WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Miksuję 3 składniki i mam zdrową przekąskę. Jest obłędnie pyszna

Przed laty cieszyła się ogromną popularnością, jednak odeszła nieco w zapomnienie, wygryziona przez czekolady, batoniki i wafelki. Warto jednak wrócić do tego smaku - chałwa przygotowana w domu smakuje po prostu najlepiej.

Domowa chałwa - PysznościDomowa chałwa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | magraphics
Ewa Malinowska

Uwielbiam chałwę, jednak gotowce ze sklepów potrafią nieprzyjemnie rozczarować kiepskiej jakości składem. Syrop glukozowo-fruktozowy, emulgatory, regulatory kwasowości, sztuczne aromaty - tak naprawdę wszystkie te dodatki są kompletnie niepotrzebne. Z tym prostym przepisem przygotowuję pyszną, domową chałwę bez zbędnych ulepszaczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mandarynkowiec na zimno. Prosty przepis na efektowny deser

Domowa chałwa z 3 składników

Wystarczy kilka prostych składników, foremka i trochę czasu w kuchni, aby wyczarować coś wyjątkowo smacznego. Od kiedy poznałam ten przepis, nie kupuję chałwy w sklepie. Chociaż znajduje się w niej sporo kalorii, to nie można odmowić jej również zdrowotnych właściwości. Dostarcza ona sporej ilości witamin, minerałów i innych składników niezbędnych dla naszego zdrowia, takich jak witamina A, witaminy z grupy B, magnez, wapń i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Chałwa
Chałwa © Adobe Stock | Anna Krupa www.annakrupa.com

Domowa chałwa to nie tylko pyszny deser, ale również możliwość eksperymentowania z jej smakiem i formą. Oprócz tradycyjnej chałwy waniliowej można z łatwością przygotować wariant kakaowy, a nawet stworzyć marmurkową kompozycję łącząc obie masy sezamowe.

Składniki:

Chałwa waniliowa:

  • 200 g białego sezamu,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 2 laski wanilii.

Na chałwę kakaową:

  • 200 g białego sezamu,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 4 łyżeczki naturalnego kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Na suchą patelnię wsyp ziarna sezamu i podpraż, aż się podsuszą. Nie powinny się zarumienić ani tym bardziej spalić, bo chałwa będzie gorzka. Zrób to na małej mocy palnika, cały czas mieszaj i kontroluj sytuację.
  2. Podprażone ziarna odstaw do wystudzenia, a następnie zmiel w malakserze, blenderze kielichowym lub młynku do kawy.
  3. Miel do momentu, aż masa będzie jednolita. Nie rób tego jednak za długo, bo może wytrącić się tłuszcz. W takim wypadku sezam nie będzie nadawał się do przygotowania chałwy.
  4. Masę podziel na pół.
  5. Do jednej połowy dodaj płynny miód oraz ziarenka z 2 lasek wanilii i wymieszaj.
  6. Do drugiej połowy dodaj miód oraz kakao i również wymieszaj.
  7. Załóż rękawiczki i wyrób dłonią obie masy chałwy. Masa sezamowa powinna być plastyczna. Jeśli masa jest zbyt sucha i kruszy się, dodaj 1-2 łyżki wody.
  8. Gotową masę przełóż do formy, na przykład keksówki. Możesz przygotować chałwę w jednym smaku lub przekładać na zmianę po odrobinę części waniliowej i kakaowej.
  9. Wstaw chałwę do lodówki na minimum 2 godziny.


Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji