PrzepisTłusty CzwartekNa deser robię pączki na wodzie. Cała sterta znika w kilka minut

Na deser robię pączki na wodzie. Cała sterta znika w kilka minut

W tłusty czwartek pączków zdecydowanie nie brakuje, ale po te słodkości warto sięgać nie tylko od święta. W szczególności, gdy przepis jest tak prosty jak w przypadku prostych pączków na wodzie.

Pączki na wodzie
Pączki na wodzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pączki, które robiła moja babcia, szybko podbijały serca każdego, kto załapał się na porcję. Teraz ja piekę je w swoim domu, ku uciesze domowników. Ich wyjątkowość polega na tym, że ciasto przygotowuje się bez jajek i mleka, dzięki czemu zajadać się mogą nawet osoby, które borykają się z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym

Pączki na wodzie bez jajek i mleka

Tajemnicą jest użycie gazowanej wody, której bąbelki sprawiają, że wypiek jest delikatny i puszysty. Woda gazowana zastępuje tradycyjne mokre składniki, a pączki wychodzą tak dobre, że aż trudno uwierzyć, że nie zawierają jajek i mleka.

Mini pączki
Mini pączki© Adobe Stock

Składniki:

  • 3 szklanki gazowanej wody,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub alkoholu,
  • 1 kg mąki pszennej (plus dodatkowa szklanka do podsypywania),
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • pół szklanki cukru,
  • ulubione nadzienie (marmolada, dżem itp.),
  • cukier puder lub lukier do dekoracji,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W letniej wodzie gazowanej rozpuść drożdże z cukrem, aby zaczyn zaczął pracować.
  2. W osobnej misce połącz mąkę, olej, ekstrakt waniliowy lub alkohol.
  3. Dodaj zaczyn drożdżowy i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkuj na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wykrój okrągłe placuszki.
  6. Na środku każdego placuszka umieść łyżeczkę nadzienia. Brzegi ciasta dokładnie zlep, formując pączki.
  7. W dużym garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni Celsjusza.
  8. Smaż pączki partiami na złoty kolor z obu stron.
  9. Usmażone pączki wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  10. Jeszcze ciepłe pączki posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

Pączki najlepiej smakują świeże, ale można je również przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni.

Domowe pączki na bazie wody zaskakują łatwością przygotowania i dummy smakiem. To idealny wybór dla tych, którzy chcą zachwycić rodzinę pysznymi wypiekami, nawet bez tradycyjnych składników jak mleko czy jajka. Smacznego!

przepispączkisłodkości

Wybrane dla Ciebie