Mój jarski pasztet urozmaicam słodkim dodatkiem. Na świątecznym stole znika jako pierwszy

Podczas świąt nie może zabraknąć porządnego, smacznego pasztetu, a u mnie zawsze występuje w wersji bezmięsnej. Jarski pasztet może brzmieć dla niektórych jak profanacja, ale w rzeczywistości to wyborny produkt, który co roku znika ze stołu w okamgnieniu.

Świąteczny pasztetŚwiąteczny pasztet bez grama mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Domowy pasztet na świątecznym stole to niemal punkt obowiązkowy. Pieczony, aksamitny i wyrazisty, z subtelnym słodkim akcentem, który fantastycznie dopełnia całość i sprawia, że pasztet nie jest nudny w smaku. Świetnie sprawdzi się na kromce chrupiącego pieczywa, jako drobna przekąska pomiędzy głównymi daniami.

Gołąbki z kaszą i mięsem w kapuście włoskiej. Takiemu obiadowi nie oprze się nawet największy niejadek

Jarski pasztet z jabłkiem

Jarski pasztet można przygotować z wielu produktów: cukinii, soczewicy, kaszy, ciecierzycy czy fasoli. Często wybiera się jeden składnik bazowy, ale osobiście lubię łączyć kilka, by uzyskać pełniejszy smak. W tym przepisie używam kaszy jaglanej i fasoli, a całość urozmaicam wyraźnym, słodkim akcentem jabłka.

To właśnie dzięki owocowemu dodatkowi pasztet zyskuje wyjątkową świeżość i delikatną słodycz. W takiej wersji zachwyci nawet największych fanów mięsnych smaków.

Przepis na jarski pasztet

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 100 g surowej białej fasoli,
  • 80 ml oleju,
  • 2 cebule,
  • 1 jabłko (np. szara reneta),
  • 30 g suszonej żurawiny,
  • 4 liście laurowe,
  • 3 ziarenka jałowca,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • pół łyżeczki papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem przed przygotowaniem pasztetu zalej surową fasolę zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia odcedź fasolę i wsyp ją do garnka.
  3. Fasolę zalej świeżą wodą, dodaj liście laurowe i ziarenka jałowca. Gotuj na średnim ogniu około 40-50 minut, aż będzie miękka.
  4. Odcedź i odstaw do ostudzenia.
  5. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
  6. Umyj jabłko, pokrój w drobną kostkę, a cebule obierz i poszatkuj w piórka.
  7. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć cebulę.
  8. Smaż ją, aż zmięknie, następnie dodaj jabłko i wymieszaj.
  9. Wsyp sól, pieprz, majeranek, tymianek, oregano, ostrą i wędzoną paprykę i wymieszaj.
  10. Do tak przygotowanej bazy dodaj ugotowaną fasolę oraz ugotowaną kaszę jaglaną.
  11. Dokładnie połącz składniki i przełóż masę do miski.
  12. Usuń liście laurowe oraz jałowiec i zmiksuj całość blenderem na gładką, jednolitą konsystencję.
  13. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  14. Natłuść formę olejem, wlej masę, wyrównaj powierzchnię i posyp suszoną żurawiną.
  15. Wstaw formę do piekarnika i piecz około 50 minut.
  16. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥