Mielonych nie obtaczam już w bułce tartej. Wybieram inny składnik i każdy o niego pyta

Ten przepis sprawdzi się w dwóch przypadkach – jeśli chcesz wzbogacić tradycyjne mielone o zdrowy składnik lub gdy zabraknie ci bułki tartej. Płatki owsiane nie będą miały istotnego wpływu na smak kotletów, więc raczej nie popsują doznań wielbicielom mięsnej kuchni polskiej. Za to zdziałają dużo dobrego dla twoich jelit.

Takie mielone smakują jak tradycyjne, a są zdrowszeTakie mielone smakują jak tradycyjne, a są zdrowsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób uwielbia kotlety mielone ze względu na skojarzenia z obiadem u babci. Każdy ma swój ulubiony zestaw dodatków. Niektórzy preferują towarzystwo ziemniaków puree i mizerii, innym bardziej smakują z duszoną młodą kapustą z przepisu dziadka. Pamiętam, że moja mama wykorzystywała kotlety mielone również na kanapki. Kroiła w plastry i serwowała do śniadaniówki, na przykład z musztardą i ogórkiem kiszonym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Składnik, który pomaga strawić kotlety

Te kotlety są przygotowywane praktycznie tak samo jak tradycyjne – z jedną małą, ale istotną różnicą. Przed smażeniem nie obtaczasz ich w bułce tartej, ale w płatkach owsianych. Bułka pszenna to puste kalorie i duża ilość węglowodanów, które gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Płatki owsiane zawierają błonnik, witaminy i minerały. Poprawiają trawienie, a przy tym charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym.

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych

Do kotletów możesz wykorzystać górskie lub błyskawiczne płatki owsiane. Zanim zaczniesz robić kotlety, zalej 2 duże łyżki płatków gorącą wodą, aby zmiękły.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 cebula, płatki owsiane,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Dwie duże łyżki płatków owsianych zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut.
  2. Drobno posiekaj cebulę i zeszklij ją na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju.
  3. Do mięsa mielonego dodaj jajko, podsmażoną cebulkę, namoczone płatki owsiane, drobno posiekany ząbek czosnku, pół łyżeczki soli i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
  4. Wyrób mięso ręcznie, a następnie uformuj w zwilżonych dłoniach kotlety.
  5. Obtocz je w suchych płatkach owsianych.
  6. Usmaż na patelni z rozgrzanym olejem na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka