Mity o winie, które czas obalić raz na zawsze

Tym razem przychodzę do Ciebie z informacji, które jednocześnie obalą największe mity o winie.

Obrazek
Frania

Sama jestem miłośniczką tego trunku, dlatego przygotowanie tego artykułu, było dla mnie czystą przyjemnością. W końcu nadszedł czas, aby wspólnie pożegnać nieprawdziwe wiadomości i postawić na fakty ?

#1 Mit: Białe wino powinno być podawane na zimno

mity o winie

Fakty: Pewnie nie raz słyszałeś, że czerwone wino powinno być podawane w temperaturze pokojowej, zaś białe należy serwować na zimno. Nie jest to jednak do końca prawda.

W rzeczywistości zarówno czerwone, jak i białe wino nie powinno być zbyt mocno zmrożone, jak i przesadnie ciepłe. Białe wino jeśli będzie przesadnie schłodzone, może uniemożliwić nam zidentyfikowanie smaków, które zawiera. Z kolei zbyt ciepłe czerwone wino może po prostu smakować nijako.

Należy znaleźć złoty środek gdzieś pośrodku, tak aby kosztowanie trunków było samą przyjemnością.

#2 Mit: Wina z korkiem są najlepsze

mity o winie

Fakty: Obecnie na świecie wykorzystuje się różne techniki zamykania wina. I nie jest to prawda, że jeśli butelka nie ma korka, to znajdujący się w niej płyn jest gorszej jakości.

W rzeczywistości, zwykła zakrętka jest często wybierana z powodu niższych kosztów i wygody przy otwieraniu.

#3 Mit: Czerwone wino podaje się z mięsem, a białe z rybami

mity o winie

Fakty: Choć teoretycznie jest to bezpieczna zasada, są pewnie wyjątki, o których należy pamiętać.

Do ryby można podać lekkie wino czerwone. To samo tyczy się mięs, jeśli nie są one zbyt ciężkie i tłuste można połączyć je z białym trunkiem. Dlatego warto od czasu do czasu po prostu eksperymentować i wyprobować różne kombinacje.

#4 Mit: Spożywanie alkoholu szkodzi zdrowiu

mity o winie

Fakty: Oczywiście nadmierne spożywanie alkoholu może mieć złe konsekwencje dla naszego organizmu. Jeśli jednak zachowamy umiar, nic nam nie grozi.

Co więcej, możemy nawet mu pomóc, gdyż wino m.in. obniża poziom cholesterolu.

#5 Mit: Im droższe wino, tym jest lepszej jakości

mity o winie

Fakty: Czy wiesz, że na świecie jest tylko 1% win, które można przechowywać przez kilkanaście lat? 85% win produkowanych jest do szybkiego wypicia, tj. 2 lat. Zaś pozostałe 14% wiąże się z okresem do 5 lat.

Tak więc, decydując się na konkretne wino, nie kieruj się jego wiekiem, jako główny wyznacznik.

#6 MIT: wina różowe są dla kobiet

mity o winie

Fakty: To, że wino ma kolor, który często przypisuje się paniom, nie oznacza, że jest one stworzone wyłącznie dla pań. Równie dobrze mogą je pić panowie, ciesząc się jego niesamowitym smakiem.

A może znasz jakieś inne mity o winie, którymi chcesz się ze mną podzielić?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"