Na deser robię pączki na wodzie. Cała sterta znika w kilka minut

W tłusty czwartek pączków zdecydowanie nie brakuje, ale po te słodkości warto sięgać nie tylko od święta. W szczególności, gdy przepis jest tak prosty jak w przypadku prostych pączków na wodzie.

Pączki na wodziePączki na wodzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pączki, które robiła moja babcia, szybko podbijały serca każdego, kto załapał się na porcję. Teraz ja piekę je w swoim domu, ku uciesze domowników. Ich wyjątkowość polega na tym, że ciasto przygotowuje się bez jajek i mleka, dzięki czemu zajadać się mogą nawet osoby, które borykają się z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym

Pączki na wodzie bez jajek i mleka

Tajemnicą jest użycie gazowanej wody, której bąbelki sprawiają, że wypiek jest delikatny i puszysty. Woda gazowana zastępuje tradycyjne mokre składniki, a pączki wychodzą tak dobre, że aż trudno uwierzyć, że nie zawierają jajek i mleka.

Mini pączki
Mini pączki © Adobe Stock

Składniki:

  • 3 szklanki gazowanej wody,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub alkoholu,
  • 1 kg mąki pszennej (plus dodatkowa szklanka do podsypywania),
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • pół szklanki cukru,
  • ulubione nadzienie (marmolada, dżem itp.),
  • cukier puder lub lukier do dekoracji,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W letniej wodzie gazowanej rozpuść drożdże z cukrem, aby zaczyn zaczął pracować.
  2. W osobnej misce połącz mąkę, olej, ekstrakt waniliowy lub alkohol.
  3. Dodaj zaczyn drożdżowy i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkuj na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wykrój okrągłe placuszki.
  6. Na środku każdego placuszka umieść łyżeczkę nadzienia. Brzegi ciasta dokładnie zlep, formując pączki.
  7. W dużym garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni Celsjusza.
  8. Smaż pączki partiami na złoty kolor z obu stron.
  9. Usmażone pączki wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  10. Jeszcze ciepłe pączki posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

Pączki najlepiej smakują świeże, ale można je również przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni.

Domowe pączki na bazie wody zaskakują łatwością przygotowania i dummy smakiem. To idealny wybór dla tych, którzy chcą zachwycić rodzinę pysznymi wypiekami, nawet bez tradycyjnych składników jak mleko czy jajka. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy