Na punkcie tej kanapki oszaleli Amerykanie. Chrupiąca włoska bułeczka wypełniona genialnym farszem
Włoska siekana kanapka to prawdziwy hit Internetu. Prosty przepis i pyszny smak podbiły serca miłośników kanapek. Sprawdź, jak zrobić domową ciabattę z aromatycznym farszem.
14.01.2024 | aktual.: 14.01.2024 08:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sałata, wędliny, warzywa i ser - to wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować pyszną i chrupiącą włoską kanapkę. Przepis na ten popularny w Stanach Zjednoczonych przysmak jest prosty i szybki do wykonania. Sprawdź, jak zrobić siekaną kanapkę, która zachwyci twoich bliskich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na ten przysmak zyskał popularność w Stanach Zjednoczonych, kiedy to jeden z użytkowników platformy TikTok opublikował filmik, w którym pokazał, jak ją zrobić. Filmik szybko stał się viralem, a kanapka zyskała miano jednej z najpopularniejszych przekąsek w USA.
Przepis na włoską siekaną kanapkę
Włoska kuchnia to kwintesencja smaku i prostoty. Nic dziwnego, że jej przepisy są tak popularne na całym świecie. Jednym z najświeższych trendów jest włoska siekana kanapka, która podbiła serca użytkowników TikToka.
Przepis na tę kanapkę jest bardzo prosty. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie kilku składników, które można kupić w każdym sklepie spożywczym.
Składniki na 3-4 porcje:
- 3-4 podłużne (większe) ciabatty,
- sałata rzymska (lub mix sałat w opakowaniu),
- 6 plastrów szynki włoskiej,
- 6 plastrów salami,
- 6 plastrów salami pepperoni,
- 6-7 plastrów sera Provolone,
- pół czerwonej cebuli,
- pomidora,
- papryki podłużnej (lub po prostu papryki żółtej),
- 2 łyżki majonezu,
- łyżkę oliwy z oliwek + nieco do wysmarowania bułek,
- sól i pieprz,
- przyprawę do kuchni włoskiej (lub mieszanka oregano, bazylii itp.).
Przygotowanie
- Bułki przekrój w poprzek, ale tak, żeby nie rozcinać ich do końca.
- Na dużej desce umieść umytą i wysuszoną sałatę, na niej wszystkie wędliny, pokrojoną w półtalarki cebulę oraz pomidora i paprykę pokrojone w plastry.
- Ostrożnie poszatkuj wszystko na drobne kawałki.
- Wnętrze każdej z bułek delikatnie nasmaruj oliwą i połóż na rozgrzanej patelni grillowej. Chwilę podpiecz, aby pieczywo się zrumieniło.
- Nałóż na bułki farsz i gotowe.
Tak przygotowana kanapka jest pyszna i aromatyczna. Chrupiąca ciabatta doskonale komponuje się z soczystymi wędlinami, warzywami i łagodnym serem.