Zostały ci tylko czerstwe bułki? Polej je wodą, a chwilę później będą jak z piekarni

Święta, święta i po świętach. Zostało ci kilka bułek, ale są tak czerstwe, że nadają się jedynie do przygotowania bułki tartej? Możesz je jeszcze uratować. Podpowiadamy jak to zrobić.

Jak odświeżyć czerstwe pieczywo?Jak odświeżyć czerstwe pieczywo?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieczywo to jeden z podstawowych produktów spożywczych. Wytwarzamy je od zarania dziejów. Można wykorzystać je do przygotowania wielu wspaniałych potraw. Zdarza się, że kupujemy go nieco za dużo i nie jesteśmy w stanie go przejeść. Po kilku dniach bułki stają się tak twarde, że nadają się już tylko do wyrzucenia.

Nikt nie lubi wyrzucać pieczywa. Jeśli nie pojawiła się na nich pleśń, można je uratować. Zastanawiasz się, jak to zrobić? Spieszymy z pomocą. Poznaj prosty trik, który sprawi, że bułki odzyskają miękkość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Jak odświeżyć pieczywo?

Bułki tracą świeżość już po kilku godzinach. Dzień pózniej stają się twarde i zwyczajnie niesmaczne. Nadają się już tylko na zapiekanki czy tosty. Jak przedłużyć ich świeżość? Zaraz po zakupie wrzuć je do zamrażarki. Kiedy najdzie cię ochota na kanapkę, wyjmij je z chłodziarki i "rozmroź" na patelni. Odgrzane bułki będą miękkie, chrupiące i pachnące. To patent, który stosują nawet szefowie kuchni.

A co z czerstwymi bułkami? Czy można je uratować? Można. Wystarczy, że rozgrzejesz piekarnik do 160 stp.C., grzanie góra-dół. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i zabierz się za przygotowanie bułek. Zanurz je pod wodą, a następnie, połóż je na blaszce i włóż do piekarnika. Piecz je przez 8 minut, sprawdzając, czy się nie rumienią. Po upieczeniu bułki zmiękną, a ty przygotujesz z nich pyszną kanapkę. Ten trik możesz wykorzystać także do odświeżenia chleba.

Jak przedłużyć świeżość bułek?

Kupiłeś kilka bułek i wiesz, że nie zdążysz ich zjeść? Jeśli planujesz spożyć je na śniadanie, nie mróz ich. Rozmrażanie pieczywa zajmie ci zbyt dużo czasu, a rankiem nikt z nas nie ma go zbyt dużo. Jak przedłużyć ich świeżość? Włóż je do papierowego opakowania, owiń je folią spożywczą i włóż je do chlebaka lub zamykanej szafki. W ten sposób pieczywo nie stwardnieje i zachowa swoją miękkość i zapach aż do rana.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak