Moja mama zawsze gotowała, gdy rozkładało nas przeziębienie. Pomagała każdemu

Z tą genialną zupą sezon jesienno-zimowy nie będzie taki straszny. Idealny smak, skuteczny sposób na rozgrzanie i moc wartości odżywczych w jednym miejscu.

Ta zupa stanie się hitem w każdym domuTa zupa stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maren Winter
Marzena Pęcak

Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza. Zrobiło się pochmurno i zimno. Jest to więc idealny czas, aby ruszyć w kuchni z przygotowaniem smacznych i rozgrzewających zup. I tak się składa, że mam pewną perełkę kulinarną, którą chciałabym się z tobą podzielić. 

Genialna zupa, która jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole, to idealna kombinacja z kilku powodów. Po pierwsze, to perfekcyjna mieszanka smakówaromatów. Po drugie, jej przygotowanie jest proste jak bułka z masłem. I mała wisienka na torcie na koniec, znajdziesz tu same smaczne składniki, które wykorzystujesz w kuchni na co dzień. Jest więc duże prawdopodobieństwo, że nawet nie musisz iść na zakupy, aby przygotować w swojej kuchni smaczną zupę.  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do podania tego kolorowego obiadu talerze będą zupełnie zbędne

Zupa kurczakowa z imbirem pomoże ze zdrowiem

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę wspomnieć również o właściwościach odżywczych bohaterki dzisiejszego artykułu. Zacznijmy od imbiru, który skutecznie wzmacnia naszą odporność, ma też właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Co więcej, nawet kiedy dopadnie nas już jakaś choroba, imbir skutecznie łagodzi występujące objawy, jak chociażby ból gardła. 

Ponadto w dzisiejszej zupie znajdziesz cenne warzywa, które są bogate zarówno w witaminy, potrzebne dla naszego organizmu minerały, jak i błonnik, który odgrywa ważną rolę w codziennym funkcjonowaniu. Warto wspomnieć tu również o kurczaku, który dostarczy sporą dawkę białka.

Imbir może stać się genialnym dodatkiem do zupy
Imbir może stać się genialnym dodatkiem do zupy © Adobe Stock | Comugnero Silvana

Jak zrobić pyszną zupę?

Korzyści z jedzenia zupy kurczakowej z imbirem są już ci dobrze znane, czas więc przejść do dokładnej instrukcji.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kawałek imbiru,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 marchewki,
  • 200 g pieczarek
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • ½ natki pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od umyciaosuszenia mięsa. Następnie pokrój je w kostkę i podsmaż przez chwilę z każdej strony. Odłóż kurczaka na bok.
  2. W tym samym garnku podsmaż obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj do niej również obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 
  3. Smaż je przez kilka minut i w międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Obierz je i podziel na mniejsze kawałki. 
  4. Następnie dodaj do garnka marchewki, paprykę, pieczarki oraz imbir. Nie zapomnij wrzucić do środka wcześniej podsmażonego kurczaka
  5. Mieszankę z garnka zalej domowy bulionem i gotuj przez 15 minut.
  6. W międzyczasie dopraw zupę według uznania i to wszystko. Smacznego!

Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby serwować ją dodatkowo z chrupiącym pieczywem, ugotowanymi ziemniakami, makaronem, a nawet ryżem lub kaszą. Wybierz opcję, która najlepiej ci odpowiada!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo