Moja mama robi gołąbkowe kotlety. Nie walczy z kapustą, a wszyscy zachwyceni

Gołąbki kochają niemal wszyscy, ale ich robienie potrafi pochłonąć pół dnia. Moja mama idzie na kompromis, łącząc upodobania rodziny ze swoim komfortem. Kiedy na stole pojawiają się te kotleciki, wszyscy od razu łapią za widelce.

Kotlety z mięsem mielonym i ryżemKotlety z mięsem mielonym i ryżem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gołąbki to przede wszystkim kapusta, mięso mielone, ryż i sos pomidorowy. W tych kotlecikach rezygnujemy z tego pierwszego. Gołąbiaki, jak pieszczotliwie nazywa się je w naszym domu, skutecznie uciszają burczenie w brzuchu i poprawiają humor, gdy dzień nie był dla nas zbyt łaskawy. To pyszna alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cytrynowy karmelek osłodzi popołudnie. Co warstwa, to smaczniejsza

Kotlety mielone z ryżem - przepis na obiad

Jeśli nie masz czasu na zawijanie gołąbków, ale masz na nie apetyt, sięgnij po te kotleciki. Od gołąbków bez zawijania różnią się tym, że nie zawierają kapusty i są smażone podobnie jak zwykłe mielone. Po usmażeniu wystarczy polać je sosem, dodać ulubioną surówkę i obiad gotowy.

Kotlety mielone - Pyszności
Kotlety mielone - Pyszności © Canva | graletta

Dodatek ryżu do mięsa mielonego sprawia, że kotlety są bardziej sycące i pożywne. Lekko słodką nutę wprowadza dodatek podsmażonej cebulki oraz tartej marchewki, a majeranek i papryka dodają wyrazistości. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 150 g ryżu,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do obtoczenia.
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej lub dijon,
  • 1 płaska łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pilnuj, żeby się nie rozgotował, lepiej by był al dente.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni.
  3. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce.
  4. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj do niego przestudzony ryż, cebulę oraz marchewkę.
  5. Dopraw słodką oraz ostrą papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Dodaj taże musztardę i 3 łyżki bułki tartej, aby zagęścić masę.
  6. Wbij jajka i dokładnie wymieszaj składniki.
  7. Z masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  8. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż się zarumienią.

Gotowe kotleciki polej sosem pomidorowym i podawaj na ciepło. Świetnie smakują również po odgrzaniu — wystarczy wrzucić je do piekarnika lub odsmażyć. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki