Na każde przyjęcie robię taką sałatkę. Nawet teściowa chwali i prosi o przepis

Miękki i soczysty kurczak, chrupiące pieczarki oraz słodziutka kukurydza i pełen smaku marynowany seler tworzą doskonale uzupełniający się smakowo miks. Taka sałatka to świetny sposób na wzbogacenie stołu podczas większych imprez, mniejszych przyjęć, a także rodzinnych uroczystości.

Sałatka z kurczakiem i pieczarkami sprawdzi się podczas imprezSałatka z kurczakiem i pieczarkami sprawdzi się podczas imprez
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2

Sałatkę z kurczakiem i pieczarkami szykuję na niemalże każde przyjęcie, jest moim odpowiednikiem wiecznie żywego gyrosa. Ma w sobie tyle smaku, że trudno nie kiwnąć głową z uznaniem po skosztowaniu jej. Ba! Smakuje nawet teściowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę

Sałatka z kurczakiem i pieczarkami. Najlepsza na przyjęcie

Bazą mojej ulubionej sałatki na przyjęcie jest kurczak pieczony w jogurtowej marynacie, pieczarki usmażone na złoty kolor, a także konserwowa kukurydza i seler. Jest słono, jest słodko, pieczarki oddają sałatce swój smak umami, mamy też kwaśne nuty, bo sos - koperkowo-czosnkowy - powstaje z wykorzystaniem majonezu, jogurtu naturalnego i soku z cytryny. Doskonałym zwieńczeniem sałatki na przyjęcie jest garść koperku rozprowadzona na wierzchniej warstwie sosu.

Kurczak marynowany w jogurcie nabiera delikatności. Zamiast jogurtu można też użyć kefiru lub maślanki. Mięso ląduje następnie na dwie godziny w lodówce, by marynata mogła zadziałać. Po tym, zanim wstawisz mięso do piekarnika, odstaw je na kuchenny blat na 30 minut, by nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu wyjmiesz je z piekarnika równomiernie upieczone. Kurczak w takim anturażu będzie doskonałym składnikiem sałatki na przyjęcie.

Sałatka na przyjęcie z kurczakiem i pieczarkami. Przepis

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 por,
  • 400 g kukurydzy konserwowej,
  • 300 selera konserwowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeży koperek,
  • sok z cytryny,
  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 5 łyżek majonezu,
  • czosnek granulowany, oregano, papryka mielona,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka masła klarowanego + olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. 150 g jogurtu wymieszaj z solą, pieprzem, oregano, papryką oraz czosnkiem suszonym i dokładnie rozprowadź marynatę na mięsie. Mięso odstaw na 2 godziny do lodówki.
  2. Zamarynowanego kurczaka piecz w 180 st. C przez ok. 30 minut.
  3. Majonez, jogurt naturalny, posiekany koperek i czosnek przeciśnięty przez prasę wymieszaj. Dopraw całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Pora pokrój w cienkie plastry, a następnie przelej warzywo wrzątkiem (opcjonalnie, jeśli lubisz intensywny smak pora, możesz zostawić warzywo surowe).
  5. Kukurydzę i selera odcedź z zalewy.
  6. Ostudzone mięso pokrój w cienkie plastry.
  7. Na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym usmaż pokrojone w plastry pieczarki na złoty kolor. Nie doprawiaj ich solą.
  8. Składniki sałatki dokładnie wymieszaj. Zostaw kilka łyżek sosu, by na końcu pokryć nim wierzch sałatki i posypać świeżo posiekanym koperkiem.
  9. Sałatka na przyjęcie najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟