Naszpikowana konserwantami, a Polacy kupują na kilogramy. Dietetyczka ostrzega, że to najgorszy rodzaj wędliny

Piękna, różowa, apetyczna wędlina to w rzeczywistości toksyna, która niechybnie spowoduje wiele szkód w naszych organizmach. Dietetyczka wyjaśniła, co tak naprawdę znajduje się w smakowicie wyglądającej kanapce, którą serwujemy swoim dzieciom. To woła o pomstę do nieba.

Wędlina w sklepie może nie być tak dobra, jak się wydaje Wędlina w sklepie może nie być tak dobra, jak się wydaje
Źródło zdjęć: © Canva | estefaniavizcaino

Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowe 40 proc. spożywanego przez Polaków mięsa stanowią wędliny. Chociaż te tendencja zmienia się powoli na korzyść świeżego mięsa, dalej mamy powody do obaw. Spożycie przetworzonego mięsa to u nas chleb powszedni. Jemy go najwięcej w całej Europie. I bardzo sobie szkodzimy, zwłaszcza pewnym rodzajem wędliny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowy, prosty i smaczny pomysł na makaronową ucztę

Różowiutka wędlina ze sklepu

Wszyscy znamy ten widok. Sklep, dział mięsny. Zza lady uśmiecha się do nas apetyczna, różowa wędlina. Taka jak z obrazka, jak z reklamy. Aż chce się kupić, prawda? Na podstawie wyglądu darzymy ją zaufaniem, jakim nie zaszczycilibyśmy szarej szynki ze sklepu obok. Albo tej domowej. Która, swoją drogą, za każdym razem wychodzi nam właśnie bardziej szara. Dziwny zbieg okoliczności, prawda?

Hanna Stolińska to dietetyczka kliniczna, która o arkanach swojego fachu opowiedziała dziennikarzom portalu uwaga.tvn.pl. To właśnie tam wyjawiła cechy, które w sklepowej wędlinie powinny zapalać u nas lampkę bezpieczeństwa. Jednym z nich jest cena. Zbyt niska nie może być wynikiem cudu czy jakiejś nietypowej dobroczynnej akcji producenta. To po prostu oznaka słabej jakości. Druga oznaka to kolor. Naturalna wędlina nie będzie idealnie różowa. Ten kolor to oznaka azotynu. Hanna Stolińska powiedziała, czym grozi jego nadmierne spożywanie.

To są najsilniejsze konserwanty, które w naszym organizmie łączą się i przekształcają w nitrozoaminy, które są rakotwórcze

Jeszcze jedna słaba cecha wędliny

Na temat sklepowych wędlin wypowiedział się jeszcze jeden specjalista. Janusz Marcyniuk to ekspert w dziedzinie produkcji tradycyjnych wyrobów mięsnych i wędlin. To on zauważył, że szczegółem, który powinien nas w sklepie zniechęcić do kupowania danej wędliny, jest wyciekająca z niej woda. Czym tak naprawdę jest?

Idealna struktura, idealna konsystencja... ale czy ta wędlina jest dobra?
Idealna struktura, idealna konsystencja... ale czy ta wędlina jest dobra? © Canva | Juan Moyano

Według cytowanego przez portal buzz.gezeta.pl Marcyniuka być ona śladem po nastrzyku, którym wpompowano do mięsa różne niepotrzebne dodatki. Taki zabieg stosuje się w celu nadania wędlinie atrakcyjnego kształtu. On również nie jest czymś naturalnym. Warto pamiętać, że w kwestii wędlin doskonale sprawdza się porzekadło: nie wszystko złoto, co się świeci.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak