Kupisz za grosze, a mają mało kalorii i mnóstwo żelaza. Polacy niepotrzebnie się ich obawiają

Podroby, choć nie cieszą się najlepszą reputacją i często spotykają się z wyrazami niechęci na twarzach wielu osób, to jednak są zdrowym, niskokalorycznym i niedrogim wyborem. Przy odpowiednim przygotowaniu, potrafią zaskoczyć swoim smakiem.

Serca drobiowe - zapomniany składnik, z którego przygotujemy pyszny gulaszSerca drobiowe - zapomniany składnik, z którego przygotujemy pyszny gulasz
Źródło zdjęć: © Canva

Wśród różnych rodzajów podrobów, takich jak wątróbki, ozorki czy żołądki, można znaleźć również serca drobiowe. Te niewielkie organy są często pomijane, ale warto dać im szansę, zwłaszcza że można z nich przygotować przepyszny gulasz. Ten smakowity i tani posiłek dostarcza organizmowi dużej ilości żelaza, co czyni go idealnym wyborem dla osób cierpiących na anemię. Serca drobiowe mogą wydawać się nieco zapomniane na sklepowych półkach, ale warto przypomnieć sobie o ich wyjątkowym smaku.

Serca drobiowe - smak i właściwości odżywcze

Dawniej serca drobiowe były stałym elementem menu w stołówkach i restauracjach, również tych o wysokim standardzie. Niestety, z biegiem lat, podroby niesłusznie odeszły do lamusa, stając się jedynie mglistym wspomnieniem z przeszłości. Warto jednak przekonać się na nowo do tych smaków i odkryć, że nie są takie straszne, jak je malują.

W 100 gramach serc drobiowych znajduje się zaledwie 153 kalorie, co sprawia, że dania z ich udziałem są lżejsze w porównaniu do tradycyjnych potraw mięsnych. Serca drobiowe wyróżniają się również bogactwem składników odżywczych, przewyższając pod tym względem inne rodzaje mięs. Są źródłem wapnia, fosforu i żelaza, co czyni je cennym produktem w profilaktyce i leczeniu anemii, często rekomendowanym przez lekarzy.

Gulasz z serc drobiowych jako pomysł na niedrogi i pożywny obiad

Składniki:

  • 400 g serc drobiowych,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 marchewka,
  • 250 ml bulionu drobiowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku.
Serca drobiowe są nie tylko smaczne, ale i pożywne
Serca drobiowe są nie tylko smaczne, ale i pożywne © Canva | YelenaYemchuk

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie gulaszu z serc drobiowych rozpocznij od dokładnego oczyszczenia serc z żył i tłuszczu, a następnie umyj je pod bieżącą wodą.
  2. Teraz obierz i pokrój w kostkę marchewkę, a cebulkę siekaj drobno. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulkę, a potem dodaj serca i podsmażaj przez kilka minut.
  3. Całość zalewaj bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz pokrojoną marchewkę. Przykryj garnek i duś na wolnym ogniu, aż serca zmiękną.
  4. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. W osobnym naczyniu rozrób mąkę z zimną wodą na gładką papkę. Wlej ją do gulaszu, cały czas mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek.
  5. Gotuj jeszcze przez minutę, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw gulasz do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy