PrzepisDania mięsneMoja teściowa ostatnio zrobiła taki schab. Od razu prosiłam o przepis

Moja teściowa ostatnio zrobiła taki schab. Od razu prosiłam o przepis

Schab po cygańsku to szybsza i zdrowsza alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych. Plastry mięsa duszone w aromatycznym sosie stają się miękkie i soczyste, a dzięki mieszance przypraw i warzyw danie szczyci się intensywnym i apetycznym aromatem. Łapcie przepis.

Schab po cygańsku to alternatywa dla klasycznych schabowych
Schab po cygańsku to alternatywa dla klasycznych schabowych
Źródło zdjęć: © Getty Images | manyakotic

Schab po cygańsku to kawałki mięsa duszone w pysznym sosie. Soczyste i kruche z pewnością posmakują rodzinie. Moja teściowa zawsze szykowała typowe schabowe na niedzielny obiad. Ostatnio podała mięso w takim wydaniu. Wierzcie, garnek został wyczyszczony do ostatniej kropli sosu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Co zrobić ze schabu zamiast kotletów schabowych?

Zamiast kolejny raz smażyć kotlety, przygotuj schab nieco inaczej. W wersji po cygańsku plastry mięsa wychodzą kruche, niemalże rozpływające się w ustach. Aromatyczny sos, w jakim są duszone, nadaje im pełnego smaku i soczystości. Co więcej, przepis na schab po cygańsku jest bardzo prosty.

Schab po cygańsku możesz serwować z surówką i kaszą (np. gryczaną), komosą ryżową, ryżem lub pieczywem. Moja teściowa podała go obok pieczonych ziemniaków, ale te z wody również się sprawdzą. A jeśli nie brakuje ci czasu, schab po cygańsku świetnie będzie smakował z dodatkiem klusek - żelaznych czy kopytek.

Ze schabu przygotujesz nie tylko smażone kotlety
Ze schabu przygotujesz nie tylko smażone kotlety© Unsplash | Cindie Hansen

Kruchy schab po cygańsku. Przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 250 ml mleka,
  • 500 ml wody,
  • 500 g pieczarek,
  • 3 czerwone papryki,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • odrobina ostrej papryki (opcjonalnie),
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Przełóż ja do miski i zalej mlekiem. Odstaw na ok. 30 minut. Po tym czasie opłucz mięso z mleka i osusz za pomocą ręczników papierowych, a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem.
  2. Przyprawy wymieszaj w miseczce, a następie połową tej mieszanki dokładnie pokryj mięso.
  3. Pieczarki pokrój w ćwiartki, cebulę w piórka, ogórki w plastry, a paprykę w paseczki. Dla dodania smaku i aromatu paprykę wcześniej warto dobrze podpiec i zdjąć z niej skórkę.
  4. Doprawione mięso podsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie przełóż plastry schaby do dużej patelni z pokrywką lub garnka.
  5. Zalej schab wodą wymieszaną z ketchupem i resztą przypraw. Duś pod przykryciem ok. 20 minut.
  6. Po tym czasie dodaj warzywa i duś kolejne 20 minut.
  7. Na koniec możesz zagęścić sos mąką ziemniaczaną wymieszaną z trzema łyżkami wody. Po zagęszczeniu gotuj danie jeszcze przez 5 minut.
  8. Schab po cygańsku podawaj ze świeżą natką pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
schabprzepis na schabprzepis

Wybrane dla Ciebie