Zostały ci tylko czerstwe bułki? Polej je wodą, a chwilę później będą jak z piekarni

Święta, święta i po świętach. Zostało ci kilka bułek, ale są tak czerstwe, że nadają się jedynie do przygotowania bułki tartej? Możesz je jeszcze uratować. Podpowiadamy jak to zrobić.

Jak odświeżyć czerstwe pieczywo?Jak odświeżyć czerstwe pieczywo?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieczywo to jeden z podstawowych produktów spożywczych. Wytwarzamy je od zarania dziejów. Można wykorzystać je do przygotowania wielu wspaniałych potraw. Zdarza się, że kupujemy go nieco za dużo i nie jesteśmy w stanie go przejeść. Po kilku dniach bułki stają się tak twarde, że nadają się już tylko do wyrzucenia.

Nikt nie lubi wyrzucać pieczywa. Jeśli nie pojawiła się na nich pleśń, można je uratować. Zastanawiasz się, jak to zrobić? Spieszymy z pomocą. Poznaj prosty trik, który sprawi, że bułki odzyskają miękkość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Jak odświeżyć pieczywo?

Bułki tracą świeżość już po kilku godzinach. Dzień pózniej stają się twarde i zwyczajnie niesmaczne. Nadają się już tylko na zapiekanki czy tosty. Jak przedłużyć ich świeżość? Zaraz po zakupie wrzuć je do zamrażarki. Kiedy najdzie cię ochota na kanapkę, wyjmij je z chłodziarki i "rozmroź" na patelni. Odgrzane bułki będą miękkie, chrupiące i pachnące. To patent, który stosują nawet szefowie kuchni.

A co z czerstwymi bułkami? Czy można je uratować? Można. Wystarczy, że rozgrzejesz piekarnik do 160 stp.C., grzanie góra-dół. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i zabierz się za przygotowanie bułek. Zanurz je pod wodą, a następnie, połóż je na blaszce i włóż do piekarnika. Piecz je przez 8 minut, sprawdzając, czy się nie rumienią. Po upieczeniu bułki zmiękną, a ty przygotujesz z nich pyszną kanapkę. Ten trik możesz wykorzystać także do odświeżenia chleba.

Jak przedłużyć świeżość bułek?

Kupiłeś kilka bułek i wiesz, że nie zdążysz ich zjeść? Jeśli planujesz spożyć je na śniadanie, nie mróz ich. Rozmrażanie pieczywa zajmie ci zbyt dużo czasu, a rankiem nikt z nas nie ma go zbyt dużo. Jak przedłużyć ich świeżość? Włóż je do papierowego opakowania, owiń je folią spożywczą i włóż je do chlebaka lub zamykanej szafki. W ten sposób pieczywo nie stwardnieje i zachowa swoją miękkość i zapach aż do rana.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥