Naszpikowana konserwantami, a Polacy kupują na kilogramy. Dietetyczka ostrzega, że to najgorszy rodzaj wędliny

Piękna, różowa, apetyczna wędlina to w rzeczywistości toksyna, która niechybnie spowoduje wiele szkód w naszych organizmach. Dietetyczka wyjaśniła, co tak naprawdę znajduje się w smakowicie wyglądającej kanapce, którą serwujemy swoim dzieciom. To woła o pomstę do nieba.

Wędlina w sklepie może nie być tak dobra, jak się wydaje Wędlina w sklepie może nie być tak dobra, jak się wydaje
Źródło zdjęć: © Canva | estefaniavizcaino

Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowe 40 proc. spożywanego przez Polaków mięsa stanowią wędliny. Chociaż te tendencja zmienia się powoli na korzyść świeżego mięsa, dalej mamy powody do obaw. Spożycie przetworzonego mięsa to u nas chleb powszedni. Jemy go najwięcej w całej Europie. I bardzo sobie szkodzimy, zwłaszcza pewnym rodzajem wędliny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowy, prosty i smaczny pomysł na makaronową ucztę

Różowiutka wędlina ze sklepu

Wszyscy znamy ten widok. Sklep, dział mięsny. Zza lady uśmiecha się do nas apetyczna, różowa wędlina. Taka jak z obrazka, jak z reklamy. Aż chce się kupić, prawda? Na podstawie wyglądu darzymy ją zaufaniem, jakim nie zaszczycilibyśmy szarej szynki ze sklepu obok. Albo tej domowej. Która, swoją drogą, za każdym razem wychodzi nam właśnie bardziej szara. Dziwny zbieg okoliczności, prawda?

Hanna Stolińska to dietetyczka kliniczna, która o arkanach swojego fachu opowiedziała dziennikarzom portalu uwaga.tvn.pl. To właśnie tam wyjawiła cechy, które w sklepowej wędlinie powinny zapalać u nas lampkę bezpieczeństwa. Jednym z nich jest cena. Zbyt niska nie może być wynikiem cudu czy jakiejś nietypowej dobroczynnej akcji producenta. To po prostu oznaka słabej jakości. Druga oznaka to kolor. Naturalna wędlina nie będzie idealnie różowa. Ten kolor to oznaka azotynu. Hanna Stolińska powiedziała, czym grozi jego nadmierne spożywanie.

To są najsilniejsze konserwanty, które w naszym organizmie łączą się i przekształcają w nitrozoaminy, które są rakotwórcze

Jeszcze jedna słaba cecha wędliny

Na temat sklepowych wędlin wypowiedział się jeszcze jeden specjalista. Janusz Marcyniuk to ekspert w dziedzinie produkcji tradycyjnych wyrobów mięsnych i wędlin. To on zauważył, że szczegółem, który powinien nas w sklepie zniechęcić do kupowania danej wędliny, jest wyciekająca z niej woda. Czym tak naprawdę jest?

Idealna struktura, idealna konsystencja... ale czy ta wędlina jest dobra?
Idealna struktura, idealna konsystencja... ale czy ta wędlina jest dobra? © Canva | Juan Moyano

Według cytowanego przez portal buzz.gezeta.pl Marcyniuka być ona śladem po nastrzyku, którym wpompowano do mięsa różne niepotrzebne dodatki. Taki zabieg stosuje się w celu nadania wędlinie atrakcyjnego kształtu. On również nie jest czymś naturalnym. Warto pamiętać, że w kwestii wędlin doskonale sprawdza się porzekadło: nie wszystko złoto, co się świeci.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia