My mamy kopytka, Włosi zajadają się gnocchi. Każda włoska kucharka zna ten przepis

Dzisiaj chcemy, żebyś poczuł się jak prawdziwy włoski "cucinare". A przecież żaden szanujący się kucharz z Włoch nie pominął w swoich kulinarnych naukach tematu przygotowania gnocchi. Oto jak zrobić gnocchi w sposób łatwy, szybki i przyjemny.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Gdybyśmy mieli porównać gnocchi do któregoś z wytworów kuchni polskiej, byłyby to na pewno kopytka. Jednak w przeciwieństwie do nich, gnocchi powstaje na bazie różnych produktów, nie tylko ziemniaków. Włosi wykorzystują do ich przygotowania przede wszystkim kaszę mannę, ale również warzywne purée oraz semolinę, czyli mąkę z pszenicy durum.

Obrazek
Jak zrobić gnocchi? - Pyszności; foto: Canva

Sposób podania tych kluseczek, tak samo, jak ich przyrządzenie, bywa zależne od regionu Włoch. Jak tłumaczą specjaliści od kuchni włoskiej z portalu kuchnia.italia.pl, w Toskanii gnocchi często idą w parze z serem ricotta, a w Lombardii - ze szpinakiem. Ze względu na "rowki", które robi się w tych kluskach, doskonale sprawdzają się one z sosami. Sam przyznaj, właśnie nabrałeś ochoty na tę włoską potrawę w sosie grzybowym!

Zanim się za to weźmiesz, warto wiedzieć, jak zrobić gnocchi domowym sposobem. Do tego posłuży ci ten przepis.

Jak zrobić gnocchi?

Składniki:

  • 1 kilogram sypkich ziemniaków typu C
  • 1 szklanka mąki pszennej durum
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Ziemniaki bardzo dokładnie wyszoruj i opłucz. Nie obieraj ich! Kiedy będą już czyste, zalej je zimną wodą i ugotuj. Następnie odcedź je, osusz i zostaw do lekkiego ostygnięcia. Nie czekaj, aż staną się całkowicie zimne — wtedy skórka może gorzej schodzić. Gdy będą letnie, obierz je ze skórek. To jest też moment, w którym powinieneś pozbyć się ewentualnych skaz w ziemniakach.

Obrazek
Jak zrobić gnocchi? - Pyszności; foto: Canva

Następnie zmiel ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa — użyj do tego średnich oczek. Możesz też przepuścić je przez praskę do kartofli.

Teraz do ziemniaków dodaj jajko,sól i szklankę mąki. Całość zagniataj do połączenia się składników. Następnie podziel powstałą masę na kilka części i każdą uformuj w wałek o grubości około 1,5 centymetra. Teraz pokrój ciasto na kluski, a w każdej zrób "rowki". Idealnie sprawdzi się do tego widelec.

Gotuj partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia powinny pozostać w garnku jeszcze około 1,5 minuty. Smacznego!

Skoro wiesz już jak zrobić gnocchi, czas przejść do innego włoskiego klasyka. Przepis na prawdziwe spaghetti bolognese znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej