Maślany czy karmelowy mogą się schować. Na scenę wkracza popcorn z ogórkami kiszonymi
Brzmi to co najmniej ekscentrycznie, ale popcorn ogórkowy smakuje naprawdę dobrze. Nie mamy tutaj na myśli przegryzania uprażonej kukurydzy kiszonymi prosto ze słoika, a po prostu dodatek ogórkowego pudru, który odmienia smak przekąski.
04.11.2024 08:59
To połączenie brzmi jak jedna ze stereotypowych zachcianek kobiet w ciąży, ale internetowy trend zdobył całą rzeszę fanów. Z jednej strony wariantów smakowych popcornu jest coraz więcej, z drugiej puder z ogórków kiszonych wydaje się być czymś, co zdecydowanie odbiega od upodobań standardowego konsumenta kinowej przekąski. Postanowiliśmy sprawdzić to w kuchni Pyszności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Popcorn ogórkowy - viralowy przepis
Chociaż za granicą wszyscy zajadają się piklami, to nie ma jak swojski ogórek kiszony. Trafia do zupy, na kanapkę czy jako dodatek do obiadu, ale w tym przepisie ląduje w piekarniku. Po wysuszeniu zamieniają się w puder, który otula popcorn. To propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i szukają nowych, niebanalnych smaków.
Jedni na samą myśli skrzywią się z niesmakiem, inni jednak chętnie skuszą się na nowość. Smak jest bez wątpliwości wyjątkowy i popcornowi tradycjonaliści mogą być oburzeni. Warto jednak spróbować na własnym języku. To ciekawa przystawka, którą zaskoczysz swoich znajomych na imprezie.
Składniki:
- 3 ogórki kiszone,
- popcorn solony.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ogórki pokrój w dość cienkie plasterki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na około 25 minut.
Krok 2. Upieczone ogórki zblenduj na proszek. Jeśli ogórki po upieczeniu nie będą suche, daj im kilka dodatkowych minut w piekarniku przed zmieleniem.
Krok 3. Upraż popcorn według ulubionej metody - na patelni, w mikrofalówce lub w specjalnej maszynce. Powstałą posypką posyp gotowy popcorn. Ilość dostosuj do własnych preferencji.
Połączenie słonego, wyrazistego smaku ogórków kiszonych z delikatnym, chrupiącym popcornem może wydawać się niecodzienne, ale w kuchni wszystko jest możliwe. Przetestuj i oceń sam, czy warto postawić na innowacje, czy jednak klasyczny popcorn maślany i karmelowy nie mają sobie równych. W naszej kuchni zdania były podzielone, ale na sam koniec miska była pusta.