Mleko tybetańskie piję zamiast kakao. Przeziębienie nie ma najmniejszych szans
Jesień i zima to czas, gdy pociąganie nosem, katar i kichanie słychać niemal na każdym kroku. Przeziębienie skutecznie odbiera energię do życia, więc warto zadbać o to, by nie rozpanoszyło się w domu. Pomóc można sobie również od kuchni.
15.11.2024 08:33
W kuchennych szafkach znaleźć można wiele cennych przypraw, które sprawdzą się nie tylko do pieczenia ciasteczek, pierniczków czy ciast. W połączeniu z mlekiem zamieniają się w nie tylko zdrowy, ale również bardzo smaczny napój z delikatną nutą pikanterii. Mleko tybetańskie, nazywane również złotym mlekiem lub kakao dla dorosłych, to najlepszy sprzymierzeniec na chłodne dni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mleko tybetańskie - domowy sposób na przeziębienie
Najważniejszym składnikiem jest kurkuma, która nadaje napojowi charakterystyczny złoty kolor. Oprócz kurkumy, do złotego mleka dodaje się często imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, goździki i czarny pieprz.
Kurkumina, główny aktywny składnik kurkumy, ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy, chroniąc organizm przed infekcjami. Złote mleko może łagodzić stany zapalne w organizmie, co jest szczególnie korzystne przy chorobach stawów, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów. Kurkumina może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację. Aby organizm mógł lepiej przyswoić kurkuminę, warto dodać do złotego mleka odrobinę tłuszczu, np. olej kokosowy.
Na dodatek złote mleko tybetańskie może pomóc w walce z dolegliwościami żołądkowymi, takimi jak wzdęcia czy niestrawność. Świetnie rozgrzewa w chłodne dni, pomagając organizmowi w walce z przeziębieniem.
Przepis na rozgrzewający napój z przyprawami
Złote mleko ma ciepły, lekko pikantny smak z nutą słodyczy, który można dostosować do własnych preferencji. Do środka dodać można również nieco kakao, by podkręcić smak napoju.
Składniki:
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego
- szczypta czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- szczypta imbiru,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki kurkumy,
- dobrej jakości miód.
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlej mleko.
- Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 8 minut.
- Na koniec dodaj do smaku miód.
Jeśli chcesz zachować właściwości odżywcze miodu, to pamiętaj, by dodać go do przestudzonego napoju. Najlepiej dodawać do mleka, które ma najwyżej 40 stopni Celsjusza. Jeśli wolisz pić gorące napoje, to nic nie stoi na przeszkodzie, jednak wtedy sam miód traci swoje właściwości.