Mizeria bez ogórków to mój nowy hit. Nawet teściowa prosiła o dokładkę
Jest chrupiąca, lekka i pożywna, a jej przygotowanie zajmuje kilka chwil. Ta mizeria bez ogórków zaskoczy lekkością i smakiem.
Jedni do mizerii dodają cukier, inni wolą tylko sól i pieprz. Podstawą w obu przypadkach są jednak ogórki. W tej mizerii ogórków nie ma, chociaż na pierwszy rzut oka można się pomylić. Jest za to cukinia, która po pokrojeniu w cienkie plasterki świetnie zastąpi ogórka. Ma delikatniejszy smak i lekką strukturę, dzięki czemu wspaniale uzupełni letnie obiady.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj
Mizeria z cukinii
Cukinie dostępne w sklepach są przez cały rok, a latem w ogródkach zbierać można sporych rozmiarów okazy. Na działkowe plony nikt nie narzeka, spotkać się można prędzej z klęską urodzaju, gdy zbiory są obfite. Cukinia ma przyjemny, lekki i dość neutralny smak, więc można eksperymentować z nią na wiele różnych sposobów. Sprawdzi się jako składnik owsianki, można ją faszerować i zapiekać czy też zamienić w ciasto. Na dobre zagościła na obiadowych talerzach jako świeża, orzeźwiająca i nieco mniej wodnista alternatywa dla tradycyjnej wersji mizerii.
Jej lekkość i świeżość sprawiają, że idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, zwłaszcza do cięższych mięs czy dań z grilla, jak i jako samodzielna, dietetyczna przekąska w upalne dni. Delikatny smak cukinii w połączeniu z jogurtem i ziołami ucieszy podniebienia twoich gości.
Składniki:
- 1 młoda cukinia,
- 2 łyżki śmietany 12 proc.,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- szczypta cukru,
- pęczek koperku lub szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj, odkrój końcówki i pokrój w cienkie plastry. Możesz użyć mandoliny, aby uzyskać idealną grubość.
- Posól pokrojone plasterki cukinii i odstaw na około 15-20 minut, by zmiękła i puściła nadmiar wody.
- Dokładnie odsącz nadmiar wody z cukinii (możesz użyć sitka lub czystej ściereczki kuchennej).
- Dodaj śmietanę, jogurt, cukier, sól, pieprz i drobno posiekany koperek lub szczypiorek.
- Dokładnie wymieszaj.
Mizeria z cukinii najlepiej smakuje schłodzona. Przed podaniem warto ją wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły,a surówka nabrała rześkości. Smacznego!