PrzepisDeseryNa punkcie czekoladowych ciasteczek z kawałkami oreo oszalała cała moja rodzina

Na punkcie czekoladowych ciasteczek z kawałkami oreo oszalała cała moja rodzina

Lubisz domowe wypieki, ale zawsze jakoś brakuje ci czasu, aby je przygotować? Z naszym przepisem potrzebujesz go naprawdę niewiele i dosłownie kilka składników, aby upiec genialne ciasteczka czekoladowe z kawałkami oreo.

Pyszne ciasteczka jeszcze dziś mogą pojawić się w twoim domu
Pyszne ciasteczka jeszcze dziś mogą pojawić się w twoim domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

14.05.2024 07:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na słodką przekąskę. I świetnie w tej roli spisują się domowe ciasteczka, które nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze ich piękny zapach roznosi się w całym domu. Nic więc dziwnego, że nie sposób przejść obok nich obojętnie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

A skoro o domowych przepisach na pyszne ciasteczka już mowa, to mam dla ciebie ciekawą propozycję. Co powiesz na kombinację rozpływających się w ustach słodkości z dodatkiem czekolady i kultowych ciasteczek oreo? Moim zdaniem to gotowa receptura na udany deser na każdą okazję. U ciebie też na pewno się sprawdzi. Po prostu palce lizać!

Połącz kilka składników i upiecz genialne ciasteczka z czekoladą i kawałkami oreo. Wszyscy będą się nimi zajadać

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 100 g masła,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 3 łyżki wody,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 100 g czekoladowych dropsów do ciast,
  • 7 ciastek oreo.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od połączenia skrobi kukurydzianej z wodą

W pierwszej kolejności łączę skrobię i wodę
W pierwszej kolejności łączę skrobię i wodę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do pracy z suchymi produktami. W jednej misce łączę ze sobą: mąkę, sodę oczyszczoną oraz sól

Czas na suche składniki
Czas na suche składniki© Licencjodawca | Pyszności

Miskę z dobrze wymieszanymi produktami odstawiam na bok, po czym przechodzę do kolejnego etapu pracy nad przepisem. 

Krok 3. W kolejnej misce przy pomocy robota kuchennego ucieram masło wraz z brązowym cukrem. Po chwili do miski trafia również mieszanka na bazie skrobi kukurydzianej oraz mleko.

W przepisie nie zabraknie m.in. brązowego cukru
W przepisie nie zabraknie m.in. brązowego cukru© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To oczywiście nie koniec, bo do miski dodaje również mieszankę suchych produktów w mniejszych porcjach. Na tym etapie składniki łączę już zwykłą łyżką stołową. Jako ostatnie do miski wrzucam dropsy czekoladowe oraz podzielone na mniejsze kawałki ciasteczka oreo

Ostatnie dodatki
Ostatnie dodatki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po dokładnym połączeniu składników przykrywam miskę folią spożywczą i wkładam do lodówki na 2,5 godziny. Następnie przy pomocy łyżki do lodów dzielę mieszankę na mniejsze części i formuję z nich ciasteczka

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Wszystkie ciasteczka rozpłaszczam za pomocą rąk, po czym dodatkowo dekoruję je dropsami czekoladowymi. Dopiero w takiej postaci ciasteczka mogą trafić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza

Jeszcze tylko wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko wizyta w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności