WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową

Sałatka papieska to nic innego jak pożywna sałatka ziemniaczana, którą uwielbiał Benedykt XVI. Jest w niej wszystko, czego potrzeba, aby zaspokoić apetyt. Sprawdzi się zarówno na imprezę imieninową, jak i grilla w gronie przyjaciół.

Sałatka papieska sprawdzi się do dań z grillaSałatka papieska sprawdzi się do dań z grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatkę możesz przygotować na kilka sposobów, ale jej podstawą zawsze są ziemniaki, ogórki i jajka ugotowane na twardo. Do tego dochodzi ser żółty, który nadaje kompozycji kremowego smaku i sprawia, że sałatka jest jeszcze bardziej sycąca. Najczęściej dodawane są ogórki kiszone, ale możesz spróbować też wersji z małosolnymi lub korniszonami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Jak zrobić sałatkę papieską?

Lubisz wyraziste smaki? Dodaj do sałatki kiełki rzodkiewki i odrobinę płatków chili, a nabierze ostrości i unikalnego charakteru. Zamiast ogórków możesz wypróbować także wersję z marynowanymi pieczarkami lub kiszoną rzodkiewką.

Składniki:

  • 4 ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 czerwona cebula,
  • 100 g żółtego sera,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: koperek, natka pietruszki lub kiełki.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki, jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę.
  2. Dodaj pokrojoną w pióra cebulę i starty ser żółty.
  3. Wymieszaj z majonezem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Opcjonalnie dodaj posiekany koperek, natkę pietruszki lub kiełki, na przykład rzodkiewki.

Sałatkę warto przygotować wcześniej i wstawić do lodówki, aby się przegryzła.

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne