Na punkcie czekoladowych ciasteczek z kawałkami oreo oszalała cała moja rodzina
Lubisz domowe wypieki, ale zawsze jakoś brakuje ci czasu, aby je przygotować? Z naszym przepisem potrzebujesz go naprawdę niewiele i dosłownie kilka składników, aby upiec genialne ciasteczka czekoladowe z kawałkami oreo.
14.05.2024 07:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na słodką przekąskę. I świetnie w tej roli spisują się domowe ciasteczka, które nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze ich piękny zapach roznosi się w całym domu. Nic więc dziwnego, że nie sposób przejść obok nich obojętnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
A skoro o domowych przepisach na pyszne ciasteczka już mowa, to mam dla ciebie ciekawą propozycję. Co powiesz na kombinację rozpływających się w ustach słodkości z dodatkiem czekolady i kultowych ciasteczek oreo? Moim zdaniem to gotowa receptura na udany deser na każdą okazję. U ciebie też na pewno się sprawdzi. Po prostu palce lizać!
Zobacz także
Połącz kilka składników i upiecz genialne ciasteczka z czekoladą i kawałkami oreo. Wszyscy będą się nimi zajadać
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 100 g masła,
- 1/2 szklanki brązowego cukru,
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
- 3 łyżki wody,
- 1/3 szklanki mleka,
- 100 g czekoladowych dropsów do ciast,
- 7 ciastek oreo.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od połączenia skrobi kukurydzianej z wodą.
Krok 2. Następnie przechodzę do pracy z suchymi produktami. W jednej misce łączę ze sobą: mąkę, sodę oczyszczoną oraz sól.
Miskę z dobrze wymieszanymi produktami odstawiam na bok, po czym przechodzę do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Krok 3. W kolejnej misce przy pomocy robota kuchennego ucieram masło wraz z brązowym cukrem. Po chwili do miski trafia również mieszanka na bazie skrobi kukurydzianej oraz mleko.
Krok 4. To oczywiście nie koniec, bo do miski dodaje również mieszankę suchych produktów w mniejszych porcjach. Na tym etapie składniki łączę już zwykłą łyżką stołową. Jako ostatnie do miski wrzucam dropsy czekoladowe oraz podzielone na mniejsze kawałki ciasteczka oreo.
Krok 5. Po dokładnym połączeniu składników przykrywam miskę folią spożywczą i wkładam do lodówki na 2,5 godziny. Następnie przy pomocy łyżki do lodów dzielę mieszankę na mniejsze części i formuję z nich ciasteczka.
Krok 6. Wszystkie ciasteczka rozpłaszczam za pomocą rąk, po czym dodatkowo dekoruję je dropsami czekoladowymi. Dopiero w takiej postaci ciasteczka mogą trafić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Krok 7. I to wszystko, smacznego!