Mięciutkie i soczyste. Takie mięsko robię w niedzielę zamiast kotletów i wszyscy są zachwyceni

Zrazy wieprzowe w sosie grzybowym to danie, które łączy w sobie tradycję i wyjątkowy smak. Dlaczego warto je przygotować? Odkryj przepis, który zachwyci twoje podniebienie.

Zrazy w sosie pieczarkowymZrazy w sosie pieczarkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Szymczycha

Zrazy wieprzowe w sosie grzybowym to jedno z tych dań, które potrafią przenieść nas w czasie do rodzinnych obiadów i świątecznych spotkań. Ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszelkie trudy. Dlaczego warto sięgnąć po ten przepis? Przede wszystkim ze względu na jego niepowtarzalny smak i aromat, który wypełnia cały dom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Historia i znaczenie zrazów w kuchni polskiej

Zrazy to danie, które od wieków gości na polskich stołach. Wywodzą się z kuchni litewskiej, ale z czasem stały się integralną częścią polskiej tradycji kulinarnej. Wspominane nawet w literaturze, jak choćby w "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza, zrazy zyskały status narodowej świętości obok bigosu i barszczu. Każdy region Polski ma swoje unikalne warianty tego dania, co czyni je jeszcze bardziej wyjątkowym.

Składniki i przygotowanie zrazów

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 cebula,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • Sól, pieprz,
  • Musztarda,
  • Natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj pokrojone pieczarki i podsmażaj, aż grzyby zmiękną. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym czosnkiem.
  2. Mięso mielone dopraw pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką. Dodaj przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki.
  3. Uformuj z mięsa plastry, posmaruj musztardą, nałóż farsz grzybowy i zawiń w zrazy. Panieruj w mące.
  4. Obsmaż zrazy na patelni, przełóż do rondla z sosem i wodą. Duś przez około 20 minut. Na koniec zagęść sos mieszanką wody i skrobi ziemniaczanej.

Jakie mięso do zrazów wybrać?

Wybór odpowiedniego mięsa to klucz do sukcesu. Najlepiej sprawdzi się mięso z udźca lub rozbratla, które po odpowiednim przygotowaniu będzie soczyste i miękkie. Sos grzybowy można wzbogacić kwaśną śmietaną, co nada mu kremowej konsystencji i głębokiego smaku. Pamiętaj, aby nie spieszyć się podczas duszenia zrazów – im dłużej będą się gotować, tym lepszy będzie efekt końcowy.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯