Miksuję 3 składniki i mam zdrową przekąskę. Jest obłędnie pyszna
Przed laty cieszyła się ogromną popularnością, jednak odeszła nieco w zapomnienie, wygryziona przez czekolady, batoniki i wafelki. Warto jednak wrócić do tego smaku - chałwa przygotowana w domu smakuje po prostu najlepiej.
09.04.2024 09:01
Uwielbiam chałwę, jednak gotowce ze sklepów potrafią nieprzyjemnie rozczarować kiepskiej jakości składem. Syrop glukozowo-fruktozowy, emulgatory, regulatory kwasowości, sztuczne aromaty - tak naprawdę wszystkie te dodatki są kompletnie niepotrzebne. Z tym prostym przepisem przygotowuję pyszną, domową chałwę bez zbędnych ulepszaczy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa chałwa z 3 składników
Wystarczy kilka prostych składników, foremka i trochę czasu w kuchni, aby wyczarować coś wyjątkowo smacznego. Od kiedy poznałam ten przepis, nie kupuję chałwy w sklepie. Chociaż znajduje się w niej sporo kalorii, to nie można odmowić jej również zdrowotnych właściwości. Dostarcza ona sporej ilości witamin, minerałów i innych składników niezbędnych dla naszego zdrowia, takich jak witamina A, witaminy z grupy B, magnez, wapń i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Domowa chałwa to nie tylko pyszny deser, ale również możliwość eksperymentowania z jej smakiem i formą. Oprócz tradycyjnej chałwy waniliowej można z łatwością przygotować wariant kakaowy, a nawet stworzyć marmurkową kompozycję łącząc obie masy sezamowe.
Składniki:
Chałwa waniliowa:
- 200 g białego sezamu,
- 3 łyżki płynnego miodu,
- 2 laski wanilii.
Na chałwę kakaową:
- 200 g białego sezamu,
- 3 łyżki płynnego miodu,
- 4 łyżeczki naturalnego kakao.
Sposób przygotowania:
- Na suchą patelnię wsyp ziarna sezamu i podpraż, aż się podsuszą. Nie powinny się zarumienić ani tym bardziej spalić, bo chałwa będzie gorzka. Zrób to na małej mocy palnika, cały czas mieszaj i kontroluj sytuację.
- Podprażone ziarna odstaw do wystudzenia, a następnie zmiel w malakserze, blenderze kielichowym lub młynku do kawy.
- Miel do momentu, aż masa będzie jednolita. Nie rób tego jednak za długo, bo może wytrącić się tłuszcz. W takim wypadku sezam nie będzie nadawał się do przygotowania chałwy.
- Masę podziel na pół.
- Do jednej połowy dodaj płynny miód oraz ziarenka z 2 lasek wanilii i wymieszaj.
- Do drugiej połowy dodaj miód oraz kakao i również wymieszaj.
- Załóż rękawiczki i wyrób dłonią obie masy chałwy. Masa sezamowa powinna być plastyczna. Jeśli masa jest zbyt sucha i kruszy się, dodaj 1-2 łyżki wody.
- Gotową masę przełóż do formy, na przykład keksówki. Możesz przygotować chałwę w jednym smaku lub przekładać na zmianę po odrobinę części waniliowej i kakaowej.
- Wstaw chałwę do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego!