Mielonych nie obtaczam już w bułce tartej. Wybieram inny składnik i każdy o niego pyta
Ten przepis sprawdzi się w dwóch przypadkach – jeśli chcesz wzbogacić tradycyjne mielone o zdrowy składnik lub gdy zabraknie ci bułki tartej. Płatki owsiane nie będą miały istotnego wpływu na smak kotletów, więc raczej nie popsują doznań wielbicielom mięsnej kuchni polskiej. Za to zdziałają dużo dobrego dla twoich jelit.
Wiele osób uwielbia kotlety mielone ze względu na skojarzenia z obiadem u babci. Każdy ma swój ulubiony zestaw dodatków. Niektórzy preferują towarzystwo ziemniaków puree i mizerii, innym bardziej smakują z duszoną młodą kapustą z przepisu dziadka. Pamiętam, że moja mama wykorzystywała kotlety mielone również na kanapki. Kroiła w plastry i serwowała do śniadaniówki, na przykład z musztardą i ogórkiem kiszonym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina
Składnik, który pomaga strawić kotlety
Te kotlety są przygotowywane praktycznie tak samo jak tradycyjne – z jedną małą, ale istotną różnicą. Przed smażeniem nie obtaczasz ich w bułce tartej, ale w płatkach owsianych. Bułka pszenna to puste kalorie i duża ilość węglowodanów, które gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Płatki owsiane zawierają błonnik, witaminy i minerały. Poprawiają trawienie, a przy tym charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym.
Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych
Do kotletów możesz wykorzystać górskie lub błyskawiczne płatki owsiane. Zanim zaczniesz robić kotlety, zalej 2 duże łyżki płatków gorącą wodą, aby zmiękły.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki,
- 1 cebula, płatki owsiane,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Dwie duże łyżki płatków owsianych zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut.
- Drobno posiekaj cebulę i zeszklij ją na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju.
- Do mięsa mielonego dodaj jajko, podsmażoną cebulkę, namoczone płatki owsiane, drobno posiekany ząbek czosnku, pół łyżeczki soli i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
- Wyrób mięso ręcznie, a następnie uformuj w zwilżonych dłoniach kotlety.
- Obtocz je w suchych płatkach owsianych.
- Usmaż na patelni z rozgrzanym olejem na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.