Drobno kroję pekińską i kilka warzyw. Prosty sos sprawia, że to najlepsza surówka

W moim domu obiad bez surówki nie ma racji bytu. Kiedy ta z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki pojawia się na stole, wszyscy zapominają o kotletach. Tajemnica mojego sukcesu tkwi w prostym sosie.

Chrupiąca surówka na obiadChrupiąca surówka na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ta surówka to prawdziwa uczta dla miłośników chrupiących i zdrowych dodatków do obiadu. Kapusta pekińska, marchewka, kukurydza, jabłko i papryka tworzą kolorową i pełną witamin kompozycję, która cieszy oko i podniebienie. W tym przypadku nikogo nie trzeba specjalnie zachęcać do nałożenia sobie surówki do kotleta - chętnych do chrupania nigdy nie brakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu

Surówka z pekińskiej w sosie musztardowym

O ile samo połączenie warzyw w tej sałatce nie jest specjalnie zaskakujące, o tyle sam sos odgrywa tutaj ważną rolę. Zamiast zwykłego majonezu i jogurtu dodaję sos musztardowy. To właśnie on nadaje surówce niepowtarzalny charakter i sprawia, że chce się do niej wracać. Jest lekko pikantny, ale przy tym wyważony. Wspaniale łączy pozostałe składniki.

Surówka z pekińskiej
Surówka z pekińskiej © Getty Images, | Jennifer A Smith

Chrupiąca kapusta pekińska łączy się z soczystą marchewką, słodką papryką i rześkim jabłkiem. Na dodatek delikatna słodycz kukurydzy i papryki wspaniale komponuje się z musztardowym sosem. Podczas przygotowania tej surówki ciężko powstrzymać się od podjadania prosto z miseczki.

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej małej główki kapusty pekińskiej,
  • 1 marchewka,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 nieduże jabłko,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc. lub gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 czubata łyżka musztardy francuskiej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj w cienkie paski.
  2. Marchew oraz jabłko obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do kapusty.
  3. Dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę i natkę pietruszki.
  4. W miseczce połącz śmietanę z musztardą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Powstały sos dodaj do pokrojonych warzyw i dokładnie wymieszaj.

Surówka z kapusty pekińskiej w sosie musztardowym jest już gotowa. Możesz od razu zabrać się za jedzenie lub odstawić ją do lodówki na 30 minut, aby nieco się przegryzła. Świetnie smakuje jako dodatek do kotletów, pieczonych i smażonych ryb czy bezmięsnych potraw. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀