Na deser robię pączki na wodzie. Cała sterta znika w kilka minut
W tłusty czwartek pączków zdecydowanie nie brakuje, ale po te słodkości warto sięgać nie tylko od święta. W szczególności, gdy przepis jest tak prosty jak w przypadku prostych pączków na wodzie.
Pączki, które robiła moja babcia, szybko podbijały serca każdego, kto załapał się na porcję. Teraz ja piekę je w swoim domu, ku uciesze domowników. Ich wyjątkowość polega na tym, że ciasto przygotowuje się bez jajek i mleka, dzięki czemu zajadać się mogą nawet osoby, które borykają się z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym
Pączki na wodzie bez jajek i mleka
Tajemnicą jest użycie gazowanej wody, której bąbelki sprawiają, że wypiek jest delikatny i puszysty. Woda gazowana zastępuje tradycyjne mokre składniki, a pączki wychodzą tak dobre, że aż trudno uwierzyć, że nie zawierają jajek i mleka.
Składniki:
- 3 szklanki gazowanej wody,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub alkoholu,
- 1 kg mąki pszennej (plus dodatkowa szklanka do podsypywania),
- pół szklanki oleju roślinnego,
- 100 g świeżych drożdży,
- pół szklanki cukru,
- ulubione nadzienie (marmolada, dżem itp.),
- cukier puder lub lukier do dekoracji,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W letniej wodzie gazowanej rozpuść drożdże z cukrem, aby zaczyn zaczął pracować.
- W osobnej misce połącz mąkę, olej, ekstrakt waniliowy lub alkohol.
- Dodaj zaczyn drożdżowy i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
- Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkuj na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wykrój okrągłe placuszki.
- Na środku każdego placuszka umieść łyżeczkę nadzienia. Brzegi ciasta dokładnie zlep, formując pączki.
- W dużym garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni Celsjusza.
- Smaż pączki partiami na złoty kolor z obu stron.
- Usmażone pączki wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Jeszcze ciepłe pączki posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
Pączki najlepiej smakują świeże, ale można je również przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni.
Domowe pączki na bazie wody zaskakują łatwością przygotowania i dummy smakiem. To idealny wybór dla tych, którzy chcą zachwycić rodzinę pysznymi wypiekami, nawet bez tradycyjnych składników jak mleko czy jajka. Smacznego!