Naszpikowana konserwantami, a Polacy kupują na kilogramy. Dietetyczka ostrzega, że to najgorszy rodzaj wędliny

Piękna, różowa, apetyczna wędlina to w rzeczywistości toksyna, która niechybnie spowoduje wiele szkód w naszych organizmach. Dietetyczka wyjaśniła, co tak naprawdę znajduje się w smakowicie wyglądającej kanapce, którą serwujemy swoim dzieciom. To woła o pomstę do nieba.

Wędlina w sklepie może nie być tak dobra, jak się wydaje Wędlina w sklepie może nie być tak dobra, jak się wydaje
Źródło zdjęć: © Canva | estefaniavizcaino

Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowe 40 proc. spożywanego przez Polaków mięsa stanowią wędliny. Chociaż te tendencja zmienia się powoli na korzyść świeżego mięsa, dalej mamy powody do obaw. Spożycie przetworzonego mięsa to u nas chleb powszedni. Jemy go najwięcej w całej Europie. I bardzo sobie szkodzimy, zwłaszcza pewnym rodzajem wędliny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowy, prosty i smaczny pomysł na makaronową ucztę

Różowiutka wędlina ze sklepu

Wszyscy znamy ten widok. Sklep, dział mięsny. Zza lady uśmiecha się do nas apetyczna, różowa wędlina. Taka jak z obrazka, jak z reklamy. Aż chce się kupić, prawda? Na podstawie wyglądu darzymy ją zaufaniem, jakim nie zaszczycilibyśmy szarej szynki ze sklepu obok. Albo tej domowej. Która, swoją drogą, za każdym razem wychodzi nam właśnie bardziej szara. Dziwny zbieg okoliczności, prawda?

Hanna Stolińska to dietetyczka kliniczna, która o arkanach swojego fachu opowiedziała dziennikarzom portalu uwaga.tvn.pl. To właśnie tam wyjawiła cechy, które w sklepowej wędlinie powinny zapalać u nas lampkę bezpieczeństwa. Jednym z nich jest cena. Zbyt niska nie może być wynikiem cudu czy jakiejś nietypowej dobroczynnej akcji producenta. To po prostu oznaka słabej jakości. Druga oznaka to kolor. Naturalna wędlina nie będzie idealnie różowa. Ten kolor to oznaka azotynu. Hanna Stolińska powiedziała, czym grozi jego nadmierne spożywanie.

To są najsilniejsze konserwanty, które w naszym organizmie łączą się i przekształcają w nitrozoaminy, które są rakotwórcze

Jeszcze jedna słaba cecha wędliny

Na temat sklepowych wędlin wypowiedział się jeszcze jeden specjalista. Janusz Marcyniuk to ekspert w dziedzinie produkcji tradycyjnych wyrobów mięsnych i wędlin. To on zauważył, że szczegółem, który powinien nas w sklepie zniechęcić do kupowania danej wędliny, jest wyciekająca z niej woda. Czym tak naprawdę jest?

Idealna struktura, idealna konsystencja... ale czy ta wędlina jest dobra?
Idealna struktura, idealna konsystencja... ale czy ta wędlina jest dobra? © Canva | Juan Moyano

Według cytowanego przez portal buzz.gezeta.pl Marcyniuka być ona śladem po nastrzyku, którym wpompowano do mięsa różne niepotrzebne dodatki. Taki zabieg stosuje się w celu nadania wędlinie atrakcyjnego kształtu. On również nie jest czymś naturalnym. Warto pamiętać, że w kwestii wędlin doskonale sprawdza się porzekadło: nie wszystko złoto, co się świeci.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇