Miksuję wszystkie składniki i smażę okrąglaczki. Po chwili mam górę pyszności

Okrąglaczki z truskawkami to nie tylko smak dzieciństwa, ale także doskonały sposób na słodkie śniadanie lub deser. W domu rodzinnym często przygotowywano je na początek dnia, a ich zapach rozchodził się po całym domu. Ten prosty przepis, który niegdyś serwowała babcia, teraz może zagościć także na twoim stole.

Domowe okrąglaczki z truskawkami to smak prosto z dzieciństwaDomowe okrąglaczki z truskawkami to smak prosto z dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przygotowanie okrąglaczków z truskawkami jest proste i szybkie. To świetny sposób, aby przywołać wspomnienia z dzieciństwa i podzielić się nimi na przykład z dziećmi lub mężem.

Czym są okrąglaczki?

Okrąglaczki to niewielkie, okrągłe, smażone placuszki, podawane z ulubionymi dodatkami. To pyszna propozycja na śniadanie lub deser, szczególnie dla najmłodszych, którzy uwielbiają domowe słodkości prosto z patelni. Dzięki dodatkowi twarogu są znacznie bardziej odżywcze (mają więcej białka) od zwykłych placuszków czy racuchów oraz zyskują delikatnie sernikowy smak. Przez to są nie tylko słodkim smakołykiem, ale także bardziej sycącą i zdrowszą opcją, którą śmiało mogą włączyć do swojej diety również osoby dbające o linię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Podawaj je z ulubionymi dodatkami, tj. truskawkami, dżemem, jogurtem naturalnym lub masłem orzechowym. Jeśli wolisz śniadania w wersji wytrawnej, urozmaić okrąglaczki, np. przysmażonym plasterkiem boczku, pastą z awokado albo wędzonym łososiem. Masz duży wybór, więc warto zajrzeć do lodówki i skorzystać z tego, co już masz pod ręką. Dzięki temu zaoszczędzisz na zakupach oraz ograniczysz marnowanie jedzenia.

Przepis na okrąglaczki twarogowe z truskawkami

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 50 g cukru,
  • 2 średnie jajka,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina oleju (opcjonalnie),
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 250 g umytych i pokrojonych truskawek.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek przygotuj miseczkę i włóż do niej twaróg.
  2. Rozdrobnij go ręcznie lub widelcem na mniejsze kawałki.
  3. Następnie dodaj jajka, cukier, mąkę, budyń, szczyptę soli oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.
  4. Za pomocą ręcznego blendera lub miksera połącz wszystkie składniki, aż masa będzie gładka i jednolita.
  5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
  6. Nie musisz jej natłuszczać, ale jeśli placuszki będą się przypalać lub przywierać, warto dodać odrobinę oleju, np. spryskując patelnię atomizerem.
  7. Nakładaj na patelnię małe porcje ciasta.
  8. Okrąglaczki podczas smażenia powinny delikatnie urosnąć.
  9. Gotowe placuszki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu.
  10. Podawaj z pokrojonymi truskawkami.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku