Na każde przyjęcie robię taką sałatkę. Nawet teściowa chwali i prosi o przepis
Miękki i soczysty kurczak, chrupiące pieczarki oraz słodziutka kukurydza i pełen smaku marynowany seler tworzą doskonale uzupełniający się smakowo miks. Taka sałatka to świetny sposób na wzbogacenie stołu podczas większych imprez, mniejszych przyjęć, a także rodzinnych uroczystości.
17.09.2024 08:41
Sałatkę z kurczakiem i pieczarkami szykuję na niemalże każde przyjęcie, jest moim odpowiednikiem wiecznie żywego gyrosa. Ma w sobie tyle smaku, że trudno nie kiwnąć głową z uznaniem po skosztowaniu jej. Ba! Smakuje nawet teściowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kurczakiem i pieczarkami. Najlepsza na przyjęcie
Bazą mojej ulubionej sałatki na przyjęcie jest kurczak pieczony w jogurtowej marynacie, pieczarki usmażone na złoty kolor, a także konserwowa kukurydza i seler. Jest słono, jest słodko, pieczarki oddają sałatce swój smak umami, mamy też kwaśne nuty, bo sos - koperkowo-czosnkowy - powstaje z wykorzystaniem majonezu, jogurtu naturalnego i soku z cytryny. Doskonałym zwieńczeniem sałatki na przyjęcie jest garść koperku rozprowadzona na wierzchniej warstwie sosu.
Kurczak marynowany w jogurcie nabiera delikatności. Zamiast jogurtu można też użyć kefiru lub maślanki. Mięso ląduje następnie na dwie godziny w lodówce, by marynata mogła zadziałać. Po tym, zanim wstawisz mięso do piekarnika, odstaw je na kuchenny blat na 30 minut, by nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu wyjmiesz je z piekarnika równomiernie upieczone. Kurczak w takim anturażu będzie doskonałym składnikiem sałatki na przyjęcie.
Sałatka na przyjęcie z kurczakiem i pieczarkami. Przepis
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka,
- 500 g pieczarek,
- 1 por,
- 400 g kukurydzy konserwowej,
- 300 selera konserwowego,
- 2 ząbki czosnku,
- świeży koperek,
- sok z cytryny,
- 400 g jogurtu naturalnego,
- 5 łyżek majonezu,
- czosnek granulowany, oregano, papryka mielona,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka masła klarowanego + olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
- 150 g jogurtu wymieszaj z solą, pieprzem, oregano, papryką oraz czosnkiem suszonym i dokładnie rozprowadź marynatę na mięsie. Mięso odstaw na 2 godziny do lodówki.
- Zamarynowanego kurczaka piecz w 180 st. C przez ok. 30 minut.
- Majonez, jogurt naturalny, posiekany koperek i czosnek przeciśnięty przez prasę wymieszaj. Dopraw całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Pora pokrój w cienkie plastry, a następnie przelej warzywo wrzątkiem (opcjonalnie, jeśli lubisz intensywny smak pora, możesz zostawić warzywo surowe).
- Kukurydzę i selera odcedź z zalewy.
- Ostudzone mięso pokrój w cienkie plastry.
- Na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym usmaż pokrojone w plastry pieczarki na złoty kolor. Nie doprawiaj ich solą.
- Składniki sałatki dokładnie wymieszaj. Zostaw kilka łyżek sosu, by na końcu pokryć nim wierzch sałatki i posypać świeżo posiekanym koperkiem.
- Sałatka na przyjęcie najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.