Moja mama zawsze gotowała, gdy rozkładało nas przeziębienie. Pomagała każdemu
Z tą genialną zupą sezon jesienno-zimowy nie będzie taki straszny. Idealny smak, skuteczny sposób na rozgrzanie i moc wartości odżywczych w jednym miejscu.
31.10.2023 13:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza. Zrobiło się pochmurno i zimno. Jest to więc idealny czas, aby ruszyć w kuchni z przygotowaniem smacznych i rozgrzewających zup. I tak się składa, że mam pewną perełkę kulinarną, którą chciałabym się z tobą podzielić.
Genialna zupa, która jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole, to idealna kombinacja z kilku powodów. Po pierwsze, to perfekcyjna mieszanka smaków i aromatów. Po drugie, jej przygotowanie jest proste jak bułka z masłem. I mała wisienka na torcie na koniec, znajdziesz tu same smaczne składniki, które wykorzystujesz w kuchni na co dzień. Jest więc duże prawdopodobieństwo, że nawet nie musisz iść na zakupy, aby przygotować w swojej kuchni smaczną zupę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa kurczakowa z imbirem pomoże ze zdrowiem
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę wspomnieć również o właściwościach odżywczych bohaterki dzisiejszego artykułu. Zacznijmy od imbiru, który skutecznie wzmacnia naszą odporność, ma też właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Co więcej, nawet kiedy dopadnie nas już jakaś choroba, imbir skutecznie łagodzi występujące objawy, jak chociażby ból gardła.
Ponadto w dzisiejszej zupie znajdziesz cenne warzywa, które są bogate zarówno w witaminy, potrzebne dla naszego organizmu minerały, jak i błonnik, który odgrywa ważną rolę w codziennym funkcjonowaniu. Warto wspomnieć tu również o kurczaku, który dostarczy sporą dawkę białka.
Jak zrobić pyszną zupę?
Korzyści z jedzenia zupy kurczakowej z imbirem są już ci dobrze znane, czas więc przejść do dokładnej instrukcji.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 kawałek imbiru,
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 czerwona papryka,
- 3 marchewki,
- 200 g pieczarek
- 2 litry bulionu warzywnego,
- ½ natki pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od umycia i osuszenia mięsa. Następnie pokrój je w kostkę i podsmaż przez chwilę z każdej strony. Odłóż kurczaka na bok.
- W tym samym garnku podsmaż obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj do niej również obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Smaż je przez kilka minut i w międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Obierz je i podziel na mniejsze kawałki.
- Następnie dodaj do garnka marchewki, paprykę, pieczarki oraz imbir. Nie zapomnij wrzucić do środka wcześniej podsmażonego kurczaka.
- Mieszankę z garnka zalej domowy bulionem i gotuj przez 15 minut.
- W międzyczasie dopraw zupę według uznania i to wszystko. Smacznego!
Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby serwować ją dodatkowo z chrupiącym pieczywem, ugotowanymi ziemniakami, makaronem, a nawet ryżem lub kaszą. Wybierz opcję, która najlepiej ci odpowiada!