Na obiad robię zupę po arabsku. Od ilości przypraw może zakręcić się w głowie

Kiedy znudzi się już klasyczna pomidorowa czy ogórkowa, warto postawić na kulinarną podróż na Bliskich Wschód i wyczarować pyszną zupą arabską. Jest pełna aromatu, przyjemnie drażni kubki smakowe, a przy tym na długo daje uczucie sytości.

Arabska zupa ze szpinakiemArabska zupa ze szpinakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zupa arabska ze szpinakiem to pyszny sposób na odświeżenie codziennego jadłospisu. Pachnie przyprawami, kusząc zapachem wszystkich domowników. Ostrość można dopasować do indywidualnych preferencji, dzięki czemu i dzieci skuszą się na porcję. Swoją sytość zawdzięcza czerwonej soczewicy, która jest doskonałym źródłem roślinnego białka i częstym składnikiem potraw z Bliskiego Wschody i Indii. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie zupy bez mięsnej wkładki, możesz dorzucić do środka także kawałki podsmażonego w przyprawach kurczaka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Zupa arabska ze szpinakiem i soczewicą

To zupa idealna na niepogodę - przyjemnie ogrzeje i nasyci. Wegetariański przepis przekona do siebie nawet tych, którzy na co dzień wybierają dania mięsne. Duża ilość aromatycznych przypraw sprawia, że jej smak jest głęboki, wielowymiarowy i absolutnie niezapomniany. Kremowa konsystencja, którą uzyskujemy dzięki zblendowaniu soczewicy, idealnie łączy się z kawałkami warzyw i świeżym szpinakiem.

Zupa z soczewicą - Pyszności
Zupa z soczewicą - Pyszności © Canva | pixelshot

Przyprawy to nie tylko nośniki smaku. Kumin pomaga zmniejszyć wzdęcia i niestrawność, a ostre przyprawy, takie jak chili, przyspieszają metabolizm i pobudzają produkcję soków trawiennych. Dodatek soku z cytryny nie tylko orzeźwia smak, ale także wspomaga przyswajanie żelaza zawartego w szpinaku. To pyszna i zdrowa propozycja na obiad.

Składniki:

  • 1 litr warzywnego bulionu lub rosołu,
  • 2 cebule,
  • 400 g marchewki,
  • 150 g czerwonej soczewicy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2-3 kulki ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól do smaku,
  • pół łyżeczki płatków chilli,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę pokrój w kostkę, czosnek oraz cebulę posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojone warzywa, wsyp soczewicę i podsmażaj przez minutę.
  3. Dosyp wszystkie przyprawy poza liściami laurowymi i podsmażaj jeszcze przez chwilę, aż uwolnią swój aromat.
  4. Wlej bulion, dodaj liście laurowe i lekko posól. Zagotuj.
  5. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. Szpinak zblanszuj: zanurz go we wrzątku na 2-3 minuty, a następnie przelej zimną wodą.
  7. Wyjmij liście laurowe z zupy.
  8. Odłóż chochelkę marchewki i soczewicy.
  9. Pozostałą zupę zblenduj, dopraw sokiem z cytryny.
  10. Dodaj odłożoną marchewkę oraz soczewicę, dorzuć przygotowany szpinak i wymieszaj.

Zupę arabską podaj na gorąco. Możesz dodatkowo zaserwować ją w towarzystwie pity. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne