PrzepisDania mięsneMoja teściowa ostatnio zrobiła taki schab. Od razu prosiłam o przepis

Moja teściowa ostatnio zrobiła taki schab. Od razu prosiłam o przepis

Schab po cygańsku to alternatywa dla klasycznych schabowych
Schab po cygańsku to alternatywa dla klasycznych schabowych
Źródło zdjęć: © Getty Images | manyakotic
03.10.2023 10:05, aktualizacja: 03.10.2023 10:33

Schab po cygańsku to szybsza i zdrowsza alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych. Plastry mięsa duszone w aromatycznym sosie stają się miękkie i soczyste, a dzięki mieszance przypraw i warzyw danie szczyci się intensywnym i apetycznym aromatem. Łapcie przepis.

Schab po cygańsku to kawałki mięsa duszone w pysznym sosie. Soczyste i kruche z pewnością posmakują rodzinie. Moja teściowa zawsze szykowała typowe schabowe na niedzielny obiad. Ostatnio podała mięso w takim wydaniu. Wierzcie, garnek został wyczyszczony do ostatniej kropli sosu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić ze schabu zamiast kotletów schabowych?

Zamiast kolejny raz smażyć kotlety, przygotuj schab nieco inaczej. W wersji po cygańsku plastry mięsa wychodzą kruche, niemalże rozpływające się w ustach. Aromatyczny sos, w jakim są duszone, nadaje im pełnego smaku i soczystości. Co więcej, przepis na schab po cygańsku jest bardzo prosty.

Schab po cygańsku możesz serwować z surówką i kaszą (np. gryczaną), komosą ryżową, ryżem lub pieczywem. Moja teściowa podała go obok pieczonych ziemniaków, ale te z wody również się sprawdzą. A jeśli nie brakuje ci czasu, schab po cygańsku świetnie będzie smakował z dodatkiem klusek - żelaznych czy kopytek.

Ze schabu przygotujesz nie tylko smażone kotlety
Ze schabu przygotujesz nie tylko smażone kotlety© Unsplash | Cindie Hansen

Kruchy schab po cygańsku. Przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 250 ml mleka,
  • 500 ml wody,
  • 500 g pieczarek,
  • 3 czerwone papryki,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • odrobina ostrej papryki (opcjonalnie),
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Przełóż ja do miski i zalej mlekiem. Odstaw na ok. 30 minut. Po tym czasie opłucz mięso z mleka i osusz za pomocą ręczników papierowych, a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem.
  2. Przyprawy wymieszaj w miseczce, a następie połową tej mieszanki dokładnie pokryj mięso.
  3. Pieczarki pokrój w ćwiartki, cebulę w piórka, ogórki w plastry, a paprykę w paseczki. Dla dodania smaku i aromatu paprykę wcześniej warto dobrze podpiec i zdjąć z niej skórkę.
  4. Doprawione mięso podsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie przełóż plastry schaby do dużej patelni z pokrywką lub garnka.
  5. Zalej schab wodą wymieszaną z ketchupem i resztą przypraw. Duś pod przykryciem ok. 20 minut.
  6. Po tym czasie dodaj warzywa i duś kolejne 20 minut.
  7. Na koniec możesz zagęścić sos mąką ziemniaczaną wymieszaną z trzema łyżkami wody. Po zagęszczeniu gotuj danie jeszcze przez 5 minut.
  8. Schab po cygańsku podawaj ze świeżą natką pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także