WAŻNE
TERAZ

Zła wiadomość dla Tuska. Ws. działki pod CPK nic nie jest, jak trzeba

Na punkcie tej kanapki oszaleli Amerykanie. Chrupiąca włoska bułeczka wypełniona genialnym farszem

Włoska siekana kanapka to prawdziwy hit Internetu. Prosty przepis i pyszny smak podbiły serca miłośników kanapek. Sprawdź, jak zrobić domową ciabattę z aromatycznym farszem.

Na punkcie tej kanapki oszaleli Amerykanie. Chrupiąca włoska bułeczka wypełniona geniaolnym farszemNa punkcie tej kanapki oszaleli Amerykanie. Chrupiąca włoska bułeczka wypełniona geniaolnym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | NightAndDayImages
Marcin Michałowski

Sałata, wędliny, warzywa i ser - to wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować pyszną i chrupiącą włoską kanapkę. Przepis na ten popularny w Stanach Zjednoczonych przysmak jest prosty i szybki do wykonania. Sprawdź, jak zrobić siekaną kanapkę, która zachwyci twoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji

Przepis na ten przysmak zyskał popularność w Stanach Zjednoczonych, kiedy to jeden z użytkowników platformy TikTok opublikował filmik, w którym pokazał, jak ją zrobić. Filmik szybko stał się viralem, a kanapka zyskała miano jednej z najpopularniejszych przekąsek w USA.

Przepis na włoską siekaną kanapkę

Włoska kuchnia to kwintesencja smaku i prostoty. Nic dziwnego, że jej przepisy są tak popularne na całym świecie. Jednym z najświeższych trendów jest włoska siekana kanapka, która podbiła serca użytkowników TikToka.

Przepis na tę kanapkę jest bardzo prosty. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie kilku składników, które można kupić w każdym sklepie spożywczym.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 3-4 podłużne (większe) ciabatty,
  • sałata rzymska (lub mix sałat w opakowaniu),
  • 6 plastrów szynki włoskiej,
  • 6 plastrów salami,
  • 6 plastrów salami pepperoni,
  • 6-7 plastrów sera Provolone,
  • pół czerwonej cebuli,
  • pomidora,
  • papryki podłużnej (lub po prostu papryki żółtej),
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżkę oliwy z oliwek + nieco do wysmarowania bułek,
  • sól i pieprz,
  • przyprawę do kuchni włoskiej (lub mieszanka oregano, bazylii itp.).

Przygotowanie

  1. Bułki przekrój w poprzek, ale tak, żeby nie rozcinać ich do końca.
  2. Na dużej desce umieść umytą i wysuszoną sałatę, na niej wszystkie wędliny, pokrojoną w półtalarki cebulę oraz pomidora i paprykę pokrojone w plastry.
  3. Ostrożnie poszatkuj wszystko na drobne kawałki.
  4. Wnętrze każdej z bułek delikatnie nasmaruj oliwą i połóż na rozgrzanej patelni grillowej. Chwilę podpiecz, aby pieczywo się zrumieniło.
  5. Nałóż na bułki farsz i gotowe.

Tak przygotowana kanapka jest pyszna i aromatyczna. Chrupiąca ciabatta doskonale komponuje się z soczystymi wędlinami, warzywami i łagodnym serem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce