Mało kto sięga po ten produkt. Ma znacznie więcej wartości niż miód

Wszyscy zachwycają się nad właściwościami prozdrowotnymi miodu, a ten produkt jest jeszcze lepszy od niego. Pyłek kwiatowy — czym jest? Gdzie go można dostać? I przede wszystkim: jak działa na organizm? Wszystko po kolei wyjaśniamy. 

ObrazekCzym jest pyłek kwiatowy? - Pyszności; foto: Canva

O niezwykle dobroczynnym działaniu miodu można by pisać książki. To jeden z najciekawszych, najzdrowszych i jednocześnie najsmaczniejszych produktów na świecie. Zawdzięczamy go oczywiście pszczołom, ale nie jest on ich jedynym dziełem. Od tych zmyślnych owadów możemy — a nawet powinniśmy — czerpać o wiele więcej. I tu właśnie pojawia się pyłek kwiatowy.

Obrazek
Pyłek kwiatowy, niezwykły produkt pszczół - Pyszności; foto: Canva

Jak powstaje pyłek kwiatowy?

O procesie wytwarzania miodu mówi się sporo. Zebrane przez owady substancje są mieszane z enzymami i śliną, skutkiem czego powstaje właśnie płynne złoto. Tymczasem pyłek kwiatowy to mikroziarna zebrane przez pszczoły z kwiatów i uformowane w małe, kolorowe kuleczki. Jeśli to właśnie na tym etapie wkroczymy w skomplikowany mechanizm odbywającej się w ulu produkcji, uzyskamy ultrazdrowy — i niezwykle piękny — produkt spożywczy.

Właściwości prozdrowotne

Pochodzący z roślin produkt to niezwykłe bogactwo substancji aktywnych. Specjaliści w tej dziedzinie, którzy podjęli się jego zbadania, odkryli ich tam aż około dwustu. Enzymy, koenzymy, witaminy, aminokwasy, a także sole mineralne czy flawonoidy to zaledwie ich cząstka, ale warto o nich wspomnieć, bo każda z nich to prozdrowotny wpływ na ludzki organizm.

Pyłek kwiatowy wykazuje działanie detoksykujące i wzmacniające odporność. Bardzo dobrze wpływa również na układ pokarmowy i to pod różnymi względami. Pobudza apetyt, reguluje trawienie, przyspiesza przemianę materii i pozytywnie wpływa na florę bakteryjną żołądka. Jest też wsparciem w leczeniu chorób wrzodowych.

Obrazek
Pyłek kwiatowy działa prozdrowotnie na niemal całe ciało - Pyszności; foto: Canva

Pyłek kwiatowy, ze względu na swoje właściwości uspokajające, jest używany podczas odwyków alkoholowych. Zmniejsza nerwowość, wspiera leczenie depresji, zwiększa wydzielanie insuliny, chroni wątrobę i zapobiega chorobom jamy ustnej. Jednym słowem: naturalne cudo, którego warto spróbować.

Skąd brać pyłek kwiatowy?

Najlepszym i najpewniejszym źródłem pyłku kwiatowego są wyspecjalizowane sklepy pszczelarskie lub po prostu pszczelarze. Ten najwyższej jakości naturalny produkt wcale nie jest rażąco drogi i kosztuje około 50-60 złotych za kilogram. A jak go stosować? Najczęstszym zaleceniem jest przyjmowanie go trzy razie dzienne, poprzez wymieszanie z miodem, wodą lub mlekiem. Uwaga! Specjaliści polecają przed połknięciem trochę go pożuć. Dzięki temu najbardziej skorzystamy z dobrodziejstw zdrowotnych tego produktu.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀