Moja babcia zawsze wrzucała kilka do rosołu. Dzięki temu był zdrowszy i smaczniejszy
Domowy rosołek dobrze smakuje również latem. Oczywiście w upały nie musi być już taki gorący, chociaż i to nie zaszkodzi – wbrew pozorom ciepła zupa skutecznie schładza ciało. A do tego syci i wzmacnia organizm – podczas długiego weekendu warto zrobić duży garnek z wyrazistymi dodatkami.
Wiele osób stroni od ciepłych zup latem – zupełnie niesłusznie. Okazuje się, że taka domowa zupa może nawet pomóc w schłodzeniu organizmu. Rosół działa napotnie, a pot pełni funkcję termoregulacyjną, więc schładza ciało. To także doskonały sposób na nawodnienie i uzupełnienie elektrolitów, a dodatek czosnku jeszcze bardziej zwiększa jego prozdrowotne działanie. Nie musisz sięgać po dosładzane napoje, w tej tradycyjnej polskiej zupie jest więcej witamin i minerałów niż w reklamowanych produktach ze sklepu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa z fasolką szparagową i warzywami. Smak dokładnie jak w kuchni babci
Dodatki do rosołu na lato
Latem warto postawić na lżejsze dodatki do rosołu. Możesz nawet całkowicie zrezygnować z makaronu na rzecz pokrojonych w słupki warzyw. Obok gotowanej marchewki czy pietruszki, dodaj startą na wstążki cukinię. Wrzuć ją do rosołu na sam koniec, dosłownie na kilka minut.
Tradycyjnie rosół posypywany jest natką pietruszki, ale latem możesz bardziej zaszaleć, wykorzystując również inne świeże zioła, takie jak mięta, koperek, kolendra czy szczypiorek z dymki.
Przepis na rosół z czosnkiem i natką pietruszki
Do rosołu możesz dodać niewielki kawałek mięsa wołowego. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż bulion nabierze smaku. Dopraw na sam koniec.
Składniki:
- 1 porcja rosołowa lub połówka kurczaka,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 2–3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- pęczek liście selera,
- 1 por,
- garść lubczyku,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Umyj kurczaka, przełóż do garnka i zalej zimną wodą tak, aby przykryć całe mięso. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Wstaw do zagotowania. Gdy rosół zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika.
- Dodaj obrane marchewki, pietruszkę i seler. Wrzuć zieleninę – liście selera, pora i garść lubczyku, a także pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku. Gotuj na małym ogniu przez 1–2 godziny. Co jakiś czas usuń zbierającą się szumowinę.
- Gdy rosół jest już gotowy, wyjmij mięso, warzywa i zieleninę. Marchewki i pietruszkę pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do garnka. Jeśli chcesz, możesz dodać też trochę mięsa oddzielonego od kości.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.