Dodaję dwie torebki do ciasta naleśnikowego. Lepszych dawno nie jadłam

Każdy uwielbia naleśniki. To świetny patent na śniadanie lub szybką kolację, w końcu ich zrobienie nie trwa dłużej niż pół godziny. Chcąc wzbogacić smak samego ciasta, dodałam do niego dwie łyżeczki waniliowego budyniu w proszku. Okazało się to strzałem w dziesiątkę.

Naleśniki budyniowe osłodzą poranekNaleśniki budyniowe osłodzą poranek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Naleśniki są obecne w wielu kuchniach świata. Wystarczy przypomnieć sobie klasyczne amerykańskie pancakes lub francuskie crêpes, a ilość możliwych dodatków do tego dania jest nieskończona. Naleśniki w wersji słodkiej mają wielu wielbicieli i nic w tym zaskakującego, ponieważ czasem smakują niemal jak deser. Idąc tym tropem, pomyślałam, że warto dodać do ciasto budyniu w proszku, aby wzbogacić jego słodycz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Pierwszy naleśnik to testowy naleśnik

Do ciasta naleśnikowego dodaję waniliowego budyniu, ale inne smaki też się sprawdzą. Ciasto wyjdzie dosyć rzadkie, ale takie właśnie ma być. Nie muszę przypominać, że pierwszy naleśnik to test – najpewniej wyjdzie niedoskonały, ale na jego przykładzie możemy skorygować moc palnika lub czas smażenia. Z tymi naleśnikami wybornie komponuje się syrop klonowy, ale można również postawić na zupełnie inne dodatki. Jeśli chcesz zaszaleć, przygotuj krem mascarpone. Naleśniki z takim nadzieniem staną się pełnoprawnym deserem.

Przepis na naleśniki budyniowe

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku (60g),
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml wody gazowanej,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

Przygotowanie:

  1. W dużej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta.
  2. Przesiej do miski budyń w proszku oraz mąkę, a następnie delikatnie wymieszaj, aby uniknąć grudek.
  3. Stopniowo wlewaj mleko i wodę gazowaną, ciągle mieszając, aż ciasto osiągnie gładką konsystencję.
  4. Na koniec dodaj 2 łyżki oleju i ponownie wymieszaj.
  5. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, ustaw średni ogień. Wylewaj niewielkie porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie po powierzchni patelni. Smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor.
  6. Gotowe naleśniki podawaj z ulubionym dżemem, świeżymi owocami, syropem klonowym lub orzechami.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku