Mleko tybetańskie piję zamiast kakao. Przeziębienie nie ma najmniejszych szans

Jesień i zima to czas, gdy pociąganie nosem, katar i kichanie słychać niemal na każdym kroku. Przeziębienie skutecznie odbiera energię do życia, więc warto zadbać o to, by nie rozpanoszyło się w domu. Pomóc można sobie również od kuchni.

Mleko tybetańskiMleko tybetański
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W kuchennych szafkach znaleźć można wiele cennych przypraw, które sprawdzą się nie tylko do pieczenia ciasteczek, pierniczków czy ciast. W połączeniu z mlekiem zamieniają się w nie tylko zdrowy, ale również bardzo smaczny napój z delikatną nutą pikanterii. Mleko tybetańskie, nazywane również złotym mlekiem lub kakao dla dorosłych, to najlepszy sprzymierzeniec na chłodne dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomysł na lunchbox do szkoły. Takie pudełka zawsze wracają puste

Mleko tybetańskie - domowy sposób na przeziębienie

Najważniejszym składnikiem jest kurkuma, która nadaje napojowi charakterystyczny złoty kolor. Oprócz kurkumy, do złotego mleka dodaje się często imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, goździki i czarny pieprz.

Mleko tybetańskie z przyprawami
Mleko tybetańskie z przyprawami © Adobe Stock

Kurkumina, główny aktywny składnik kurkumy, ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy, chroniąc organizm przed infekcjami. Złote mleko może łagodzić stany zapalne w organizmie, co jest szczególnie korzystne przy chorobach stawów, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów. Kurkumina może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację. Aby organizm mógł lepiej przyswoić kurkuminę, warto dodać do złotego mleka odrobinę tłuszczu, np. olej kokosowy.

Na dodatek złote mleko tybetańskie może pomóc w walce z dolegliwościami żołądkowymi, takimi jak wzdęcia czy niestrawność. Świetnie rozgrzewa w chłodne dni, pomagając organizmowi w walce z przeziębieniem.

Przepis na rozgrzewający napój z przyprawami

Złote mleko ma ciepły, lekko pikantny smak z nutą słodyczy, który można dostosować do własnych preferencji. Do środka dodać można również nieco kakao, by podkręcić smak napoju.

Składniki:

  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • szczypta imbiru,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • dobrej jakości miód.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej mleko.
  2. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 8 minut.
  3. Na koniec dodaj do smaku miód.

Jeśli chcesz zachować właściwości odżywcze miodu, to pamiętaj, by dodać go do przestudzonego napoju. Najlepiej dodawać do mleka, które ma najwyżej 40 stopni Celsjusza. Jeśli wolisz pić gorące napoje, to nic nie stoi na przeszkodzie, jednak wtedy sam miód traci swoje właściwości.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi