WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Mizeria bez ogórków to mój nowy hit. Nawet teściowa prosiła o dokładkę

Jest chrupiąca, lekka i pożywna, a jej przygotowanie zajmuje kilka chwil. Ta mizeria bez ogórków zaskoczy lekkością i smakiem.

Ogórki zastąp cukiniąOgórki zastąp cukinią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jedni do mizerii dodają cukier, inni wolą tylko sól i pieprz. Podstawą w obu przypadkach są jednak ogórki. W tej mizerii ogórków nie ma, chociaż na pierwszy rzut oka można się pomylić. Jest za to cukinia, która po pokrojeniu w cienkie plasterki świetnie zastąpi ogórka. Ma delikatniejszy smak i lekką strukturę, dzięki czemu wspaniale uzupełni letnie obiady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj

Mizeria z cukinii

Cukinie dostępne w sklepach są przez cały rok, a latem w ogródkach zbierać można sporych rozmiarów okazy. Na działkowe plony nikt nie narzeka, spotkać się można prędzej z klęską urodzaju, gdy zbiory są obfite. Cukinia ma przyjemny, lekki i dość neutralny smak, więc można eksperymentować z nią na wiele różnych sposobów. Sprawdzi się jako składnik owsianki, można ją faszerować i zapiekać czy też zamienić w ciasto. Na dobre zagościła na obiadowych talerzach jako świeża, orzeźwiająca i nieco mniej wodnista alternatywa dla tradycyjnej wersji mizerii.

Cukinia
Cukinia © Getty Images | Scarlett Hill

Jej lekkość i świeżość sprawiają, że idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, zwłaszcza do cięższych mięs czy dań z grilla, jak i jako samodzielna, dietetyczna przekąska w upalne dni. Delikatny smak cukinii w połączeniu z jogurtem i ziołami ucieszy podniebienia twoich gości.

Składniki:

  • 1 młoda cukinia,
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • szczypta cukru,
  • pęczek koperku lub szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, odkrój końcówki i pokrój w cienkie plastry. Możesz użyć mandoliny, aby uzyskać idealną grubość.
  2. Posól pokrojone plasterki cukinii i odstaw na około 15-20 minut, by zmiękła i puściła nadmiar wody.
  3. Dokładnie odsącz nadmiar wody z cukinii (możesz użyć sitka lub czystej ściereczki kuchennej).
  4. Dodaj śmietanę, jogurt, cukier, sól, pieprz i drobno posiekany koperek lub szczypiorek.
  5. Dokładnie wymieszaj.

Mizeria z cukinii najlepiej smakuje schłodzona. Przed podaniem warto ją wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły,a surówka nabrała rześkości. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze