Zostały ci tylko czerstwe bułki? Polej je wodą, a chwilę później będą jak z piekarni

Święta, święta i po świętach. Zostało ci kilka bułek, ale są tak czerstwe, że nadają się jedynie do przygotowania bułki tartej? Możesz je jeszcze uratować. Podpowiadamy jak to zrobić.

Jak odświeżyć czerstwe pieczywo?Jak odświeżyć czerstwe pieczywo?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieczywo to jeden z podstawowych produktów spożywczych. Wytwarzamy je od zarania dziejów. Można wykorzystać je do przygotowania wielu wspaniałych potraw. Zdarza się, że kupujemy go nieco za dużo i nie jesteśmy w stanie go przejeść. Po kilku dniach bułki stają się tak twarde, że nadają się już tylko do wyrzucenia.

Nikt nie lubi wyrzucać pieczywa. Jeśli nie pojawiła się na nich pleśń, można je uratować. Zastanawiasz się, jak to zrobić? Spieszymy z pomocą. Poznaj prosty trik, który sprawi, że bułki odzyskają miękkość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Jak odświeżyć pieczywo?

Bułki tracą świeżość już po kilku godzinach. Dzień pózniej stają się twarde i zwyczajnie niesmaczne. Nadają się już tylko na zapiekanki czy tosty. Jak przedłużyć ich świeżość? Zaraz po zakupie wrzuć je do zamrażarki. Kiedy najdzie cię ochota na kanapkę, wyjmij je z chłodziarki i "rozmroź" na patelni. Odgrzane bułki będą miękkie, chrupiące i pachnące. To patent, który stosują nawet szefowie kuchni.

A co z czerstwymi bułkami? Czy można je uratować? Można. Wystarczy, że rozgrzejesz piekarnik do 160 stp.C., grzanie góra-dół. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i zabierz się za przygotowanie bułek. Zanurz je pod wodą, a następnie, połóż je na blaszce i włóż do piekarnika. Piecz je przez 8 minut, sprawdzając, czy się nie rumienią. Po upieczeniu bułki zmiękną, a ty przygotujesz z nich pyszną kanapkę. Ten trik możesz wykorzystać także do odświeżenia chleba.

Jak przedłużyć świeżość bułek?

Kupiłeś kilka bułek i wiesz, że nie zdążysz ich zjeść? Jeśli planujesz spożyć je na śniadanie, nie mróz ich. Rozmrażanie pieczywa zajmie ci zbyt dużo czasu, a rankiem nikt z nas nie ma go zbyt dużo. Jak przedłużyć ich świeżość? Włóż je do papierowego opakowania, owiń je folią spożywczą i włóż je do chlebaka lub zamykanej szafki. W ten sposób pieczywo nie stwardnieje i zachowa swoją miękkość i zapach aż do rana.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia