Na obiad robię zupę po arabsku. Od ilości przypraw może zakręcić się w głowie
Kiedy znudzi się już klasyczna pomidorowa czy ogórkowa, warto postawić na kulinarną podróż na Bliskich Wschód i wyczarować pyszną zupą arabską. Jest pełna aromatu, przyjemnie drażni kubki smakowe, a przy tym na długo daje uczucie sytości.
Zupa arabska ze szpinakiem to pyszny sposób na odświeżenie codziennego jadłospisu. Pachnie przyprawami, kusząc zapachem wszystkich domowników. Ostrość można dopasować do indywidualnych preferencji, dzięki czemu i dzieci skuszą się na porcję. Swoją sytość zawdzięcza czerwonej soczewicy, która jest doskonałym źródłem roślinnego białka i częstym składnikiem potraw z Bliskiego Wschody i Indii. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie zupy bez mięsnej wkładki, możesz dorzucić do środka także kawałki podsmażonego w przyprawach kurczaka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę
Zupa arabska ze szpinakiem i soczewicą
To zupa idealna na niepogodę - przyjemnie ogrzeje i nasyci. Wegetariański przepis przekona do siebie nawet tych, którzy na co dzień wybierają dania mięsne. Duża ilość aromatycznych przypraw sprawia, że jej smak jest głęboki, wielowymiarowy i absolutnie niezapomniany. Kremowa konsystencja, którą uzyskujemy dzięki zblendowaniu soczewicy, idealnie łączy się z kawałkami warzyw i świeżym szpinakiem.
Przyprawy to nie tylko nośniki smaku. Kumin pomaga zmniejszyć wzdęcia i niestrawność, a ostre przyprawy, takie jak chili, przyspieszają metabolizm i pobudzają produkcję soków trawiennych. Dodatek soku z cytryny nie tylko orzeźwia smak, ale także wspomaga przyswajanie żelaza zawartego w szpinaku. To pyszna i zdrowa propozycja na obiad.
Składniki:
- 1 litr warzywnego bulionu lub rosołu,
- 2 cebule,
- 400 g marchewki,
- 150 g czerwonej soczewicy,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 2 liście laurowe,
- 2-3 kulki ziela angielskiego,
- pół łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól do smaku,
- pół łyżeczki płatków chilli,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę pokrój w kostkę, czosnek oraz cebulę posiekaj.
- W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojone warzywa, wsyp soczewicę i podsmażaj przez minutę.
- Dosyp wszystkie przyprawy poza liściami laurowymi i podsmażaj jeszcze przez chwilę, aż uwolnią swój aromat.
- Wlej bulion, dodaj liście laurowe i lekko posól. Zagotuj.
- Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Szpinak zblanszuj: zanurz go we wrzątku na 2-3 minuty, a następnie przelej zimną wodą.
- Wyjmij liście laurowe z zupy.
- Odłóż chochelkę marchewki i soczewicy.
- Pozostałą zupę zblenduj, dopraw sokiem z cytryny.
- Dodaj odłożoną marchewkę oraz soczewicę, dorzuć przygotowany szpinak i wymieszaj.
Zupę arabską podaj na gorąco. Możesz dodatkowo zaserwować ją w towarzystwie pity. Smacznego!