WAŻNE
TERAZ

Wyrok TSUE ws. TK. "Nie spełnia wymogów"

Na święta przygotuję to fit ciasto. Pozbawione tony cukru i oleju

Podczas świąt, wśród makowców, szarlotek i serników nie może zabraknąć również tego ciasta. O wiele lżejsze niż inne popularne wypieki, a równocześnie pyszne i mięciutkie w środku zasmakuje każdemu.

Fit ciasto z daktylamiFit ciasto z daktylami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Święta to czas, kiedy nie powinniśmy sobie niczego żałować, jednak jeśli szukasz przepisu na nieco zdrowszy deser, to trafiłeś w dziesiątkę. Ciasto na bazie pysznych daktyli jest idealną propozycją dla osób, które cenią zarówno smak, jak i wartości odżywcze, a równocześnie nie mają czasu lub chęci na skomplikowane przepisy. To nie tylko smaczne, ale też banalne proste i szybkie ciasto, które na pewno zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Ciasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku zachwyca smakiem

Ciasto z daktyli

Daktyle są świetną bazą do wypieków. Dzięki swojej naturalnej słodyczy nie potrzebują dodatkowego cukru, więc ciasto jest od razu nieco zdrowsze niż większość popularnych deserów. Dodatkowo zawierają błonnik, potas, magnez i antyoksydanty, co czyni je wartościowym zamiennikiem zwykłych słodzików.

Fit wypieki często kojarzą się z suchymi i mniej apetycznymi ciastami, ale w tej wersji środek jest wilgotny, puszysty i miękki – to zasługa rozdrobnionych daktyli, które tworzą gęstą, wilgotną masę, utrzymującą konsystencję ciasta nawet po upieczeniu. Ten deser na pewno zasmakuje zarówno tobie jak i wszystkim gościom, a gdy dowiedzą się, że nie użyłeś do niego ani cukru, ani ani tłuszczu przetrą oczy ze zdziwienia.

Przepis na ciasto daktylowe

Składniki:

  • 15 daktyli bez pestek,
  • 240 ml mleka,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 dojrzały banan,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj keksówkę o długości około 25 cm.
  2. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Delikatnie podgrzej mleko tak, aby było ciepłe ale nie gorące.
  4. Zalej nim daktyle i odstaw na około 20 minut aż zmiękną.
  5. Po tym czasie zmiksuj daktyle z mlekiem na gładką masę.
  6. Obierz banana i rozgnieć go widelcem lub zblenduj na gładko.
  7. Dodaj banana do masy daktylowo-mlecznej, dodaj jajka i delikatnie zmiksuj lub wymieszaj rózgą kuchenną.
  8. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  9. Dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką, aż masa będzie gładka i bez grudek.
  10. Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
  11. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30-35 minut aż wierzch lekko się zrumieni.
  12. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
Wybrane dla Ciebie
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟