Mieszam banana i popularny produkt z lodówki. Lepszych lodów nie jadłam w te wakacje

Latem to lody królują wśród słodkich propozycji. Ten deser łatwo zrobić w domu, a hitem tego lata bez dwóch zdań są lody twarogowe z dodatkiem banana. Ważne, żeby wybrać odpowiednie banany, inaczej deser może zrobić mniejsze wrażenie, niż oczekujemy.

Lody twarogowe - tylko z dwóch składnikówLody twarogowe - tylko z dwóch składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Lody z twarogu i banana to prosty i zdrowy sposób na zaspokojenie ochoty na coś słodkiego w upalne dni. Ich przygotowanie jest niezwykle proste - wystarczy połączyć dojrzałe banany z twarogiem, aby uzyskać kremowy, orzeźwiający deser. Spróbuj tego przepisu i ciesz się pysznymi, domowymi lodami!

Jak zrobić lody twarogowe?

Lody z twarogu i banana są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Twaróg dostarcza białka i wapnia, a banany są bogate w potas i błonnik. To idealny deser dla dzieci i dorosłych, którzy chcą cieszyć się smakiem lodów bez dodatku sztucznych składników i nadmiaru cukru. Bazowe są tylko dwa składniki, ale możesz użyć pełnej listy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożony jogurt z owocami to hit TikToka. W tej wersji smakuje jeszcze lepiej

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 2 dojrzałe duże banany,
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie),
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie składników: obierz banany i pokrój je na mniejsze kawałki. Włóż banany do zamrażarki na co najmniej 2-3 godziny, aż będą całkowicie zamrożone.
  2. Łączenie składników: w blenderze umieść zamrożone kawałki banana, twaróg, miód (lub syrop klonowy), sok z cytryny i wanilię. Miksuj wszystko do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Lody twarogowe – co warto wiedzieć?

W tym deserze liczy się przede wszystkim konsystencja: jeśli lody są zbyt twarde po wyjęciu z zamrażarki, wystarczy je zostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej, aby lekko zmiękły. Wymieniaj różne dodatki: możesz wzbogacić smak lodów, dodając ulubione dodatki, takie jak posiekane orzechy, kawałki czekolady czy owoce. Dotyczy to też słodzików - miód można zastąpić innymi naturalnymi słodzikami, jak syrop z agawy, ksylitol czy stewia, w zależności od preferencji smakowych. I co najważniejsze, to przechowywanie: lody można przechowywać w zamrażarce przez kilka dni, ale najlepiej smakują świeże, więc warto je zjeść w ciągu 1-2 dni.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇