Moja babcia zawsze wrzucała kilka do rosołu. Dzięki temu był zdrowszy i smaczniejszy

Domowy rosołek dobrze smakuje również latem. Oczywiście w upały nie musi być już taki gorący, chociaż i to nie zaszkodzi – wbrew pozorom ciepła zupa skutecznie schładza ciało. A do tego syci i wzmacnia organizm – podczas długiego weekendu warto zrobić duży garnek z wyrazistymi dodatkami.

Domowy rosół z makaronem i pietruszkąDomowy rosół z makaronem i pietruszką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób stroni od ciepłych zup latem – zupełnie niesłusznie. Okazuje się, że taka domowa zupa może nawet pomóc w schłodzeniu organizmu. Rosół działa napotnie, a pot pełni funkcję termoregulacyjną, więc schładza ciało. To także doskonały sposób na nawodnienie i uzupełnienie elektrolitów, a dodatek czosnku jeszcze bardziej zwiększa jego prozdrowotne działanie. Nie musisz sięgać po dosładzane napoje, w tej tradycyjnej polskiej zupie jest więcej witamin i minerałów niż w reklamowanych produktach ze sklepu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z fasolką szparagową i warzywami. Smak dokładnie jak w kuchni babci

Dodatki do rosołu na lato

Latem warto postawić na lżejsze dodatki do rosołu. Możesz nawet całkowicie zrezygnować z makaronu na rzecz pokrojonych w słupki warzyw. Obok gotowanej marchewki czy pietruszki, dodaj startą na wstążki cukinię. Wrzuć ją do rosołu na sam koniec, dosłownie na kilka minut.

Tradycyjnie rosół posypywany jest natką pietruszki, ale latem możesz bardziej zaszaleć, wykorzystując również inne świeże zioła, takie jak mięta, koperek, kolendra czy szczypiorek z dymki.

Przepis na rosół z czosnkiem i natką pietruszki

Do rosołu możesz dodać niewielki kawałek mięsa wołowego. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż bulion nabierze smaku. Dopraw na sam koniec.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa lub połówka kurczaka,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2–3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • pęczek liście selera,
  • 1 por,
  • garść lubczyku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kurczaka, przełóż do garnka i zalej zimną wodą tak, aby przykryć całe mięso. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Wstaw do zagotowania. Gdy rosół zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika.
  2. Dodaj obrane marchewki, pietruszkę i seler. Wrzuć zieleninę – liście selera, pora i garść lubczyku, a także pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku. Gotuj na małym ogniu przez 1–2 godziny. Co jakiś czas usuń zbierającą się szumowinę.
  3. Gdy rosół jest już gotowy, wyjmij mięso, warzywa i zieleninę. Marchewki i pietruszkę pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do garnka. Jeśli chcesz, możesz dodać też trochę mięsa oddzielonego od kości.
  4. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba