Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Sałatka papieska to nic innego jak pożywna sałatka ziemniaczana, którą uwielbiał Benedykt XVI. Jest w niej wszystko, czego potrzeba, aby zaspokoić apetyt. Sprawdzi się zarówno na imprezę imieninową, jak i grilla w gronie przyjaciół.
Sałatkę możesz przygotować na kilka sposobów, ale jej podstawą zawsze są ziemniaki, ogórki i jajka ugotowane na twardo. Do tego dochodzi ser żółty, który nadaje kompozycji kremowego smaku i sprawia, że sałatka jest jeszcze bardziej sycąca. Najczęściej dodawane są ogórki kiszone, ale możesz spróbować też wersji z małosolnymi lub korniszonami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie
Jak zrobić sałatkę papieską?
Lubisz wyraziste smaki? Dodaj do sałatki kiełki rzodkiewki i odrobinę płatków chili, a nabierze ostrości i unikalnego charakteru. Zamiast ogórków możesz wypróbować także wersję z marynowanymi pieczarkami lub kiszoną rzodkiewką.
Składniki:
- 4 ugotowanych ziemniaków,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 3 ogórki kiszone,
- 1 czerwona cebula,
- 100 g żółtego sera,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: koperek, natka pietruszki lub kiełki.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki, jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę.
- Dodaj pokrojoną w pióra cebulę i starty ser żółty.
- Wymieszaj z majonezem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem.
- Opcjonalnie dodaj posiekany koperek, natkę pietruszki lub kiełki, na przykład rzodkiewki.
Sałatkę warto przygotować wcześniej i wstawić do lodówki, aby się przegryzła.