Drobno kroję pekińską i kilka warzyw. Prosty sos sprawia, że to najlepsza surówka
W moim domu obiad bez surówki nie ma racji bytu. Kiedy ta z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki pojawia się na stole, wszyscy zapominają o kotletach. Tajemnica mojego sukcesu tkwi w prostym sosie.
Ta surówka to prawdziwa uczta dla miłośników chrupiących i zdrowych dodatków do obiadu. Kapusta pekińska, marchewka, kukurydza, jabłko i papryka tworzą kolorową i pełną witamin kompozycję, która cieszy oko i podniebienie. W tym przypadku nikogo nie trzeba specjalnie zachęcać do nałożenia sobie surówki do kotleta - chętnych do chrupania nigdy nie brakuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu
Surówka z pekińskiej w sosie musztardowym
O ile samo połączenie warzyw w tej sałatce nie jest specjalnie zaskakujące, o tyle sam sos odgrywa tutaj ważną rolę. Zamiast zwykłego majonezu i jogurtu dodaję sos musztardowy. To właśnie on nadaje surówce niepowtarzalny charakter i sprawia, że chce się do niej wracać. Jest lekko pikantny, ale przy tym wyważony. Wspaniale łączy pozostałe składniki.
Chrupiąca kapusta pekińska łączy się z soczystą marchewką, słodką papryką i rześkim jabłkiem. Na dodatek delikatna słodycz kukurydzy i papryki wspaniale komponuje się z musztardowym sosem. Podczas przygotowania tej surówki ciężko powstrzymać się od podjadania prosto z miseczki.
Składniki:
- pół kapusty pekińskiej małej główki kapusty pekińskiej,
- 1 marchewka,
- pół czerwonej papryki,
- 1 nieduże jabłko,
- mała puszka kukurydzy,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki śmietany 18 proc. lub gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 czubata łyżka musztardy francuskiej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj w cienkie paski.
- Marchew oraz jabłko obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do kapusty.
- Dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę i natkę pietruszki.
- W miseczce połącz śmietanę z musztardą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą oraz pieprzem.
- Powstały sos dodaj do pokrojonych warzyw i dokładnie wymieszaj.
Surówka z kapusty pekińskiej w sosie musztardowym jest już gotowa. Możesz od razu zabrać się za jedzenie lub odstawić ją do lodówki na 30 minut, aby nieco się przegryzła. Świetnie smakuje jako dodatek do kotletów, pieczonych i smażonych ryb czy bezmięsnych potraw. Smacznego!