PrzepisPrzekąskiMaślany czy karmelowy mogą się schować. Na scenę wkracza popcorn z ogórkami kiszonymi

Maślany czy karmelowy mogą się schować. Na scenę wkracza popcorn z ogórkami kiszonymi

Brzmi to co najmniej ekscentrycznie, ale popcorn ogórkowy smakuje naprawdę dobrze. Nie mamy tutaj na myśli przegryzania uprażonej kukurydzy kiszonymi prosto ze słoika, a po prostu dodatek ogórkowego pudru, który odmienia smak przekąski.

Popcorn ogórkowy
Popcorn ogórkowy
Źródło zdjęć: © Pyszności

To połączenie brzmi jak jedna ze stereotypowych zachcianek kobiet w ciąży, ale internetowy trend zdobył całą rzeszę fanów. Z jednej strony wariantów smakowych popcornu jest coraz więcej, z drugiej puder z ogórków kiszonych wydaje się być czymś, co zdecydowanie odbiega od upodobań standardowego konsumenta kinowej przekąski. Postanowiliśmy sprawdzić to w kuchni Pyszności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Popcorn ogórkowy - viralowy przepis

Chociaż za granicą wszyscy zajadają się piklami, to nie ma jak swojski ogórek kiszony. Trafia do zupy, na kanapkę czy jako dodatek do obiadu, ale w tym przepisie ląduje w piekarniku. Po wysuszeniu zamieniają się w puder, który otula popcorn. To propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i szukają nowych, niebanalnych smaków.

Jedni na samą myśli skrzywią się z niesmakiem, inni jednak chętnie skuszą się na nowość. Smak jest bez wątpliwości wyjątkowy i popcornowi tradycjonaliści mogą być oburzeni. Warto jednak spróbować na własnym języku. To ciekawa przystawka, którą zaskoczysz swoich znajomych na imprezie.

Składniki:

  • 3 ogórki kiszone,
  • popcorn solony.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ogórki pokrój w dość cienkie plasterki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na około 25 minut.

Ogórki gotowe do suszenia
Ogórki gotowe do suszenia© Pyszności

Krok 2. Upieczone ogórki zblenduj na proszek. Jeśli ogórki po upieczeniu nie będą suche, daj im kilka dodatkowych minut w piekarniku przed zmieleniem.

Posypka ogórkowa
Posypka ogórkowa© Pyszności

Krok 3. Upraż popcorn według ulubionej metody - na patelni, w mikrofalówce lub w specjalnej maszynce. Powstałą posypką posyp gotowy popcorn. Ilość dostosuj do własnych preferencji.

Popcorn ogórkowy
Popcorn ogórkowy© Pyszności

Połączenie słonego, wyrazistego smaku ogórków kiszonych z delikatnym, chrupiącym popcornem może wydawać się niecodzienne, ale w kuchni wszystko jest możliwe. Przetestuj i oceń sam, czy warto postawić na innowacje, czy jednak klasyczny popcorn maślany i karmelowy nie mają sobie równych. W naszej kuchni zdania były podzielone, ale na sam koniec miska była pusta.

przepiswideopopularne potrawy
Wybrane dla Ciebie