Na jarski obiad robię ten gulasz. Ani grama mięsa, a smakuje każdemu
Gulasz zazwyczaj kojarzy się z wyrazistą, mięsną potrawą, ale w jarskiej wersji potrafi być równie gęsty i pyszny. Dzięki mnogości warzyw i długiemu gotowaniu wychodzi wspaniały sos, który zasmakuje nie tylko jaroszom.
To jeden z moich ulubionych obiadów. Ma hojną porcję warzyw, ale w garnku zdecydowanie króluje ciecierzyca. Warzywo, dziś nieco niedocenione, od lat występowało w jadłospisach Polaków jako wartościowy i bardzo zdrowy produkt. Charakteryzuje się dość wysoką zawartością białka, co było cenne szczególnie w czasach, gdy mięsa brakowało na sklepowych półkach. Mimo że dziś już nie ma tego problemu, warto wrócić do cieciorki, tym bardziej gdy jest obtoczona gęstym i wyrazistym gulaszem.
Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie
Jarski gulasz
Przygotowanie pysznego jarskiego gulaszu może stanowić wyzwanie, zwłaszcza dla osób, które na co dzień nie unikają mięsa, ale nie ma rzeczy niemożliwych. Kluczową rolę odgrywają przyprawy – to one nadają daniu charakter i głębię smaku. Pamiętaj również o winie, dzięki któremu potrawa zyskuje głębie smaku.
Nie można zapominać o warzywach. Marchew, papryka, cebula czy seler nie tylko nadają gulaszowi aromatu, ale także wzbogacają go o witaminy, minerały i błonnik, dzięki czemu danie staje się zdrową i pożywną propozycją. Ostatnią, istotną kwestią jest czas gotowania – dobrze, aby trwało to co najmniej godzinę, dzięki temu sos stanie się cudownie gęsty, a zbędna woda wyparuje.
Przepis na jarski gulasz
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po odsączeniu),
- 1 czerwona papryka,
- 1 marchew,
- 1 batat,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 ml passaty pomidorowej,
- 400 ml bulionu warzywnego,
- 125 ml czerwonego wina,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- szczypta chili (opcjonalnie),
- pół pęczka świeżej natki pietruszki,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Obierz marchew, batata i cebulę, paprykę oczyść z gniazda nasiennego, a czosnek obierz.
- Umyj wszystkie warzywa. Osusz ręcznikiem papierowym.
- Ciecierzycę przepłucz pod bieżącą wodą i odsącz.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż 2-3 minuty na średnim ogniu, aż stanie się szklista.
- Następnie dodaj czosnek i podsmaż przez około 30 sekund, mieszając.
- Dorzuć marchew, batata i paprykę, podsmażaj 5-6 minut, aż lekko zmiękną, a następnie wsyp kmin rzymski oraz wędzoną paprykę i wymieszaj.
- Wlej passatę pomidorową, bulion i czerwone wino, dodaj ciecierzycę oraz dopraw solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą chili.
- Zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj garnek i gotuj powoli przez około godzinę, mieszając od czasu do czasu.
- Umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj natkę pietruszki.
- Nakładając porcję gulaszu posyp go natką i jedz z ulubionymi dodatkami. Smacznego!