Moja teściowa ostatnio zrobiła taki schab. Od razu prosiłam o przepis
Schab po cygańsku to szybsza i zdrowsza alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych. Plastry mięsa duszone w aromatycznym sosie stają się miękkie i soczyste, a dzięki mieszance przypraw i warzyw danie szczyci się intensywnym i apetycznym aromatem. Łapcie przepis.
Schab po cygańsku to kawałki mięsa duszone w pysznym sosie. Soczyste i kruche z pewnością posmakują rodzinie. Moja teściowa zawsze szykowała typowe schabowe na niedzielny obiad. Ostatnio podała mięso w takim wydaniu. Wierzcie, garnek został wyczyszczony do ostatniej kropli sosu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina
Co zrobić ze schabu zamiast kotletów schabowych?
Zamiast kolejny raz smażyć kotlety, przygotuj schab nieco inaczej. W wersji po cygańsku plastry mięsa wychodzą kruche, niemalże rozpływające się w ustach. Aromatyczny sos, w jakim są duszone, nadaje im pełnego smaku i soczystości. Co więcej, przepis na schab po cygańsku jest bardzo prosty.
Schab po cygańsku możesz serwować z surówką i kaszą (np. gryczaną), komosą ryżową, ryżem lub pieczywem. Moja teściowa podała go obok pieczonych ziemniaków, ale te z wody również się sprawdzą. A jeśli nie brakuje ci czasu, schab po cygańsku świetnie będzie smakował z dodatkiem klusek - żelaznych czy kopytek.
Kruchy schab po cygańsku. Przepis
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 250 ml mleka,
- 500 ml wody,
- 500 g pieczarek,
- 3 czerwone papryki,
- 1 duża cebula,
- 4 ogórki kiszone,
- 4 łyżki ketchupu,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- pół łyżeczki pieprzu,
- odrobina ostrej papryki (opcjonalnie),
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Przełóż ja do miski i zalej mlekiem. Odstaw na ok. 30 minut. Po tym czasie opłucz mięso z mleka i osusz za pomocą ręczników papierowych, a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem.
- Przyprawy wymieszaj w miseczce, a następie połową tej mieszanki dokładnie pokryj mięso.
- Pieczarki pokrój w ćwiartki, cebulę w piórka, ogórki w plastry, a paprykę w paseczki. Dla dodania smaku i aromatu paprykę wcześniej warto dobrze podpiec i zdjąć z niej skórkę.
- Doprawione mięso podsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie przełóż plastry schaby do dużej patelni z pokrywką lub garnka.
- Zalej schab wodą wymieszaną z ketchupem i resztą przypraw. Duś pod przykryciem ok. 20 minut.
- Po tym czasie dodaj warzywa i duś kolejne 20 minut.
- Na koniec możesz zagęścić sos mąką ziemniaczaną wymieszaną z trzema łyżkami wody. Po zagęszczeniu gotuj danie jeszcze przez 5 minut.
- Schab po cygańsku podawaj ze świeżą natką pietruszki.