Na sam widok krzywią się z niesmakiem. W moim domu ten przepis robi furorę

Dziś wiele osób stroni od salcesonu, ale przed laty był prawdziwym rarytasem i przysmakiem. Jeśli tęsknisz za jego smakiem, wypróbuj ten przepis. Skład jest o wiele lepszy niż w gotowcu ze sklepu, a smak przekonał już niejednego gościa, który na początku kręcił nosem.

Salceson - PysznościSalceson - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Domowe wyroby biją na głowę sklepowe gotowce. Wiele osób ogranicza jednak brak wędzarni, w której przygotowuje się wędliny i inne przysmaki. W przypadku salcesonu jedynym wyzwaniem może być kupno osłonek. Na szczęście w czasach, gdy wszystko można kupić przez internet, wyzwanie bardzo szybko można pokonać. Domowy salceson to przysmak, którego nie sposób odmówić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa rolada na bazie warzyw gości u mnie w każdy piątek. Nikt nie ma jej dość

Prosty przepis na domowy salceson

Salceson, choć kojarzony głównie z kuchnią wiejską, był ceniony również na dworach królewskich i wcale nie było postrzegany jak wędlina gorszego sortu. Salcesonów jest cała masa, można znaleźć taki jak włoski, czarny, brunszwicki, saksoński i ozorkowy. Istnieje wiele innych regionalnych odmian salcesonu. Różnią się one dodatkami smakowymi, proporcjami składników i sposobem wędzenia. O popularności świadczy fakt, że salceson gości na liście produktów tradycyjnych.

Salceson / zdjęcie ilustracyjne
Salceson / zdjęcie ilustracyjne © Pixabay | Andy333

Składniki:

  • 2 kg golonek wieprzowych,
  • 1 kg nóżek wieprzowych,
  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 200 g selera,
  • 200 g marchwi,
  • 150 g pietruszki,
  • 300 g cebuli,
  • 40 g czosnku
  • 5 liści laurowych,
  • 10 sztuk ziela angielskiego,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • 40 g soli peklowniczej

Dodatkowo

  • Osłonki do salcesonu (jelitowe lub sztuczne),
  • sznurek do zawiązywania osłonek.

Sposób przygotowania:

  1. Seler, marchew i pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę.
  2. Cebulę pozbaw łupiny i opłucz. Opal ją nad płomieniem lub na suchej patelni tak, jak robi się to do rosołu.
  3. Dokładnie umyj mięso w zimnej wodzie. Umieść je w dużym garnku wraz z pokrojonymi warzywami, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu.
  4. Wlej wodę, tak aby wszystkie składniki były nią przykryte.
  5. Gotuj przez około 3,5 godziny. W międzyczasie usuwaj szumowiny.
  6. Kiedy mięso będzie już miękkie i będzie łatwo odchodzić od kości, wyjmij je z garnka. Pokrój je w nieregularną kostkę i przełóż do dużej miski.
  7. Odcedź wywar i zagęść go poprzez gotowanie na wolnym ogniu, aż do uzyskania około litra płynu.
  8. Stopniowo dolewaj wywar do mięsa, cały czas mieszając, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Masa nie powinna być zbyt rzadka, aby salceson nie rozpadał się po ugotowaniu.
  9. Dodaj sól, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj.
  10. Wywiń brzegi osłonki, aby jej nie zabrudzić, i napełnij ją mięsną masą. Końcówkę osłonki szczelnie zawiąż sznurkiem.
  11. W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień, aby uzyskać temperaturę około 80-90 st. Celsjusza.
  12. Włóż salceson do wody i parz go przez około godzinę.
  13. Ugotowany salceson wyjmij z wody i ostudź w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki.

Salceson jest gotowy do spożycia, gdy całkowicie stężeje. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości