PoradyZostały ci tylko czerstwe bułki? Polej je wodą, a chwilę później będą jak z piekarni

Zostały ci tylko czerstwe bułki? Polej je wodą, a chwilę później będą jak z piekarni

Jak odświeżyć czerstwe pieczywo?
Jak odświeżyć czerstwe pieczywo?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
03.01.2024 15:39, aktualizacja: 03.01.2024 16:37

Święta, święta i po świętach. Zostało ci kilka bułek, ale są tak czerstwe, że nadają się jedynie do przygotowania bułki tartej? Możesz je jeszcze uratować. Podpowiadamy jak to zrobić.

Pieczywo to jeden z podstawowych produktów spożywczych. Wytwarzamy je od zarania dziejów. Można wykorzystać je do przygotowania wielu wspaniałych potraw. Zdarza się, że kupujemy go nieco za dużo i nie jesteśmy w stanie go przejeść. Po kilku dniach bułki stają się tak twarde, że nadają się już tylko do wyrzucenia.

Nikt nie lubi wyrzucać pieczywa. Jeśli nie pojawiła się na nich pleśń, można je uratować. Zastanawiasz się, jak to zrobić? Spieszymy z pomocą. Poznaj prosty trik, który sprawi, że bułki odzyskają miękkość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak odświeżyć pieczywo?

Bułki tracą świeżość już po kilku godzinach. Dzień pózniej stają się twarde i zwyczajnie niesmaczne. Nadają się już tylko na zapiekanki czy tosty. Jak przedłużyć ich świeżość? Zaraz po zakupie wrzuć je do zamrażarki. Kiedy najdzie cię ochota na kanapkę, wyjmij je z chłodziarki i "rozmroź" na patelni. Odgrzane bułki będą miękkie, chrupiące i pachnące. To patent, który stosują nawet szefowie kuchni.

A co z czerstwymi bułkami? Czy można je uratować? Można. Wystarczy, że rozgrzejesz piekarnik do 160 stp.C., grzanie góra-dół. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i zabierz się za przygotowanie bułek. Zanurz je pod wodą, a następnie, połóż je na blaszce i włóż do piekarnika. Piecz je przez 8 minut, sprawdzając, czy się nie rumienią. Po upieczeniu bułki zmiękną, a ty przygotujesz z nich pyszną kanapkę. Ten trik możesz wykorzystać także do odświeżenia chleba.

Jak przedłużyć świeżość bułek?

Kupiłeś kilka bułek i wiesz, że nie zdążysz ich zjeść? Jeśli planujesz spożyć je na śniadanie, nie mróz ich. Rozmrażanie pieczywa zajmie ci zbyt dużo czasu, a rankiem nikt z nas nie ma go zbyt dużo. Jak przedłużyć ich świeżość? Włóż je do papierowego opakowania, owiń je folią spożywczą i włóż je do chlebaka lub zamykanej szafki. W ten sposób pieczywo nie stwardnieje i zachowa swoją miękkość i zapach aż do rana.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także