Miksuję wszystkie składniki i smażę okrąglaczki. Po chwili mam górę pyszności
Okrąglaczki z truskawkami to nie tylko smak dzieciństwa, ale także doskonały sposób na słodkie śniadanie lub deser. W domu rodzinnym często przygotowywano je na początek dnia, a ich zapach rozchodził się po całym domu. Ten prosty przepis, który niegdyś serwowała babcia, teraz może zagościć także na twoim stole.
Przygotowanie okrąglaczków z truskawkami jest proste i szybkie. To świetny sposób, aby przywołać wspomnienia z dzieciństwa i podzielić się nimi na przykład z dziećmi lub mężem.
Czym są okrąglaczki?
Okrąglaczki to niewielkie, okrągłe, smażone placuszki, podawane z ulubionymi dodatkami. To pyszna propozycja na śniadanie lub deser, szczególnie dla najmłodszych, którzy uwielbiają domowe słodkości prosto z patelni. Dzięki dodatkowi twarogu są znacznie bardziej odżywcze (mają więcej białka) od zwykłych placuszków czy racuchów oraz zyskują delikatnie sernikowy smak. Przez to są nie tylko słodkim smakołykiem, ale także bardziej sycącą i zdrowszą opcją, którą śmiało mogą włączyć do swojej diety również osoby dbające o linię.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis
Podawaj je z ulubionymi dodatkami, tj. truskawkami, dżemem, jogurtem naturalnym lub masłem orzechowym. Jeśli wolisz śniadania w wersji wytrawnej, urozmaić okrąglaczki, np. przysmażonym plasterkiem boczku, pastą z awokado albo wędzonym łososiem. Masz duży wybór, więc warto zajrzeć do lodówki i skorzystać z tego, co już masz pod ręką. Dzięki temu zaoszczędzisz na zakupach oraz ograniczysz marnowanie jedzenia.
Przepis na okrąglaczki twarogowe z truskawkami
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego,
- 50 g cukru,
- 2 średnie jajka,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina oleju (opcjonalnie),
- pół szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 250 g umytych i pokrojonych truskawek.
Sposób przygotowania:
- Na początek przygotuj miseczkę i włóż do niej twaróg.
- Rozdrobnij go ręcznie lub widelcem na mniejsze kawałki.
- Następnie dodaj jajka, cukier, mąkę, budyń, szczyptę soli oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Za pomocą ręcznego blendera lub miksera połącz wszystkie składniki, aż masa będzie gładka i jednolita.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
- Nie musisz jej natłuszczać, ale jeśli placuszki będą się przypalać lub przywierać, warto dodać odrobinę oleju, np. spryskując patelnię atomizerem.
- Nakładaj na patelnię małe porcje ciasta.
- Okrąglaczki podczas smażenia powinny delikatnie urosnąć.
- Gotowe placuszki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu.
- Podawaj z pokrojonymi truskawkami.