Na komunii będzie szwedzki stół? Trzymaj się tych zasad, bo inaczej spalisz się ze wstydu

Komunia to ważne wydarzenie nie tylko dla dziecka, ale również dla całej rodziny. To czas radości, świętowania i wspólnego biesiadowania. Często po uroczystej ceremonii goście udają się na przyjęcie, gdzie serwowane są dania w formie bufetu. Choć szwedzki stół wydaje się prostym rozwiązaniem, to wiele osób popełnia gafy podczas korzystania z niego. Jak zatem zachować się, aby nie spalić się ze wstydu? Poznaj kilka prostych zasad savoir-vivre'u przy szwedzkim stole!

Na komunii będzie szwedzki stół? Trzymaj się tych zasad, bo inaczej spalisz się ze wstyduNa komunii będzie szwedzki stół? Trzymaj się tych zasad, bo inaczej spalisz się ze wstydu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Stanislaw Blachowicz
Marcin Michałowski

Sezon komunijny w pełni, a to oznacza jedno – huczne przyjęcia i obfite poczęstunki. Choć komunie to uroczystości religijne, to ich celebrowanie ma świecki charakter. Coraz częściej zamiast tradycyjnych dań serwowanych przy stolikach, organizatorzy decydują się na wygodną i praktyczną formę bufetu, czyli szwedzki stół.

Dla wielu osób szwedzki stół to synonim kulinarnej swobody i możliwości spróbowania wszystkiego. Niestety, ta swoboda niesie ze sobą pewne pułapki. Nieumiejętne korzystanie z bufetu może narazić nas na bolesne gafy i utratę prestiżu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób truskawkowy sernik z kruszonką, a cała rodzina od razu poprosi o dokładny przepis

Jak zachować się przy szwedzkim stole?

Jak więc zachować się przy szwedzkim stole, aby nie spalić się ze wstydu? Oto kilka złotych zasad, o których warto pamiętać.

1. Kolejność ma znaczenie

Nawet jeśli burczy ci w brzuchu, nie rzucaj się na jedzenie jak wygłodniały tygrys. Pamiętaj, że przed tobą stoją inni goście. Ustaw się na końcu kolejki i cierpliwie czekaj na swoją turę. Kelnerzy regularnie uzupełniają bufet, więc jedzenia z pewnością nie zabraknie. Wyścig do jedzenia i wpychanie się bez kolejki to oznaka złej maniery.

2. Bierz tylko to, co zjesz

Nie nakładaj na talerz wszystkiego, co widzisz. Pamiętaj, że za tobą też stoją inni goście, a marnowanie jedzenia jest nie tylko nieeleganckie, ale i niemoralne. Nałóż sobie niewielką porcję i jeśli będzie ci mało, zawsze możesz podejść po dokładkę. Poza tym weź tylko te naczynia i sztućce, których faktycznie będziesz używać.

3. Elegancja nawet przy bufecie

Unikaj jedzenia palcami, zwłaszcza potraw, które mogą brudzić. Używaj sztućców i serwetki. Zwróć uwagę na sposób jedzenia. Unikaj głośnego przeżuwania, mlaskania i mówienia z pełnymi ustami. Nawet przy bufecie zachowaj klasę i elegancję.

4. Deser to osobna historia

Po zjedzeniu obiadu nie nakładaj na ten sam talerz deseru. Użyj do tego celu czystego talerzyka. Pamiętaj też o podłożeniu serwetki, aby uniknąć plam na ubraniu.

5. Czystość to podstawa

Przed i po skorzystaniu z bufetu umyj ręce. Zwróć uwagę na czystość swojego stanowiska. Nie zostawiaj na stole brudnych talerzy i sztućców. Odłóż je w wyznaczone do tego miejsce.

Dodatkowe wskazówki:

  • Jeśli nie jesteś pewien, co nałożyć na talerz, zapytaj kelnera o polecane potrawy.
  • Podczas jedzenia staraj się prowadzić konwersację z innymi gośćmi.
  • Nie rozmawiaj przez telefon przy stole.
  • Po zakończeniu jedzenia podziękuj kelnerom za obsługę.

Stosując się do tych prostych zasad, z pewnością zyskasz miano osoby kulturalnej i obytej w świecie.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości