My mamy kopytka, Włosi zajadają się gnocchi. Każda włoska kucharka zna ten przepis
Dzisiaj chcemy, żebyś poczuł się jak prawdziwy włoski "cucinare". A przecież żaden szanujący się kucharz z Włoch nie pominął w swoich kulinarnych naukach tematu przygotowania gnocchi. Oto jak zrobić gnocchi w sposób łatwy, szybki i przyjemny.
Gdybyśmy mieli porównać gnocchi do któregoś z wytworów kuchni polskiej, byłyby to na pewno kopytka. Jednak w przeciwieństwie do nich, gnocchi powstaje na bazie różnych produktów, nie tylko ziemniaków. Włosi wykorzystują do ich przygotowania przede wszystkim kaszę mannę, ale również warzywne purée oraz semolinę, czyli mąkę z pszenicy durum.
Sposób podania tych kluseczek, tak samo, jak ich przyrządzenie, bywa zależne od regionu Włoch. Jak tłumaczą specjaliści od kuchni włoskiej z portalu kuchnia.italia.pl, w Toskanii gnocchi często idą w parze z serem ricotta, a w Lombardii - ze szpinakiem. Ze względu na "rowki", które robi się w tych kluskach, doskonale sprawdzają się one z sosami. Sam przyznaj, właśnie nabrałeś ochoty na tę włoską potrawę w sosie grzybowym!
Zanim się za to weźmiesz, warto wiedzieć, jak zrobić gnocchi domowym sposobem. Do tego posłuży ci ten przepis.
Jak zrobić gnocchi?
Składniki:
- 1 kilogram sypkich ziemniaków typu C
- 1 szklanka mąki pszennej durum
- 1 jajko
- łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki bardzo dokładnie wyszoruj i opłucz. Nie obieraj ich! Kiedy będą już czyste, zalej je zimną wodą i ugotuj. Następnie odcedź je, osusz i zostaw do lekkiego ostygnięcia. Nie czekaj, aż staną się całkowicie zimne — wtedy skórka może gorzej schodzić. Gdy będą letnie, obierz je ze skórek. To jest też moment, w którym powinieneś pozbyć się ewentualnych skaz w ziemniakach.
Następnie zmiel ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa — użyj do tego średnich oczek. Możesz też przepuścić je przez praskę do kartofli.
Teraz do ziemniaków dodaj jajko,sól i szklankę mąki. Całość zagniataj do połączenia się składników. Następnie podziel powstałą masę na kilka części i każdą uformuj w wałek o grubości około 1,5 centymetra. Teraz pokrój ciasto na kluski, a w każdej zrób "rowki". Idealnie sprawdzi się do tego widelec.
Gotuj partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia powinny pozostać w garnku jeszcze około 1,5 minuty. Smacznego!
Skoro wiesz już jak zrobić gnocchi, czas przejść do innego włoskiego klasyka. Przepis na prawdziwe spaghetti bolognese znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.