Morelowe pulpety na kalafiorowym kaszotto

Tym razem przychodzimy do Was z pomysłem na genialne pulpety w wersji fit. Takim smakom nie można odmówić ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szt. kalafior
  2. 500 g mięso z indyka mielone
  3. 1/2 szt. cebula posiekana
  4. 125 ml bulion warzywny
  5. 1/2 szkl. pietruszka posiekana
  6. 1/3 szkl. len mielony
  7. 1 łyżeczka sól
  8. 2 łyżeczki pieprz
  9. 1 łyżeczka płatki chili
  10. 1 ząbek czosnek
  11. 1 szt. jajko
  12. 12 szt. suszone morele
Sposób przygotowania:

1. W blenderze zmiksuj kalafiora.

Obrazek

2. W misce połącz ze sobą mięso z indyka, pietruszkę oraz len.

Obrazek

3. Następnie dodaj przyprawy: sól, pieprz i płatki chilli oraz czosnek i jajko. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. Z powstałej mieszanki uformuj pulpety. Pamiętaj, aby w każdym pulpecie umieścić po jednej moreli. Podsmaż na patelni.

Obrazek

5. Na patelni podsmaż ze sobą cebulę, zblendowanego kalafiora oraz bulion warzywny. Dopraw do smaku pieprzem.

Obrazek

6. Dodaj wcześniej przygotowane pulpety i duś pod przykryciem przez 15 minut.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców