PrzepisSzybki obiadNa obiad robię gnocchi z piekarnika. Ten przepis znają tylko najlepsi kucharze

Na obiad robię gnocchi z piekarnika. Ten przepis znają tylko najlepsi kucharze

Dania kuchni włoskiej robią furorę w Polsce z dwóch powodów. Po pierwsze, są łatwe w przygotowaniu. Po drugie, bazują na prostych i zdrowych składnikach. Gnocchi alla sorrentina to danie, które nie wymaga ani dużej ilości czasu, ani zasobnego portfela, a smakuje zniewalająco.

Gnocchi to świetny pomysł na prosty i szybki obiad
Gnocchi to świetny pomysł na prosty i szybki obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gnocchi, czyli miękkie kluseczki ziemniaczane z charakterystycznymi rowkami, doskonale komponują się z sosami na bazie passaty pomidorowej. Świetne są także z dodatkiem serów – mozzarelli lub parmezanu. A gdyby tak połączyć to wszystko i zapiec w piekarniku? Tak właśnie powstaje gnocchi alla sorrentina. Podpowiadamy jak najłatwiej zrobić to pyszne włoskie danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gnocchi – włoskie kluseczki lepsze od polskich kopytek?

Wiele osób zastanawia się nad tym, czym właściwie różnią się włoskie gnocchi (wymowa: nioki) od naszych polskich kopytek. Jeśli chodzi o skład, to właściwie nie ma żadnych różnic. W niektórych przepisach możesz znaleźć informację, że gnocchi robi się tylko z mąki durum, w innych przepisach w składnikach nie będzie jajek.

Jednak przede wszystkim różnica polega na kształcie klusek. Kopytka kroisz z wałeczków ciasta przy pomocy noża na tak zwaną szagę. Gnocchi robisz z małych kuleczek, na których odciskasz rowki przy pomocy widelca.

Dlaczego gnocchi mają rowki?

Być może myślisz, że to tylko kwestia wizualna. Jednak w kuchni włoskiej nic nie jest przypadkowe. Rowki w gnocchi sprawiają, że sos lub ser mogą z łatwością przykleić się do klusek. Dzięki temu każdy kęs twojego dania będzie smakował tak samo dobrze.

Jak zrobić pyszne gnocchi z piekarnika?

Do przygotowania obiadu dla 4 osób potrzebujesz:

  • 1 kg gnocchi,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 700 ml passaty pomidorowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 250 g białej mozzarelli – może być w mini kuleczkach,
  • 100 parmezanu,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj gnocchi. Możesz zrobić je domowym sposobem lub kupić gotowe ze sklepu.
  2. Następnie wystarczy, że wrzucisz je do gorącej, osolonej wody.
  3. Po wypłynięciu na powierzchnię, przełóż kluseczki na durszlak przy pomocy łyżki cedzakowej.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany w cienkie plasterki czosnek. Gdy zacznie pachnieć, dodaj passatę pomidorową.
  5. Podgrzewaj aż zgęstnieje, na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Gnocchi ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem pomidorowym.
  7. Na wierzch połóż kuleczki mozzarelli i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Wystarczy 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  8. Przed podaniem posyp danie startym parmezanem i ozdób listkami świeżej bazylii.

Wybrane dla Ciebie