Moja babcia zawsze wrzucała kilka do rosołu. Dzięki temu był zdrowszy i smaczniejszy

Domowy rosołek dobrze smakuje również latem. Oczywiście w upały nie musi być już taki gorący, chociaż i to nie zaszkodzi – wbrew pozorom ciepła zupa skutecznie schładza ciało. A do tego syci i wzmacnia organizm – podczas długiego weekendu warto zrobić duży garnek z wyrazistymi dodatkami.

Domowy rosół z makaronem i pietruszkąDomowy rosół z makaronem i pietruszką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób stroni od ciepłych zup latem – zupełnie niesłusznie. Okazuje się, że taka domowa zupa może nawet pomóc w schłodzeniu organizmu. Rosół działa napotnie, a pot pełni funkcję termoregulacyjną, więc schładza ciało. To także doskonały sposób na nawodnienie i uzupełnienie elektrolitów, a dodatek czosnku jeszcze bardziej zwiększa jego prozdrowotne działanie. Nie musisz sięgać po dosładzane napoje, w tej tradycyjnej polskiej zupie jest więcej witamin i minerałów niż w reklamowanych produktach ze sklepu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z fasolką szparagową i warzywami. Smak dokładnie jak w kuchni babci

Dodatki do rosołu na lato

Latem warto postawić na lżejsze dodatki do rosołu. Możesz nawet całkowicie zrezygnować z makaronu na rzecz pokrojonych w słupki warzyw. Obok gotowanej marchewki czy pietruszki, dodaj startą na wstążki cukinię. Wrzuć ją do rosołu na sam koniec, dosłownie na kilka minut.

Tradycyjnie rosół posypywany jest natką pietruszki, ale latem możesz bardziej zaszaleć, wykorzystując również inne świeże zioła, takie jak mięta, koperek, kolendra czy szczypiorek z dymki.

Przepis na rosół z czosnkiem i natką pietruszki

Do rosołu możesz dodać niewielki kawałek mięsa wołowego. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż bulion nabierze smaku. Dopraw na sam koniec.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa lub połówka kurczaka,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2–3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • pęczek liście selera,
  • 1 por,
  • garść lubczyku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kurczaka, przełóż do garnka i zalej zimną wodą tak, aby przykryć całe mięso. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Wstaw do zagotowania. Gdy rosół zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika.
  2. Dodaj obrane marchewki, pietruszkę i seler. Wrzuć zieleninę – liście selera, pora i garść lubczyku, a także pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku. Gotuj na małym ogniu przez 1–2 godziny. Co jakiś czas usuń zbierającą się szumowinę.
  3. Gdy rosół jest już gotowy, wyjmij mięso, warzywa i zieleninę. Marchewki i pietruszkę pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do garnka. Jeśli chcesz, możesz dodać też trochę mięsa oddzielonego od kości.
  4. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥