Na komunii będzie szwedzki stół? Trzymaj się tych zasad, bo inaczej spalisz się ze wstydu

Komunia to ważne wydarzenie nie tylko dla dziecka, ale również dla całej rodziny. To czas radości, świętowania i wspólnego biesiadowania. Często po uroczystej ceremonii goście udają się na przyjęcie, gdzie serwowane są dania w formie bufetu. Choć szwedzki stół wydaje się prostym rozwiązaniem, to wiele osób popełnia gafy podczas korzystania z niego. Jak zatem zachować się, aby nie spalić się ze wstydu? Poznaj kilka prostych zasad savoir-vivre'u przy szwedzkim stole!

Na komunii będzie szwedzki stół? Trzymaj się tych zasad, bo inaczej spalisz się ze wstyduNa komunii będzie szwedzki stół? Trzymaj się tych zasad, bo inaczej spalisz się ze wstydu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Stanislaw Blachowicz
Marcin Michałowski

Sezon komunijny w pełni, a to oznacza jedno – huczne przyjęcia i obfite poczęstunki. Choć komunie to uroczystości religijne, to ich celebrowanie ma świecki charakter. Coraz częściej zamiast tradycyjnych dań serwowanych przy stolikach, organizatorzy decydują się na wygodną i praktyczną formę bufetu, czyli szwedzki stół.

Dla wielu osób szwedzki stół to synonim kulinarnej swobody i możliwości spróbowania wszystkiego. Niestety, ta swoboda niesie ze sobą pewne pułapki. Nieumiejętne korzystanie z bufetu może narazić nas na bolesne gafy i utratę prestiżu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób truskawkowy sernik z kruszonką, a cała rodzina od razu poprosi o dokładny przepis

Jak zachować się przy szwedzkim stole?

Jak więc zachować się przy szwedzkim stole, aby nie spalić się ze wstydu? Oto kilka złotych zasad, o których warto pamiętać.

1. Kolejność ma znaczenie

Nawet jeśli burczy ci w brzuchu, nie rzucaj się na jedzenie jak wygłodniały tygrys. Pamiętaj, że przed tobą stoją inni goście. Ustaw się na końcu kolejki i cierpliwie czekaj na swoją turę. Kelnerzy regularnie uzupełniają bufet, więc jedzenia z pewnością nie zabraknie. Wyścig do jedzenia i wpychanie się bez kolejki to oznaka złej maniery.

2. Bierz tylko to, co zjesz

Nie nakładaj na talerz wszystkiego, co widzisz. Pamiętaj, że za tobą też stoją inni goście, a marnowanie jedzenia jest nie tylko nieeleganckie, ale i niemoralne. Nałóż sobie niewielką porcję i jeśli będzie ci mało, zawsze możesz podejść po dokładkę. Poza tym weź tylko te naczynia i sztućce, których faktycznie będziesz używać.

3. Elegancja nawet przy bufecie

Unikaj jedzenia palcami, zwłaszcza potraw, które mogą brudzić. Używaj sztućców i serwetki. Zwróć uwagę na sposób jedzenia. Unikaj głośnego przeżuwania, mlaskania i mówienia z pełnymi ustami. Nawet przy bufecie zachowaj klasę i elegancję.

4. Deser to osobna historia

Po zjedzeniu obiadu nie nakładaj na ten sam talerz deseru. Użyj do tego celu czystego talerzyka. Pamiętaj też o podłożeniu serwetki, aby uniknąć plam na ubraniu.

5. Czystość to podstawa

Przed i po skorzystaniu z bufetu umyj ręce. Zwróć uwagę na czystość swojego stanowiska. Nie zostawiaj na stole brudnych talerzy i sztućców. Odłóż je w wyznaczone do tego miejsce.

Dodatkowe wskazówki:

  • Jeśli nie jesteś pewien, co nałożyć na talerz, zapytaj kelnera o polecane potrawy.
  • Podczas jedzenia staraj się prowadzić konwersację z innymi gośćmi.
  • Nie rozmawiaj przez telefon przy stole.
  • Po zakończeniu jedzenia podziękuj kelnerom za obsługę.

Stosując się do tych prostych zasad, z pewnością zyskasz miano osoby kulturalnej i obytej w świecie.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa