Na jarski obiad robię ten gulasz. Ani grama mięsa, a smakuje każdemu

Gulasz zazwyczaj kojarzy się z wyrazistą, mięsną potrawą, ale w jarskiej wersji potrafi być równie gęsty i pyszny. Dzięki mnogości warzyw i długiemu gotowaniu wychodzi wspaniały sos, który zasmakuje nie tylko jaroszom.

Sycący gulasz z cieciorkąSycący gulasz z cieciorką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To jeden z moich ulubionych obiadów. Ma hojną porcję warzyw, ale w garnku zdecydowanie króluje ciecierzyca. Warzywo, dziś nieco niedocenione, od lat występowało w jadłospisach Polaków jako wartościowy i bardzo zdrowy produkt. Charakteryzuje się dość wysoką zawartością białka, co było cenne szczególnie w czasach, gdy mięsa brakowało na sklepowych półkach. Mimo że dziś już nie ma tego problemu, warto wrócić do cieciorki, tym bardziej gdy jest obtoczona gęstym i wyrazistym gulaszem.

Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie

Jarski gulasz

Przygotowanie pysznego jarskiego gulaszu może stanowić wyzwanie, zwłaszcza dla osób, które na co dzień nie unikają mięsa, ale nie ma rzeczy niemożliwych. Kluczową rolę odgrywają przyprawy – to one nadają daniu charakter i głębię smaku. Pamiętaj również o winie, dzięki któremu potrawa zyskuje głębie smaku.

Nie można zapominać o warzywach. Marchew, papryka, cebula czy seler nie tylko nadają gulaszowi aromatu, ale także wzbogacają go o witaminy, minerały i błonnik, dzięki czemu danie staje się zdrową i pożywną propozycją. Ostatnią, istotną kwestią jest czas gotowania – dobrze, aby trwało to co najmniej godzinę, dzięki temu sos stanie się cudownie gęsty, a zbędna woda wyparuje.

Przepis na jarski gulasz

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po odsączeniu),
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 marchew,
  • 1 batat,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 ml passaty pomidorowej,
  • 400 ml bulionu warzywnego,
  • 125 ml czerwonego wina,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • szczypta chili (opcjonalnie),
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchew, batata i cebulę, paprykę oczyść z gniazda nasiennego, a czosnek obierz.
  2. Umyj wszystkie warzywa. Osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Ciecierzycę przepłucz pod bieżącą wodą i odsącz.
  4. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż 2-3 minuty na średnim ogniu, aż stanie się szklista.
  5. Następnie dodaj czosnek i podsmaż przez około 30 sekund, mieszając.
  6. Dorzuć marchew, batata i paprykę, podsmażaj 5-6 minut, aż lekko zmiękną, a następnie wsyp kmin rzymski oraz wędzoną paprykę i wymieszaj.
  7. Wlej passatę pomidorową, bulion i czerwone wino, dodaj ciecierzycę oraz dopraw solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą chili.
  8. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj garnek i gotuj powoli przez około godzinę, mieszając od czasu do czasu.
  9. Umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj natkę pietruszki.
  10. Nakładając porcję gulaszu posyp go natką i jedz z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce