Mało kto sięga po ten produkt. Ma znacznie więcej wartości niż miód
Wszyscy zachwycają się nad właściwościami prozdrowotnymi miodu, a ten produkt jest jeszcze lepszy od niego. Pyłek kwiatowy — czym jest? Gdzie go można dostać? I przede wszystkim: jak działa na organizm? Wszystko po kolei wyjaśniamy.
20.07.2023 14:00
O niezwykle dobroczynnym działaniu miodu można by pisać książki. To jeden z najciekawszych, najzdrowszych i jednocześnie najsmaczniejszych produktów na świecie. Zawdzięczamy go oczywiście pszczołom, ale nie jest on ich jedynym dziełem. Od tych zmyślnych owadów możemy — a nawet powinniśmy — czerpać o wiele więcej. I tu właśnie pojawia się pyłek kwiatowy.
Jak powstaje pyłek kwiatowy?
O procesie wytwarzania miodu mówi się sporo. Zebrane przez owady substancje są mieszane z enzymami i śliną, skutkiem czego powstaje właśnie płynne złoto. Tymczasem pyłek kwiatowy to mikroziarna zebrane przez pszczoły z kwiatów i uformowane w małe, kolorowe kuleczki. Jeśli to właśnie na tym etapie wkroczymy w skomplikowany mechanizm odbywającej się w ulu produkcji, uzyskamy ultrazdrowy — i niezwykle piękny — produkt spożywczy.
Właściwości prozdrowotne
Pochodzący z roślin produkt to niezwykłe bogactwo substancji aktywnych. Specjaliści w tej dziedzinie, którzy podjęli się jego zbadania, odkryli ich tam aż około dwustu. Enzymy, koenzymy, witaminy, aminokwasy, a także sole mineralne czy flawonoidy to zaledwie ich cząstka, ale warto o nich wspomnieć, bo każda z nich to prozdrowotny wpływ na ludzki organizm.
Pyłek kwiatowy wykazuje działanie detoksykujące i wzmacniające odporność. Bardzo dobrze wpływa również na układ pokarmowy i to pod różnymi względami. Pobudza apetyt, reguluje trawienie, przyspiesza przemianę materii i pozytywnie wpływa na florę bakteryjną żołądka. Jest też wsparciem w leczeniu chorób wrzodowych.
Pyłek kwiatowy, ze względu na swoje właściwości uspokajające, jest używany podczas odwyków alkoholowych. Zmniejsza nerwowość, wspiera leczenie depresji, zwiększa wydzielanie insuliny, chroni wątrobę i zapobiega chorobom jamy ustnej. Jednym słowem: naturalne cudo, którego warto spróbować.
Skąd brać pyłek kwiatowy?
Najlepszym i najpewniejszym źródłem pyłku kwiatowego są wyspecjalizowane sklepy pszczelarskie lub po prostu pszczelarze. Ten najwyższej jakości naturalny produkt wcale nie jest rażąco drogi i kosztuje około 50-60 złotych za kilogram. A jak go stosować? Najczęstszym zaleceniem jest przyjmowanie go trzy razie dzienne, poprzez wymieszanie z miodem, wodą lub mlekiem. Uwaga! Specjaliści polecają przed połknięciem trochę go pożuć. Dzięki temu najbardziej skorzystamy z dobrodziejstw zdrowotnych tego produktu.