WAŻNE
TERAZ

Tusk: będzie zmiana w umowie koalicyjnej

Sąsiadka zawsze wkłada między cebule. Dzięki temu nie psuje się i nie gnije

Cebula to jedno z najważniejszych warzyw w kuchni, które warto mieć w zapasie. Aby dłużej zachowała świeżość i smak, trzeba wiedzieć, jak ją przechowywać. Moja sąsiadka ma na to sprytny patent.

Sąsiadka zawsze wkłada między cebule. Dzięki temu nie psuje się i nie gnijeProsty sposób na przechowywanie cebuli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bildgigant
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Cebula jest ważnym składnikiem wielu potraw. By dodawała im charakteru i charakterystycznego smaku, musi być świeża i soczysta. A na to największy wpływ ma odpowiednie przechowywanie. Sąsiadka podzieliła się ze mną swoim niezawodnym sposobem. Dzięki niemu cebula nigdy nie jest przesuszona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebula faszerowana mięsem mielonym. Świetna alternatywa dla gołąbków

Jak wybrać najlepszą cebulę?

Pierwszy krok to wybór odpowiedniej cebuli. Najlepiej kupić ją na wagę, wtedy dokładnie można ocenić jej jakość. Świeża cebula powinna być twarda, ciężka i mieć jednolitą, jasną łupinę. Ważne jest, aby unikać warzyw z oznakami gnicia, takimi jak plamki na łupinie, które mogą świadczyć o rozpoczęciu procesu pleśnienia.

Odpowiednio przechowywana cebula dłużej zachowa świeżość
Odpowiednio przechowywana cebula dłużej zachowa świeżość © Adobe Stock

Jak przechowywać cebulę?

Cebula powinna być przechowywana w suchym i chłodnym miejscu; najlepiej w koszyku, jutowym worku lub drewnianej skrzynce. Ważne jest, aby była oddzielona od innych warzyw, ponieważ wydziela etylen, który przyspiesza dojrzewanie innych produktów. Odpowiednia temperatura przechowywania to od 4 do 10 stopni Celsjusza.

Moja sąsiadka trzyma cebulę w wiklinowym koszu, do którego wkłada zawiniętą w ręcznik papierowy sodę oczyszczoną. Wystarczy łyżeczka sody, a dzięki niej cebula dłużej zachowa świeżość i nie będzie gnić.

Dni są coraz cieplejsze i warzywa szybko kiełkują. Dotyczy to też cebuli. Jeśli po przekrojeniu na pół, nie ma w środku oznak zepsucia, można ją bez obaw zjeść. Drugi sposób? Zanurzyć jej korzenie w wodzie i przeznaczyć na szczypiorek.

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób