Moja mama robi gołąbkowe kotlety. Nie walczy z kapustą, a wszyscy zachwyceni

Gołąbki kochają niemal wszyscy, ale ich robienie potrafi pochłonąć pół dnia. Moja mama idzie na kompromis, łącząc upodobania rodziny ze swoim komfortem. Kiedy na stole pojawiają się te kotleciki, wszyscy od razu łapią za widelce.

Kotlety z mięsem mielonym i ryżemKotlety z mięsem mielonym i ryżem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gołąbki to przede wszystkim kapusta, mięso mielone, ryż i sos pomidorowy. W tych kotlecikach rezygnujemy z tego pierwszego. Gołąbiaki, jak pieszczotliwie nazywa się je w naszym domu, skutecznie uciszają burczenie w brzuchu i poprawiają humor, gdy dzień nie był dla nas zbyt łaskawy. To pyszna alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Kotlety mielone z ryżem - przepis na obiad

Jeśli nie masz czasu na zawijanie gołąbków, ale masz na nie apetyt, sięgnij po te kotleciki. Od gołąbków bez zawijania różnią się tym, że nie zawierają kapusty i są smażone podobnie jak zwykłe mielone. Po usmażeniu wystarczy polać je sosem, dodać ulubioną surówkę i obiad gotowy.

Kotlety mielone - Pyszności
Kotlety mielone - Pyszności © Canva | graletta

Dodatek ryżu do mięsa mielonego sprawia, że kotlety są bardziej sycące i pożywne. Lekko słodką nutę wprowadza dodatek podsmażonej cebulki oraz tartej marchewki, a majeranek i papryka dodają wyrazistości. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 150 g ryżu,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do obtoczenia.
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej lub dijon,
  • 1 płaska łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pilnuj, żeby się nie rozgotował, lepiej by był al dente.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni.
  3. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce.
  4. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj do niego przestudzony ryż, cebulę oraz marchewkę.
  5. Dopraw słodką oraz ostrą papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Dodaj taże musztardę i 3 łyżki bułki tartej, aby zagęścić masę.
  6. Wbij jajka i dokładnie wymieszaj składniki.
  7. Z masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  8. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż się zarumienią.

Gotowe kotleciki polej sosem pomidorowym i podawaj na ciepło. Świetnie smakują również po odgrzaniu — wystarczy wrzucić je do piekarnika lub odsmażyć. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs