Na deser robię pączki na wodzie. Cała sterta znika w kilka minut

W tłusty czwartek pączków zdecydowanie nie brakuje, ale po te słodkości warto sięgać nie tylko od święta. W szczególności, gdy przepis jest tak prosty jak w przypadku prostych pączków na wodzie.

Pączki na wodziePączki na wodzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pączki, które robiła moja babcia, szybko podbijały serca każdego, kto załapał się na porcję. Teraz ja piekę je w swoim domu, ku uciesze domowników. Ich wyjątkowość polega na tym, że ciasto przygotowuje się bez jajek i mleka, dzięki czemu zajadać się mogą nawet osoby, które borykają się z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym

Pączki na wodzie bez jajek i mleka

Tajemnicą jest użycie gazowanej wody, której bąbelki sprawiają, że wypiek jest delikatny i puszysty. Woda gazowana zastępuje tradycyjne mokre składniki, a pączki wychodzą tak dobre, że aż trudno uwierzyć, że nie zawierają jajek i mleka.

Mini pączki
Mini pączki © Adobe Stock

Składniki:

  • 3 szklanki gazowanej wody,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub alkoholu,
  • 1 kg mąki pszennej (plus dodatkowa szklanka do podsypywania),
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • pół szklanki cukru,
  • ulubione nadzienie (marmolada, dżem itp.),
  • cukier puder lub lukier do dekoracji,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W letniej wodzie gazowanej rozpuść drożdże z cukrem, aby zaczyn zaczął pracować.
  2. W osobnej misce połącz mąkę, olej, ekstrakt waniliowy lub alkohol.
  3. Dodaj zaczyn drożdżowy i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkuj na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wykrój okrągłe placuszki.
  6. Na środku każdego placuszka umieść łyżeczkę nadzienia. Brzegi ciasta dokładnie zlep, formując pączki.
  7. W dużym garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni Celsjusza.
  8. Smaż pączki partiami na złoty kolor z obu stron.
  9. Usmażone pączki wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  10. Jeszcze ciepłe pączki posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

Pączki najlepiej smakują świeże, ale można je również przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni.

Domowe pączki na bazie wody zaskakują łatwością przygotowania i dummy smakiem. To idealny wybór dla tych, którzy chcą zachwycić rodzinę pysznymi wypiekami, nawet bez tradycyjnych składników jak mleko czy jajka. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej