Na sam widok krzywią się z niesmakiem. W moim domu ten przepis robi furorę
Dziś wiele osób stroni od salcesonu, ale przed laty był prawdziwym rarytasem i przysmakiem. Jeśli tęsknisz za jego smakiem, wypróbuj ten przepis. Skład jest o wiele lepszy niż w gotowcu ze sklepu, a smak przekonał już niejednego gościa, który na początku kręcił nosem.
09.05.2024 14:07
Domowe wyroby biją na głowę sklepowe gotowce. Wiele osób ogranicza jednak brak wędzarni, w której przygotowuje się wędliny i inne przysmaki. W przypadku salcesonu jedynym wyzwaniem może być kupno osłonek. Na szczęście w czasach, gdy wszystko można kupić przez internet, wyzwanie bardzo szybko można pokonać. Domowy salceson to przysmak, którego nie sposób odmówić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosty przepis na domowy salceson
Salceson, choć kojarzony głównie z kuchnią wiejską, był ceniony również na dworach królewskich i wcale nie było postrzegany jak wędlina gorszego sortu. Salcesonów jest cała masa, można znaleźć taki jak włoski, czarny, brunszwicki, saksoński i ozorkowy. Istnieje wiele innych regionalnych odmian salcesonu. Różnią się one dodatkami smakowymi, proporcjami składników i sposobem wędzenia. O popularności świadczy fakt, że salceson gości na liście produktów tradycyjnych.
Składniki:
- 2 kg golonek wieprzowych,
- 1 kg nóżek wieprzowych,
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 200 g selera,
- 200 g marchwi,
- 150 g pietruszki,
- 300 g cebuli,
- 40 g czosnku
- 5 liści laurowych,
- 10 sztuk ziela angielskiego,
- pieprz,
- majeranek,
- 40 g soli peklowniczej
Dodatkowo
- Osłonki do salcesonu (jelitowe lub sztuczne),
- sznurek do zawiązywania osłonek.
Sposób przygotowania:
- Seler, marchew i pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę.
- Cebulę pozbaw łupiny i opłucz. Opal ją nad płomieniem lub na suchej patelni tak, jak robi się to do rosołu.
- Dokładnie umyj mięso w zimnej wodzie. Umieść je w dużym garnku wraz z pokrojonymi warzywami, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu.
- Wlej wodę, tak aby wszystkie składniki były nią przykryte.
- Gotuj przez około 3,5 godziny. W międzyczasie usuwaj szumowiny.
- Kiedy mięso będzie już miękkie i będzie łatwo odchodzić od kości, wyjmij je z garnka. Pokrój je w nieregularną kostkę i przełóż do dużej miski.
- Odcedź wywar i zagęść go poprzez gotowanie na wolnym ogniu, aż do uzyskania około litra płynu.
- Stopniowo dolewaj wywar do mięsa, cały czas mieszając, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Masa nie powinna być zbyt rzadka, aby salceson nie rozpadał się po ugotowaniu.
- Dodaj sól, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj.
- Wywiń brzegi osłonki, aby jej nie zabrudzić, i napełnij ją mięsną masą. Końcówkę osłonki szczelnie zawiąż sznurkiem.
- W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień, aby uzyskać temperaturę około 80-90 st. Celsjusza.
- Włóż salceson do wody i parz go przez około godzinę.
- Ugotowany salceson wyjmij z wody i ostudź w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki.
Salceson jest gotowy do spożycia, gdy całkowicie stężeje. Smacznego!