PrzepisDania mięsneMoja mama robi gołąbkowe kotlety. Nie walczy z kapustą, a wszyscy zachwyceni

Moja mama robi gołąbkowe kotlety. Nie walczy z kapustą, a wszyscy zachwyceni

Gołąbki kochają niemal wszyscy, ale ich robienie potrafi pochłonąć pół dnia. Moja mama idzie na kompromis, łącząc upodobania rodziny ze swoim komfortem. Kiedy na stole pojawiają się te kotleciki, wszyscy od razu łapią za widelce.

Kotlety z mięsem mielonym i ryżem
Kotlety z mięsem mielonym i ryżem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gołąbki to przede wszystkim kapusta, mięso mielone, ryż i sos pomidorowy. W tych kotlecikach rezygnujemy z tego pierwszego. Gołąbiaki, jak pieszczotliwie nazywa się je w naszym domu, skutecznie uciszają burczenie w brzuchu i poprawiają humor, gdy dzień nie był dla nas zbyt łaskawy. To pyszna alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cytrynowy karmelek osłodzi popołudnie. Co warstwa, to smaczniejsza

Kotlety mielone z ryżem - przepis na obiad

Jeśli nie masz czasu na zawijanie gołąbków, ale masz na nie apetyt, sięgnij po te kotleciki. Od gołąbków bez zawijania różnią się tym, że nie zawierają kapusty i są smażone podobnie jak zwykłe mielone. Po usmażeniu wystarczy polać je sosem, dodać ulubioną surówkę i obiad gotowy.

Kotlety mielone - Pyszności
Kotlety mielone - Pyszności© Canva | graletta

Dodatek ryżu do mięsa mielonego sprawia, że kotlety są bardziej sycące i pożywne. Lekko słodką nutę wprowadza dodatek podsmażonej cebulki oraz tartej marchewki, a majeranek i papryka dodają wyrazistości. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 150 g ryżu,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do obtoczenia.
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej lub dijon,
  • 1 płaska łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pilnuj, żeby się nie rozgotował, lepiej by był al dente.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni.
  3. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce.
  4. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj do niego przestudzony ryż, cebulę oraz marchewkę.
  5. Dopraw słodką oraz ostrą papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Dodaj taże musztardę i 3 łyżki bułki tartej, aby zagęścić masę.
  6. Wbij jajka i dokładnie wymieszaj składniki.
  7. Z masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  8. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż się zarumienią.

Gotowe kotleciki polej sosem pomidorowym i podawaj na ciepło. Świetnie smakują również po odgrzaniu — wystarczy wrzucić je do piekarnika lub odsmażyć. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinykotlety mielone

Wybrane dla Ciebie