Moja babcia zawsze trzyma w chlebaku kawałeczek. Jej pieczywo ciągle jest jak świeże

Świeże pieczywo, pozbawione czerstwej skórki to coś, o czym marzę niemal każdego poranka, sięgając do chlebaka. Moja babcia ma patent, który przedłuża świeżość chleba, dzięki czemu nic się nie marnuje. Wystarczy sięgnąć po ten owoc.

Chlebak z pieczywemChlebak z pieczywem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na śniadanie najchętniej wybieram kanapki. Są proste, szybkie i smakują każdemu, bo dodatki można dobierać według uznania. Podstawą jest jednak zawsze pieczywo, wiec warto wybrać to najlepsze. Nie we wszystkich domach bochenek chleba schodzi tak szybko, że chlebak świeci tylko okruszkami. Moja babcia miała swój patent, aby leżące w pojemniku pieczywo zostało jak najdłużej świeże.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skrzydełka teriyaki. Dzięki temu przepisowi na nowo zakochałam się w mięsnych kąskach

Co zrobić, żeby chleb był dłużej świeży?

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłoby kupowanie częściej i mniejszej ilości pieczywa. Umówmy się - nie każdy ma czas i ochotę, aby codziennie rano chodzić po świeży chleb i bułki do piekarni. Jeśli jednak nie da się kupić połówki bochenka, to wystarczy jeden sposób, aby przedłużyć jego świeżość.

Chleb - Pyszności
Chleb - Pyszności © Canva | ready made

Chleb wyciągam z folii i przekładam do chlebaka, aby zapewnić mu jak najlepszą cyrkulację powietrza. Następnie dorzucam ćwiartkę jabłka. Owoce te zawierają skrobię, która pochłania wilgoć z powietrza. Dzięki temu chleb pozostaje chrupki i nie traci swojego smaku. Podobnie zadziała również dodanie kawałka ziemniaka. Jabłko nie spleśnieje, jeśli będziemy je regularnie wymieniać, więc należy pamiętać o tym, aby zaglądać do chlebaka.

Mrożenie chleba

Duże ilości pieczywa dobrze jest też zamrozić. Najlepiej zrobić to, gdy jest jak najbardziej świeży. Przed zamrożeniem najlepiej jest pokroić chleb w kromki i włożyć do woreczka foliowego lub pojemnika na żywność. Zamrożony chleb można przechowywać przez około 3 miesiące.

Mrożenie chleba to prosty sposób na przedłużenie jego świeżości
Mrożenie chleba to prosty sposób na przedłużenie jego świeżości © Getty Images

Chleb można później rozmrozić na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na podgrzaniu zamrożonych kromek pieczywa w piekarniku (40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st.) dzięki czemu będzie miał chrupiącą skórkę i miękki środek. Czas pieczenia jest jednak dłuższy. Drugi sposób polega na tym, że chleb najpierw się rozmraża, a potem podpieka przez ok. 15 minut w 175 st. Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską