Moja sąsiadka na każdej imprezie podaje sałatkę gajowego. Jest lepsza od jarzynowej i gyros

Sałatka gajowego to prawdziwa perełka w świecie dań imprezowych. Ta wyjątkowa sałatka nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również szybkością przygotowania. Wielu uważa, że jest równie pyszna, a nawet lepsza, niż klasyczna sałatka jarzynowa czy popularny gyros.

Sałatka gajowego - Screen z kanału "prosty przepis na"Sałatka gajowego - Screen z kanału "prosty przepis na"
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować tej sałatki, to nadszedł czas, aby to zmienić. W tym artykule przekonamy cię, dlaczego sałatka gajowego zasługuje na uwagę i podamy prosty przepis na jej przygotowanie.

Sałatka gajowego: Wyjątkowa przekąska

Sałatka gajowego to doskonały pomysł na przekąskę, którą możesz podać na różnych okazjach. Nie tylko świetnie smakuje, ale także prezentuje się bardzo elegancko. To danie idealnie nadaje się na uroczystości rodzinne, przyjęcia czy spotkania ze znajomymi. Ponadto jest tak sycące, że zaspokoi apetyt na długi czas, co czyni ją doskonałym wyborem na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Jak przygotować sałatkę gajowego?

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 4 jajka,
  • 200 g marynowanych pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sos:

  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki śmietany,
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka oczyść i pokrój na niewielkie kawałki. Następnie podsmaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój w kostkę.
  3. Marynowane pieczarki odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Paprykę oczyść z pestek i pokrój w kostkę.
  5. Cebulę posiekaj drobno.
  6. W dużej misce połącz wszystkie przygotowane składniki: podsmażone kawałki kurczaka, jajka, pieczarki, paprykę, kukurydzę i cebulę.
  7. Przygotuj sos, mieszając majonez i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
  8. Całą mieszankę składników sałatki polej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj.
  9. Sałatkę gajowego podawaj schłodzoną.

Teraz wiesz, dlaczego sałatka gajowego zasługuje na uwagę. Jej wyjątkowy smak i prosty przepis sprawią, że stanie się ulubionym daniem na twoim stole. Odkryj nowe smaki i ciesz się pyszną przekąską, którą możesz podać na różnych okazjach. Sałatka gajowego to połączenie elegancji i smaku w jednym daniu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej