Na obiad robię gnocchi z piekarnika. Ten przepis znają tylko najlepsi kucharze
Dania kuchni włoskiej robią furorę w Polsce z dwóch powodów. Po pierwsze, są łatwe w przygotowaniu. Po drugie, bazują na prostych i zdrowych składnikach. Gnocchi alla sorrentina to danie, które nie wymaga ani dużej ilości czasu, ani zasobnego portfela, a smakuje zniewalająco.
Gnocchi, czyli miękkie kluseczki ziemniaczane z charakterystycznymi rowkami, doskonale komponują się z sosami na bazie passaty pomidorowej. Świetne są także z dodatkiem serów – mozzarelli lub parmezanu. A gdyby tak połączyć to wszystko i zapiec w piekarniku? Tak właśnie powstaje gnocchi alla sorrentina. Podpowiadamy jak najłatwiej zrobić to pyszne włoskie danie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gnocchi – włoskie kluseczki lepsze od polskich kopytek?
Wiele osób zastanawia się nad tym, czym właściwie różnią się włoskie gnocchi (wymowa: nioki) od naszych polskich kopytek. Jeśli chodzi o skład, to właściwie nie ma żadnych różnic. W niektórych przepisach możesz znaleźć informację, że gnocchi robi się tylko z mąki durum, w innych przepisach w składnikach nie będzie jajek.
Jednak przede wszystkim różnica polega na kształcie klusek. Kopytka kroisz z wałeczków ciasta przy pomocy noża na tak zwaną szagę. Gnocchi robisz z małych kuleczek, na których odciskasz rowki przy pomocy widelca.
Dlaczego gnocchi mają rowki?
Być może myślisz, że to tylko kwestia wizualna. Jednak w kuchni włoskiej nic nie jest przypadkowe. Rowki w gnocchi sprawiają, że sos lub ser mogą z łatwością przykleić się do klusek. Dzięki temu każdy kęs twojego dania będzie smakował tak samo dobrze.
Jak zrobić pyszne gnocchi z piekarnika?
Do przygotowania obiadu dla 4 osób potrzebujesz:
- 1 kg gnocchi,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 700 ml passaty pomidorowej,
- sól,
- pieprz,
- 250 g białej mozzarelli – może być w mini kuleczkach,
- 100 parmezanu,
- kilka listków świeżej bazylii.
Przygotowanie:
- Przygotuj gnocchi. Możesz zrobić je domowym sposobem lub kupić gotowe ze sklepu.
- Następnie wystarczy, że wrzucisz je do gorącej, osolonej wody.
- Po wypłynięciu na powierzchnię, przełóż kluseczki na durszlak przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany w cienkie plasterki czosnek. Gdy zacznie pachnieć, dodaj passatę pomidorową.
- Podgrzewaj aż zgęstnieje, na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Gnocchi ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem pomidorowym.
- Na wierzch połóż kuleczki mozzarelli i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Wystarczy 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Przed podaniem posyp danie startym parmezanem i ozdób listkami świeżej bazylii.