

Właściwości prozdrowotne

Pochodzący z roślin produkt to niezwykłe bogactwo substancji aktywnych. Specjaliści w tej dziedzinie, którzy podjęli się jego zbadania, odkryli ich tam aż około dwustu. Enzymy, koenzymy, witaminy, aminokwasy, a także sole mineralne czy flawonoidy to zaledwie ich cząstka, ale warto o nich wspomnieć, bo każda z nich to prozdrowotny wpływ na ludzki organizm.

Pyłek kwiatowy wykazuje działanie detoksykujące i wzmacniające odporność. Bardzo dobrze wpływa również na układ pokarmowy i to pod różnymi względami. Pobudza apetyt, reguluje trawienie, przyspiesza przemianę materii i pozytywnie wpływa na florę bakteryjną żołądka. Jest też wsparciem w leczeniu chorób wrzodowych.

Obrazek
Pyłek kwiatowy działa prozdrowotnie na niemal całe ciało - Pyszności; foto: Canva

Pyłek kwiatowy, ze względu na swoje właściwości uspokajające, jest używany podczas odwyków alkoholowych. Zmniejsza nerwowość, wspiera leczenie depresji, zwiększa wydzielanie insuliny, chroni wątrobę i zapobiega chorobom jamy ustnej. Jednym słowem: naturalne cudo, którego warto spróbować.

Skąd brać pyłek kwiatowy?

Najlepszym i najpewniejszym źródłem pyłku kwiatowego są wyspecjalizowane sklepy pszczelarskie lub po prostu pszczelarze. Ten najwyższej jakości naturalny produkt wcale nie jest rażąco drogi i kosztuje około 50-60 złotych za kilogram. A jak go stosować? Najczęstszym zaleceniem jest przyjmowanie go trzy razie dzienne, poprzez wymieszanie z miodem, wodą lub mlekiem. Uwaga! Specjaliści polecają przed połknięciem trochę go pożuć. Dzięki temu najbardziej skorzystamy z dobrodziejstw zdrowotnych tego produktu.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach