PrzepisSałatkiNa każde przyjęcie robię taką sałatkę. Nawet teściowa chwali i prosi o przepis

Na każde przyjęcie robię taką sałatkę. Nawet teściowa chwali i prosi o przepis

Sałatka z kurczakiem i pieczarkami sprawdzi się podczas imprez
Sałatka z kurczakiem i pieczarkami sprawdzi się podczas imprez
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2

17.09.2024 08:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Miękki i soczysty kurczak, chrupiące pieczarki oraz słodziutka kukurydza i pełen smaku marynowany seler tworzą doskonale uzupełniający się smakowo miks. Taka sałatka to świetny sposób na wzbogacenie stołu podczas większych imprez, mniejszych przyjęć, a także rodzinnych uroczystości.

Sałatkę z kurczakiem i pieczarkami szykuję na niemalże każde przyjęcie, jest moim odpowiednikiem wiecznie żywego gyrosa. Ma w sobie tyle smaku, że trudno nie kiwnąć głową z uznaniem po skosztowaniu jej. Ba! Smakuje nawet teściowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i pieczarkami. Najlepsza na przyjęcie

Bazą mojej ulubionej sałatki na przyjęcie jest kurczak pieczony w jogurtowej marynacie, pieczarki usmażone na złoty kolor, a także konserwowa kukurydza i seler. Jest słono, jest słodko, pieczarki oddają sałatce swój smak umami, mamy też kwaśne nuty, bo sos - koperkowo-czosnkowy - powstaje z wykorzystaniem majonezu, jogurtu naturalnego i soku z cytryny. Doskonałym zwieńczeniem sałatki na przyjęcie jest garść koperku rozprowadzona na wierzchniej warstwie sosu.

Kurczak marynowany w jogurcie nabiera delikatności. Zamiast jogurtu można też użyć kefiru lub maślanki. Mięso ląduje następnie na dwie godziny w lodówce, by marynata mogła zadziałać. Po tym, zanim wstawisz mięso do piekarnika, odstaw je na kuchenny blat na 30 minut, by nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu wyjmiesz je z piekarnika równomiernie upieczone. Kurczak w takim anturażu będzie doskonałym składnikiem sałatki na przyjęcie.

Sałatka na przyjęcie z kurczakiem i pieczarkami. Przepis

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 por,
  • 400 g kukurydzy konserwowej,
  • 300 selera konserwowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeży koperek,
  • sok z cytryny,
  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 5 łyżek majonezu,
  • czosnek granulowany, oregano, papryka mielona,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka masła klarowanego + olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. 150 g jogurtu wymieszaj z solą, pieprzem, oregano, papryką oraz czosnkiem suszonym i dokładnie rozprowadź marynatę na mięsie. Mięso odstaw na 2 godziny do lodówki.
  2. Zamarynowanego kurczaka piecz w 180 st. C przez ok. 30 minut.
  3. Majonez, jogurt naturalny, posiekany koperek i czosnek przeciśnięty przez prasę wymieszaj. Dopraw całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Pora pokrój w cienkie plastry, a następnie przelej warzywo wrzątkiem (opcjonalnie, jeśli lubisz intensywny smak pora, możesz zostawić warzywo surowe).
  5. Kukurydzę i selera odcedź z zalewy.
  6. Ostudzone mięso pokrój w cienkie plastry.
  7. Na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym usmaż pokrojone w plastry pieczarki na złoty kolor. Nie doprawiaj ich solą.
  8. Składniki sałatki dokładnie wymieszaj. Zostaw kilka łyżek sosu, by na końcu pokryć nim wierzch sałatki i posypać świeżo posiekanym koperkiem.
  9. Sałatka na przyjęcie najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także