PrzepisŚniadanieNa punkcie tej kanapki oszaleli Amerykanie. Chrupiąca włoska bułeczka wypełniona genialnym farszem

Na punkcie tej kanapki oszaleli Amerykanie. Chrupiąca włoska bułeczka wypełniona genialnym farszem

Włoska siekana kanapka to prawdziwy hit Internetu. Prosty przepis i pyszny smak podbiły serca miłośników kanapek. Sprawdź, jak zrobić domową ciabattę z aromatycznym farszem.

Na punkcie tej kanapki oszaleli Amerykanie. Chrupiąca włoska bułeczka wypełniona geniaolnym farszem
Na punkcie tej kanapki oszaleli Amerykanie. Chrupiąca włoska bułeczka wypełniona geniaolnym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | NightAndDayImages

14.01.2024 | aktual.: 14.01.2024 08:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sałata, wędliny, warzywa i ser - to wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować pyszną i chrupiącą włoską kanapkę. Przepis na ten popularny w Stanach Zjednoczonych przysmak jest prosty i szybki do wykonania. Sprawdź, jak zrobić siekaną kanapkę, która zachwyci twoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ten przysmak zyskał popularność w Stanach Zjednoczonych, kiedy to jeden z użytkowników platformy TikTok opublikował filmik, w którym pokazał, jak ją zrobić. Filmik szybko stał się viralem, a kanapka zyskała miano jednej z najpopularniejszych przekąsek w USA.

Przepis na włoską siekaną kanapkę

Włoska kuchnia to kwintesencja smaku i prostoty. Nic dziwnego, że jej przepisy są tak popularne na całym świecie. Jednym z najświeższych trendów jest włoska siekana kanapka, która podbiła serca użytkowników TikToka.

Przepis na tę kanapkę jest bardzo prosty. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie kilku składników, które można kupić w każdym sklepie spożywczym.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 3-4 podłużne (większe) ciabatty,
  • sałata rzymska (lub mix sałat w opakowaniu),
  • 6 plastrów szynki włoskiej,
  • 6 plastrów salami,
  • 6 plastrów salami pepperoni,
  • 6-7 plastrów sera Provolone,
  • pół czerwonej cebuli,
  • pomidora,
  • papryki podłużnej (lub po prostu papryki żółtej),
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżkę oliwy z oliwek + nieco do wysmarowania bułek,
  • sól i pieprz,
  • przyprawę do kuchni włoskiej (lub mieszanka oregano, bazylii itp.).

Przygotowanie

  1. Bułki przekrój w poprzek, ale tak, żeby nie rozcinać ich do końca.
  2. Na dużej desce umieść umytą i wysuszoną sałatę, na niej wszystkie wędliny, pokrojoną w półtalarki cebulę oraz pomidora i paprykę pokrojone w plastry.
  3. Ostrożnie poszatkuj wszystko na drobne kawałki.
  4. Wnętrze każdej z bułek delikatnie nasmaruj oliwą i połóż na rozgrzanej patelni grillowej. Chwilę podpiecz, aby pieczywo się zrumieniło.
  5. Nałóż na bułki farsz i gotowe.

Tak przygotowana kanapka jest pyszna i aromatyczna. Chrupiąca ciabatta doskonale komponuje się z soczystymi wędlinami, warzywami i łagodnym serem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
ciabattaprzepisInspiracje