Moja babcia robiła takie oponki w tłusty czwartek. O pączkach nikt nie chciał wtedy słyszeć
Karnawał to dobra okazja, by wrócić do starych, sprawdzonych przepisów. Już planuję, że na tłusty czwartek usmażę serowe oponki z przepisu mojej babci. Do tej pory smakują mi bardziej od pączków.
Choć najpopularniejsze w karnawale są pączki, to jednak nie każdy jest ich wielbicielem. Moja babcia na tłusty czwartek zawsze smażyła twarogowe oponki. Wszyscy byli zachwyceni i znikały z półmiska jeszcze ciepłe. Sentyment do tego wypieku pozostał mi do dziś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pączki à la Kinder Bueno to prawdziwy hit. Koniecznie zrób je w Tłusty Czwartek
Dlaczego warto usmażyć oponki
Teraz pączki można zjeść w wielu nowoczesnych wersjach. Klasyczną marmoladę zastępuje się choćby modnym kremem pistacjowym. Zamiast cukru pudru czy lukru pojawiają się na nich przeróżne posypki. W przepisie na oponki niewiele da się zmienić i zachowują swój tradycyjny smak do dziś. W czasach naszych babć wypieki opierały się na prostych i dostępnych składnikach, i tak jest też w ich przypadku. Te smażone ciastka na bazie twarogu, z charakterystyczną dziurką, zawsze wychodzą puszyste i delikatne. W dodatku długo zachowują świeżość.
Co jest najważniejsze w przepisie na oponki
Przygotowanie oponek jest zdecydowanie łatwiejsze niż pączków. Nie są też potrzebne żadne gadżety, wystarczy wycinać je szklanką, a potem mniejsze kółko kieliszkiem. Najważniejszym ich składnikiem jest twaróg. Tak, jak moja babcia, kupuję zawsze twaróg tłusty lub półtłusty. I nie ma co ukrywać, najlepiej zmielić go samodzielnie. Jest z tym trochę pracy, ale ciasto nie potrzebuje tak długiego wyrabiana, jak drożdżowe na pączki.
Serowe oponki z przepisu babci
Składniki:
- 250 g mąki,
- 250 g twarogu zmielonego,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 4 - 5 łyżek cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 żółtka,
- 100 g gęstej śmietany,
- łyżeczka spirytusu, wódki lub octu,
- 1,5 l oleju do smażenia, opcjonalnie smalec,
- cukier puder do podania.
Sposób przygotowania:
- Mąkę połącz z sodą, dodaj twaróg, dwa rodzaje cukru, żółtka oraz śmietanę. Z wszystkich składników zagnieć ciasto, ma być gładkie i elastyczne.
- Przenieś ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj na placki ok. 1,5 cm grubości.
- Placki delikatnie oprósz mąką i wycinaj z nich szklanką kółka i w środku mniejsze kieliszkiem.
- Rozgrzej tłuszcz w głębokim garnku.
- Oponki smaż na rozgrzanym tłuszczu i odkładaj na ręczniki papierowe.
- Posyp je obficie cukrem pudrem, warto do niego dodać też odrobinę cukru waniliowego.